Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Χέρι-χέρι Δήμος – Περιφέρεια Ν. Αιγαίου! – Τι αποφασίστηκε για ανάπλαση και κλειστό Φιλωτίου

Νάξος: Χέρι-χέρι Δήμος – Περιφέρεια Ν. Αιγαίου! – Τι αποφασίστηκε για ανάπλαση και κλειστό Φιλωτίου

Περίπου 3,5 ώρες διήρκησε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Μαρτίου, στην Αίθουσα Δημοτικών Συμβουλίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, η συγκέντρωση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και παραγόντων του αθλητισμού.

Αντικείμενο της συγκέντρωσης, ήταν η εκτενής αναφορά στις μελέτες για τα γήπεδα του 8χ8 και του κλειστού γυμναστηρίου στο Φιλότι.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Λεονταρίτη, η παρουσία του οποίου, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο σήριαλ στο οποίο είχε ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τις σχέσεις Δήμου και Περιφέρειας.

Στη συγκέντρωση παρουσιάστηκαν οι δύο μελέτες που έχει ολοκληρώσει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόσο στο Φιλώτι για το νέο κλειστό, όσο και για το συνολικό έργο ανάπλασης στο χώρο του ΔΑΚ Νάξου.

Όσον αφορά το κλειστό του Φιλωτίου, η μελέτη παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους, για ένα έργο που θα κοστίσει περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά πρόκειται για ένα έργο που περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ορεινή Νάξο, ωστόσο φαίνεται πως και αυτό πήρε το δρόμο του, καθώς μέχρι και την Τρίτη, δεν είχε παρουσιαστεί επίσημα κάποια μελέτη για το εν λόγω έργο, που να είναι ολοκληρωμένη και έτοιμη προς χρηματοδότηση.

Εν συνεχεία και αφού ακούστηκαν διάφορα ερωτήματα και απόψεις από τους παρευρισκόμενους, παρουσιάστηκε και η δεύτερη μελέτη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για το χώρο ανάμεσα στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ στη Χώρα.

Όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις των παραγόντων, επρόκειτο για ένα σπουδαίο έργο, που θα αναμορφώσει τελείως τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Χώρας και δη της περιοχής.

Ένα έργο που δεν έχει να κάνει μόνο με την κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 8χ8, αλλά και των περιμετρικών χώρων, με υπαίθρια όργανα γυμναστικής, θέσεων πάρκινγκ, δίνοντας μεγάλη έμφαση παράλληλα και στην ασφάλεια.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν για την σχεδίαση αυτού του έργου, είχαν να κάνουν με τις διαστάσεις του 8χ8, αφού όπως ανέφερε ο κ. Σιδέρης, αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί περισσότερο από τις ακαδημίες και όχι από ομάδες ανδρών.

Ωστόσο και με δεδομένη την ύπαρξη των γηπέδων του Αγίου Αρσενίου και της Τραγαίας, που μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών των ομάδων, η συζήτηση προχώρησε στο κυρίως μέρος της και που είχε να κάνει με την παραχώρηση (για την κατασκευή και μόνο) του χώρου, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ώστε να κατασκευάσει, όπως είχε δεσμευθεί, το 8χ8.

Από την πλευρά του ο κ. Λεονταρίτης τόνισε πως η πρόταση της Περιφέρειας για την μελέτη, δημοπράτηση και χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του 8χ8 παραμένει σε ισχύ, μαζί με αυτή της αντικατάστασης των προβολέων πυρακτώσεως του γηπέδου ποδοσφαίρου, με led, συνολικού κόστους 50 χιλιάδων ευρώ.

Κάπως έτσι, προς το τέλος της συγκέντρωσης ο Δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός, τόνισε πως οι σχέσεις του Δήμου και της Περιφέρειας παραμένουν καλές και πως αμφότεροι δουλεύουν για το κοινό καλό των κατοίκων.

Η πρόταση ή αν θέλετε η αντιπρόταση που παρουσίασε ο κ. Λιανός για το έργο της ανάπλασης ήταν η εξής:

  • Το έργο με τα σημερινά δεδομένα κοστολογείται στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αφού η Περιφέρεια έχει θελήσει να βοηθήσει το Δήμο Νάξου, να συμβάλει με το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ στην γενική χρηματοδότηση.
  • Τα υπόλοιπα χρήματα να βρεθούν από πόρους του Δήμου Νάξου και από ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, κατά πάσα πιθανότητα, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ο κ. Λεονταρίτης στην πρόταση αυτή, απάντησε θετικά, ακόμα και στο ενδεχόμενο των 400 χιλιάδων ευρώ, που ζήτησε ο κ. Φώτης Μαυρομάτης.

«Η Περιφέρεια είναι δίπλα στους κατοίκους της Νάξου, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο επιλέξει ο Δήμος Νάξου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης.

400 χιλιάδες ευρώ και στα εν όψει το κλειστό του Φιλωτίου

Μετά από 3,5 ώρες διαλόγου το συμπέρασμα που βγήκε ήταν εν τέλει πως ο Δήμος, με την ήδη υπάρχουσα μελέτη και με τη βοήθεια της Περιφέρειας, θα αναζητήσει τον τρίτο χρηματοδότη (με αυτόν να είναι ο δεύτερος), ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.

Όσον αφορά το κλειστό του Φιλωτίου, ο κ. Λεονταρίτης τόνισε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να επιλύσει εξ ολοκλήρου, το θέμα της κατασκευής του, ωστόσο θα σταθεί δίπλα στους αρμοδίους με κάθε τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί και σε αυτό το πολυπόθητο έργο, η χρηματοδότηση, που θα του δώσει σάρκα και οστά. 

Χαμόγελα και… “καμία ρήξη” 

Κλείνοντας η συγκέντρωση, το κλίμα ήταν θετικό. Μπορεί οι αθλητικοί παράγοντες, δικαίως να παραμένουν δύσπιστοι, ως προς την υλοποίηση των έργων, καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά “αυτά τα ακούμε πολλά χρόνια τώρα”, ωστόσο η παρουσία του κ. Λεονταρίτη, της κας Κατσάνη αλλά και αρκετών εκπροσώπων σωματείων, μετά την πολύωρη συζήτηση, άφησε για πρώτη φορά την αίσθηση, πως κάτι θα…. γίνει.

Επιπλέον, μετά και από αυτή τη συμφωνία, μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Νάξου, αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει καμία ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Λεονταρίτης – Λιανός: «Ημέρα γιορτής για τον αθλητισμό»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Λεονταρίτης και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, μίλησαν στην κάμερα της ιστοσελίδας μας:

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

«Το μοιρολόι της Παναγίας και τα τραγούδια του Αϊ Γιώργη» Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει τριήμερο σεμινάριο και συναυλία παραδοσιακής μουσικής στην...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδή ασθενή από τη Σέριφο Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής διακομίστηκε από το λιμάνι της Σερίφου στο λιμάνι της Σύρου,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Άμεση αντίδραση του Υπουργείου στην ερώτηση του Μ. Καφούρου για την ΔΟΥ Θήρας Σήμερα Παρασκευή 19η Απριλίου 2024, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Προμηθειών και Κτιριακών...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πάρος: Παράσταση “Η Φάρμα των Ζώων” του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος Η Θεατρική ομάδα του Π.Σ «Αρχίλοχος» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Πάρο, το διαχρονικό...