Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πολυτελείς κατοικίες: Οι τιμές ανά νησί για τα εξοχικά της χλιδής

Εκτοξεύεται η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, όπου η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες «καλπάζει», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το σύνολο της κτηματαγοράς. 

Με φόντο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που έδειξαν περαιτέρω άνοδο τιμών (15,2%) στα νεόδμητα στην Αττική και τα στοιχεία της αγοράς (spitogatos), που αναδεικνύουν τα νησιά του Αιγαίου ως την πιο ακριβή περιοχή (μέση ζητούμενη τιμή 2.885 ευρώ/τμ), η έκθεση Luxury Outlook του διεθνούς Οίκου Sotheby’s International Realty συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις αγορές με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική για το 2023 σε ό,τι αφορά την αγορά πολυτελών ακινήτων.  

«Η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών καταγράφει μια θετική πορεία επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το γεγονός ότι καθώς οι αγοραστές με “βαριά” πορτοφόλια στρέφουν μετά την πανδημία τις προτεραιότητές τους σε θέματα ποιότητας ζωής, η Ελλάδα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο προβάδισμα στις επιλογές δεύτερης ή ακόμη και πρώτης κατοικίας», σημειώνει ο Πρόεδρος και CEO της Greece Sotheby’s International Realty κ. Σάββας Σαββαΐδης. Όπως επισημαίνει, μάλιστα, το BNBnews, σημαντικό στοιχείο για το 2022, υπήρξε η συνέχεια της ανοδικής πορείας της Greece Sotheby’s International Realty, με συνολική ζήτηση που άγγιξε για το σύνολο της χρήσης τα 10,4 δισ. Ευρώ!

Sotheby’s International Realty: Η Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για τους διεθνείς αγοραστές
Όπως διαπιστώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Philip A. White Jr., Πρόεδρος και CEO του οίκου Sotheby’s International Realty, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους διεθνείς αγοραστές και συμπεριλαμβάνεται μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και το Ντουμπάι στους προορισμούς που έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της αγοράς και αναμένεται να εμφανίσουν ουσιαστική ανάπτυξη στο 2023. 

Ειδικά όσον αφορά στον ελληνικό βραχίονα της Sotheby’s International Realty, το γραφείο στην Αθήνα αριθμεί πλέον 22 ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή των 23 εκατομμυρίων ευρώ για ένα μεμονωμένο σπίτι στη Μύκονο. Η Μύκονος παραδοσιακά διατηρεί την πρώτη θέση με την Κέρκυρα, την Πάρο και την Αθηναϊκή Ριβιέρα να ακολουθούν στενά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι την εμφάνισή τους κάνουν και εναλλακτικοί προορισμοί όπως η Λευκάδα, η Σύρος ή η Μήλος.  


Εκτοξεύτηκαν οι τιμές στα νησιά του Αιγαίου

Την εκτόξευση των ζητούμενων τιμών στα νησιά του Αιγαίου αποτυπώνει και το Παρατηρητήριο Αξιών της Geoaxis, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών.  

Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές. Σύμφωνα με τη Geoaxis, η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος με 12.967 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 ευρώ/τμ και η Πάρος με 7.778 ευρώ/τμ. Η Τζια καταγράφει 5.309 ευρώ/τμ και η Σέριφος 3.262 ευρώ/τμ. Ωστόσο οι ανώτατες τιμές χτυπάνε “κόκκινο” και είναι ενδεικτικό ότι στη Μύκονο αγγίζουν τις 27.000 ευρώ/τμ.  

iefimerida.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Ακυρωμένη και η απογευματινή πτήση της Olympic Air – Προσγειώθηκε με δυσκολία η Sky Express Προβλήματα στην έλευση των αεροσκαφών στη Νάξο, δημιούργησαν...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Προσάραξη Ι/Φ σκάφους στην Κύθνο Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κύθνου, για προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με τρεις (03) επιβαίνοντες, σε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το πέπλο της Αφρικάνικης σκόνης πάνω από τη Νάξο – Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ του Cyclades24 Καλυμμένη από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης ξύπνησε και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Επέστρεψε στην Αθήνα η πτήση της Olympic Air εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας Το δρόμο της επιστροφής προς το “Ελ. Βενιζέλος” από τη Νάξο,...