Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τήνος: Η ήρεμη δύναμη

Η Τήνος γέννησε πολλούς ζωγράφους και γλύπτες, έγινε σύμβολο της ορθοδοξίας με τον μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας και διαφύλαξε την παραδοσιακή της ταυτότητα διατηρώντας σχεδόν ανέγγιχτα τα χωριά της ενδοχώρας και πολλές από τις παραλίες της από την επέλαση του τουρισμού.

Το νησί ανέδειξε τα τοπικά του προϊόντα και παρά τη φήμη του, κρατά χαμηλό προφίλ και προσφέρει αυθεντική φιλοξενία.

Πού θα πάτε

Ανακαλύψτε τις παρθένες παραλίες της, όπως την Απηγανιά με τα διάφανα καταπληκτικά νερά της, και γνωρίστε τα υπέροχα χωριά της.

Επισκεφθείτε τον Πύργο και την Κώμη με τις μαρμάρινες λεπτομέρειες στις προσόψεις των σπιτιών, τον Κτικάδο με την όμορφη θέα, τον βραχόσπαρτο Βώλακα αλλά και το Τριπόταμο με τα γραφικά γκαλντερίμια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Διασχίστε τα μονοπάτια της και χαζέψτε για λίγο τους περίφημους περιστερώνες, κατάλοιπα των Ενετών, που είναι διάσπαρτοι στο νησί και τους παλιούς νερόμυλους στην Ποταμιά. Αξίζει να επισκεφθείτε τους ναούς και τα μοναστήρια της που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της και διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της.

Ο ναός της Παναγίας στη Χώρα και η επιβλητική Μονή Κεχροβουνίου που μοιάζει με μικρό κυκλαδίτικο χωριό είναι δύο από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του νησιού.

Πώς θα πάτε

Ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα και Πειραιά. Το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο.

Πού θα μείνετε

Orion suites: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προσεγμένο boutique hotel που ξεφεύγει από το νησιώτικο στιλ. Τα δωμάτια διαθέτουν ιδιωτική πισίνα, είναι άνετα με σύγχρονη διακόσμηση και κρεβάτια που «αιωρούνται». Τα στρώματα είναι Coco-Mat. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης σταθμό για φόρτιση ηλεκτρονικών αυτοκινήτων (Λεωφ. Σταύρου Κιονίων, 2283022016, www.oriontinos.com)

Aeolis Tinos Suites: Αμφιθεατρικά χτισμένο με έντονο το στοιχείο της πέτρας και θέα στο Αιγαίο. Τα δωμάτια είναι άνετα με ενδιαφέρουσα διακόσμηση (Τριαντάρος, 2283029044, www.aeolistinossuites.com)

Crossroads Inn: Πρόκειται για τέσσερις αναπαλαιωμένες παραδοσιακές κατοικίες με οικολογικό προφίλ, μίνιμαλ cosy διακόσμηση και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Ο ιματισμός είναι από την coco – mat και τα amenities (σαμπουάν, αφρόλουτρο κ.α.) παρασκευασμένα από μέλι, βότανα και άνθη της ελληνικής φύσης (Τριπόταμος, 2283025443, www.crossroadsinn.gr)

Eleana’s Hotel: Μοντέρνας αισθητικής δωμάτια, με όμορφη διακόσμηση και άνεση. Πολύ προσεγμένα τα μπαλκόνια. Το Εleana’s Hotel βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και την αγορά της Χώρας (Αγ. Ιωάννη 1 – Χώρα, 283022561, www.eleanatinos.com)

Summer Time: Απέχει μόλις 150 μ. από την παραλία του Αγίου Σώστη. Έχει πολύ προσεγμένα και άνετα δωμάτια με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (Άγιος Σώστης, 2283023786, www.summer-time.gr)

Πού θα φάτε

Μαραθιά: Από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Προσανατολισμένο στην τηνιακή και κυκλαδίτικη κουζίνα, σερβίρει πιάτα με άποψη και γεύση (Αγ. Φωκάς, 2283023249)

Bianco: Σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά spots του νησιού, ο σεφ του Bianco beach house restaurant, Ηλίας Κιαζόλι, συνδυάζει έξυπνα, τα τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών, δημιουργώντας ένα μενού που περιλαμβάνει όλο τον γευστικό πλούτο του νησιού (Βουρνή, Τήνος, 6986752100)

Thama: Όμορφο εστιατόριο με ανοιχτή κουζίνα και γεύσεις που βασίζονται στην σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Πρωταγωνιστούν τα βιολογικά προϊόντα (Σταύρο Κιονίων – Χώρα, 2283029021)

Θαλασσάκι: Από τα πιο γνωστά εστιατόρια του νησιού με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σε πολύ ωραία τοποθεσία (Υστέρνια, 2283031366)

Δροσιά (Βασίλης): Κλασική παραδοσιακή ταβέρνα με όμορφη θέα στα Κιόνια. Πιάτα απλά και καλομαγειρεμένα (Κτικάδος, 2283021087)

Ήταν ένα μικρό καράβι: Εστιατόριο με ελληνική, παραδοσιακή και νεοαστική κουζίνα. Λουκούμι το κατσικάκι με πατάτες (Τριών Ιεραρχών – Χώρα, 2283022818).

Το Κατώι: Παραδοσιακό ταβερνάκι με όμορφη αυλή. Καταπράσινος κήπος. Παραδοσιακές γεύσεις -κάποιες πιο πειραγμένες- με μεράκι και ντόπια προϊόντα (Σμαρδάκιτο, 2283051706)

Τοπικά προϊόντα: αγκιναράκι, λιαστή ντομάτα, κάππαρη, μαλαθούνι (τυρί), γραβιέρα, πικάντικη κοπανιστή, λούζα (αλλαντικό). Παραδοσιακά προϊόντα: αγκιναρόπιτα, αγκινάρες αλά πολίτα, φρουτάλια, ντοματοκεφτέδες, σελινάτο φρικασέ, αμυγδαλωτά, παστέλι, λυχναράκια (γλυκές τυρόπιτες), ξεροτήγανα, ψαράκια (τυλιχτό φύλλο με γέμιση από καρύδι)

Τι θα δείτε

Μητέρα καλλιτεχνών και θρησκευτικός προορισμός, η Τήνος δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει μουσεία, εκκλησίες και μονές.

Ο ναός της Ευαγγελίστριας: Χτισμένος το 1823, ο ναός της Ευαγγελιστρίας αποτελεί σύμβολο του νησιού. Στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο ναό, μπορείτε να δείτε συλλογές Τηνίων καλλιτεχνών, έκθεση εικόνων και κειμηλίων κ.α.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Η αρχαία ιστορία της Τήνου μαρτυρά ανεπτυγμένη δραστηριότητα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργαστήρι κατασκευής πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση μοναδικής τεχνοτροπίας. Η έκθεση περιλαμβάνει πλήθος ταφικών αγγείων γεωμετρικής εποχής, γλυπτά ελληνιστικών χρόνων αλλά και ρωμαϊκών αντιγράφων, αγγεία καθημερινής χρήσης αλλά και τους αποθηκευτικούς πίθους του ναού της Δήμητρας (Λ. Μεγαλόχαρης, 2283029063)

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ: Περιλαμβάνει την ιστορία του μαρμάρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τεχνικός εξοπλισμός, συλλογή σχεδίων από μαρμαρογλύπτες, μαρμάρινα έργα και οπτικοακουστικό υλικό ξεδιπλώνουν την μαγεία της τέχνης του μαρμάρου (Πάνορμος, 2283031290)

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά: Το σπίτι του γλύπτη έχει μετατραπεί σε μουσείο που αφηγείται την ιστορία του (Πάνορμος, 2283031270)

Μονή Ιησουιτών στα Λουτρά: Η μονή ιδρύθηκε το 1670. Αρχικά βρισκόταν στο Ξώμπουργκο και ήταν η πρώτη καθολική μονή του νησιού. Το 1846 μεταφέρθηκε στα Λουτρά κοντά στη Μονή Ουρσουλίνων. Η Μονή των Πατέρων Ιησουϊτών και ο ναός του Αγίου Ιωσήφ έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές και δεν είναι επισκέψιμοι χώροι, ωστόσο, αξίζει να δείτε το λαογραφικό μουσείο της με αντικείμενα λατρείας, εργαλεία, σκεύη κ.α. (Λουτρά)

Μονή Κεχροβουνίου: Μοιάζει με μικρό κυκλαδοχώρι στην πλαγιά του βουνού. Ιδρύθηκε περίπου τον 10ο αι. -σύμφωνα με την παράδοση- από τρεις αδερφές που έχτισαν από ένα κελί δίπλα σε καθένα από τα τρία εκκλησάκια που προϋπήρχαν στην περιοχή κι έτσι σταδιακά διαμορφώθηκε η μονή όπως την ξέρουμε σήμερα, με ένα μεγάλο συγκρότημα πολλές μικρότερες εκκλησίες και βοηθητικούς χώρους.

Περιηγηθείτε στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της Μονής και σταθείτε για να θαυμάσετε το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, καλυμμένο με φύλλα χρυσού του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και τον παλιό ρώσικο επιτάφιο (Αρνάδος – Κεχροβούνι).

Μονή Ιεράς Καρδίας του Ιησού: Το μοναστήρι θεωρείται από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Ο ναός είναι τρίκλιτος θολωτός κι έχει πανέμορφο διάκοσμο με εικόνες από τον 17ο αι. ενώ στο πίσω μέρος του ιερού βρίσκεται το άγαλμα του Ιησού με την Ιερά Καρδία. Στον εξωτερικό χώρο, μπορείτε να δείτε και το τεχνητό σπήλαιο αφιερωμένο στην Παναγία της Λούρδης και το Ηρώο των Πεσόντων Ελλήνων Καθολικών, φιλοτεχνημένο από τον Τήνιο γλύπτη, Ιωάννη Φιλιππότη (Εξώμβουργο).

Πού θα κολυμπήσετε

Κολυμπύθρα: Νεανικά vibes, beach bars και surf club σε δυο αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά. Η μια είναι οργανωμένη με όλα τα απαραίτητα ενώ η άλλη έχει πιο ήσυχο προφίλ.

Άγιος Φωκάς: Βρίσκεται κοντά στη χώρα και είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Οργανωμένη με επιλογές σε ταβέρνες στην περιοχή, είναι ιδανική για οικογένειες.

Άγιος Σώστης: Μεγάλη, οργανωμένη παραλία με βότσαλο και άμμο, με καθαρά ρηχά νερά και εύκολη πρόσβαση.

Άγιος Ιωάννης – Πόρτο: Δημοφιλής παραλία σε ένα γραφικό κολπάκι με ρηχά νερά και εύκολη πρόσβαση.

Κιόνια: Από τις κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού με μεγάλο μήκος και όμορφα νερά. Είναι οργανωμένη, ενώ στο πίσω μέρος θα βρείτε ταβερνάκια και καφέ.

Λιβάδα: Ψιλά βότσαλα, σκούρα άμμος και υπέροχη θάλασσα. Είναι μη οργανωμένη αλλά τα αρμυρίκια που υπάρχουν στη μια πλευρά προσφέρουν ωραία σκιά. Ιδανική για όσους θέλουν απομόνωση. Θα φτάσετε σε αυτή μέσω ενός χωματόδρομου που θέλει λίγη προσοχή.

Άγιος Ρωμανός: Mεγάλη παραλία με οικογενειακό προφίλ. Ωραία αρμυρίκια για καλή σκιά και θέα στη Σύρο.

Λαούτι: Από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού με ωραία άμμο και ρηχά νερά. Οργανωμένη και με δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Ταβέρνες και καφέ ακριβώς από πίσω.

Καλύβια: Από τις πιο όμορφες παραλίες της Τήνου με εκπληκτικά νερά και μια συστάδα με αρμυρίκια στο πίσω μέρος της για να απλώσετε ψάθα εάν δεν βρείτε ξαπλώστρα.

Παχιά Άμμος: Μη οργανωμένη παραλία που εντυπωσιάζει με την χρυσαφένια άμμο, τα διάφανα νερά και το άγονο κυκλαδίτικο τοπίο.

Αγία Θάλασσα: Ήσυχη, μη οργανωμένη παραλία με φυσική σκιά από αρμυρίκια. Ο δρόμος προς το τέλος του είναι κάπως δύσκολος και ίσως χρειαστεί να περπατήσετε λίγο. Αξίζει, όμως, τον κόπο να το κάνετε για τα υπέροχα νερά και τη θέα στο μικρό νησάκι Πλανήτης.

Απηγανιά: Ερημική παραλία, ιδανική για μοναχικές βουτιές. Λευκή άμμος και καταγάλανα νερά σας αποζημιώνουν για τα 500 μ. περπάτημα. Φροντίστε να έχετε ομπρέλα.

Τι θα κάνετε

Η μορφολογία της Τήνου είναι ιδανική για πεζοπορίες, οι δυνατοί άνεμοι που φυσούν στο νησί ευνοούν όσους λατρεύουν to surfing και το kitesurfing και τα γραφικά χωριά της είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες. Αφήστε, λοιπόν, τις ξαπλώστρες και ανακαλύψτε το νησί, περπατώντας, «πετώντας» και βουτώντας στον υπέροχο βυθό του.

Πεζοπορία: Το νησί έχει πολλές και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές. Mια από αυτές, σύντομη και βατή είναι από τον Πύργο προς τα Πλατιά. Στη διαδρομή, μπορείτε να δείτε το μουσείο Μαρμαροτεχνίας, τους Μύλους, τη Ρόχαρη και μέσω μιας ρεματιάς με ένα λιθόκτιστο μονοπάτι να οδηγηθείτε στα Πλατιά θαυμάζοντας τοπίο και θέα.

Εξαιρετική και η διαδρομή Φαλατάδος-Λιβάδα λόγω του πράσινου σε μεγάλο κομμάτι της διαδρομής αλλά και των πολλών εναλλαγών του τοπίου.

Αναρρίχηση: Η Τήνος αποτελεί δημοφιλή αναρριχητικό προορισμό διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. Ξώμπουργο και Βώλακας είναι ιδανικές τοποθεσίες τόσο για ασφαλισμένη αναρρίχηση όσο και για αναρρίχηση σε χαμηλά βράχια χωρίς σχοινί.

Καταδύσεις: Κατά μήκος της ακτογραμμής, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα σπήλαια, βραχώδη συμπλέγματα και ναυάγια. Βουτήξτε στον Σταυρό με τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού ή στη Λιβάδα με το βραχώδη βυθό και το ναυάγιο και στη Βουρνή με την έντονη υποθαλάσσια βιοποικιλότητα.

Surfing & Kite surfing: H Τήνος είναι η χαρά των surfers ιδιαίτερα τον Αύγουστο που τα μελτέμια είναι στα φόρτε τους. Οι πιο διαδεδομένες παραλίες για θαλάσσια σπορ είναι η Μεγάλη Κολυμπήθρα και η Λιβάδα, (γνωστή για τα μεγάλα της κύματα-θέλει, ωστόσο, προσοχή γιατί ο βυθός είναι βραχώδης και τα ρεύματα δυνατά). Ο Άγιος Φωκάς, τα Κιόνια και ο Άγιος Ρωμανός είναι ιδανικές για windsurfing.

Βωλάξ: Ισως το πιο εντυπωσιακό χωριό του νησιού κυρίως λόγω των στρογγυλών βράχων που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή και δημιουργούν ένα αινιγματικό και εντυπωσιακό τοπίο και θέαμα. Το χωριό είναι ονομαστό και για τα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής. Κινηθείτε εντός του χωριού στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή για να δείτε από κοντά το βραχόσπαρτο τοπίο.

Εξώμβουργο: Εκεί βρισκόταν το κάστρο της Τήνου που κάποτε υπήρξε το πιο δυνατό κάστρο των Κυκλάδων. Όταν ήταν στις δόξες του, ήταν γνωστό σαν «κάστρο της Αγίας Ελένης». Ο τεράστιος γρανιτένιος όγκος είναι πραγματικά εντυπωσιακός και αξίζει η μικρή ανάβαση στο λόφο με τα ερείπια του ενετικού κάστρου για δείτε ίσως την πιο όμορφη θέα του νησιού.

Must: Oι βουτιές στη Λιβάδα, η περιήγηση στον Βώλακα και τη Μονή Κεχροβουνίου

Info/Χρήσιμα τηλέφωνα

Γενικό Νοσοκομείο Τήνου: 2283360000

ΚΤΕΛ Τήνου: 2283022440

Λιμεναρχείο Τήνου: 2283022348 – 22220

Αστυνομία Τήνου: 2283022100

Τουριστική Αστυνομία Τήνου: 2283022265

Δήμος Τήνου: 2283360100-5

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το National Geographic αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων, με έμφαση και στη γαστρονομική τους ταυτότητα “Από τις Κυκλάδες, μέχρι τα μαγευτικά Δωδεκάνησα, κάθε...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ειδών πυροτεχνίας στην Πάρο Την 18-04-2024 το μεσημέρι συνελήφθη στην Πάρο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου, 55χρονος ημεδαπός, γιατί...