Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα “Ακολουθώντας τις ράγες” στη Χώρα Σερίφου

Με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα “Ακολουθώντας τις ράγες” στη Χώρα Σερίφου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 4 Ιουνίου η Eπιστημονική Ημερίδα του Συλλόγου Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου «Ακολουθώντας τις ράγες» στη Χώρα Σερίφου. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους ο Δρ. Γιώργος Γαβαλάς, Αρχαιολόγος, Επιμελητής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο Δρ. Γιώργος Δερμάτης, Ιστορικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve, ο Καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος  της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων & Μεταλλουργών ΕΜΠ, ο Καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και η Βασιλική Πουγκακιώτη, MSc Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ερευνήτρια ΕΜΠ. 

Οι ομιλητές και η ομιλήτρια ξεδίπλωσαν όλη την ιστορία και το βάρος του τόπου με εκτενείς εισηγήσεις για την ιστορία, την αρχαιολογία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική και την τεχνική των μεταλλείων της Σερίφου και ειδικότερα του Μεγάλου Λιβαδιού. Οι θεματικές που αναλύθηκαν κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα: 

  • Το αποτύπωμα της κουλτούρας των μεταλλωρύχων στη σύγχρονη τέχνη από τον μεταλλειολόγο-μεταλλουργό Δημήτρη Καλιαμπάκο. 
  • Η μακρά εκμετάλλευση του υπεδάφους, από τα νεολιθικά καμίνια του Αβεσσαλού, τις προσπάθειες εξόρυξης των Βενετσιάνων ως τις εγκαταστάσεις της εποχής των Γκρώμμαν από τον αρχαιολόγο Γιώργο Γαβαλά. 
  • Οι σχέσεις της Σερίφου με το Λαύριο οι οποίες κατέστησαν τη Γαλλική Εταιρεία «Σέριφος-Σπηλιαζέζα» ναυαρχίδα των νησιωτικών ορυχείων στο αιγαιοπελαγίτικο «Ελντοράντο» του 19ου αιώνα από τον ιστορικό Γιώργο Δερμάτη. 
  • Τα κρίσιμα άμεσα μέτρα και οι στρατηγικές κινήσεις για τη  διάσωση-ανάδειξη των μνημείων και τη δημιουργία του δικτύου αρχαιολογικού τουρισμού από τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Νίκο Μπελαβίλα. 
  • Η δομοστατική ανάλυση της μνημειακής σκάλας, οι επικίνδυνες πληγές στα θεμέλια από τη θάλασσα με υποβρύχιες λήψεις, η κλίση του πυλώνα της που είναι ορατή πλέον με γυμνό μάτι και η επικείμενη κατάρρευση αν δεν ληφθούν μέτρα από τη μελετήτρια της σκάλας φόρτωσης του Μεγάλου Λιβαδιού πολιτικό μηχανικό Βασιλική Πουγκακιώτη. 

Ο Δήμαρχος Σερίφου Κώστας Ρεβίνθης στην παρέμβαση του δήλωσε την αποφασιστική στάση του δήμου στο θέμα της προστασίας τόσο των μνημειακών εγκαταστάσεων στους μεταλλευτικούς τόπους όσο και της δημόσια γης της Σερίφου.

Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι η διάσωση της Σκάλας Φόρτωσης, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Διοικητηρίου στο Μέγα Λιβάδι και εντέλει η υλοποίηση του Υπαίθριου Μουσείου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και Ορυκτού Πλούτου Σερίφου, ενός εκτεταμένου δικτύου αρχαιολογικού τουρισμού μνημείων και τοπίων, με καρδιά το μεταλλευτικό κέντρο στο Μέγα Λιβάδι που θα καλύψει τις εγκαταστάσεις στις πλαγιές και στους όρμους, τα εργαστήρια, τις εργατικές κατοικίες, το νοσοκομείο, τις  στοές, τις σκάλες φόρτωσης, τις σιδηροδρομικές γραμμές, τις αρχαίες θέσεις με τις νεολιθικές «σκουριές» και τα καμίνια, τους ελληνιστικούς πύργους και τα βυζαντινά οχυρά. 

Την πολύωρη εκδήλωση και τον διάλογο συντόνισε ο Ορέστης Καραμανλής. Εκ μέρους του Συλλόγου Μεγάλου Λιβαδιού έκλεισαν τη συζήτηση αργά το μεσημέρι η Άννα Ταβουλάρη και η Γκέλη Δουγέκου οι οποίες επωμίστηκαν και το δύσκολο έργο της διοργάνωσης. 

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας  Ευάγγελος Ρεβίνθης, ο τέως Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Σεριφίων εν Αθήναις Φλώρα Πεφάνη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Σερίφου “Η Ανδρομέδα” Ισιδώρα Γαλανού, ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Στέλιος Μαγουλάς και ο Θεόδωρος Γ. Λιβάνιος, τοπικός ερευνητής και λαογράφος ο οποίος έκανε επίσης μία σύντομη παρέμβαση. 

Για το Δ/Σ

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ ΑΝΝΑ                          ΞΥΠΝΗΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κοινή ανακοίνωση Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου για τη καταγγελία της Δημοτικής Συμβούλου Κατερίνας Μουστάκη Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα σωματεία Πανναξιακός ΑΟΝ και ΑΜΣ...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πανναξιακό ΑΟ Η οικογένεια του Πανναξιακού Α.Ο. αποχαιρετά έναν θρύλο του Συλλόγου, τον Γιάννη Καρούση, ο οποίος μας άφησε για...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακρίσεις των μαθητών του Γενικού Λυκείου Μυκόνου στον Εθνικό Τελικό του διαγωνισμού “Young Business Talents” Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ολοκληρώθηκε  την Παρασκευή 22 Μαρτίου...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στο Γυμνάσιο Νάουσας της Πάρου για τις δράσεις της η ΕΟΔ Κυκλάδων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: “ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ” (ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ) Μετά από πρόσκληση του υπεύθυνου...