Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Έρευνα: Στάθμη της θάλασσας και κλιματική αλλαγή επηρεάζουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Έρευνα: Στάθμη της θάλασσας και κλιματική αλλαγή επηρεάζουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Οι διαχρονικές μεταβολές στη στάθμη των υδάτων του Αιγαίου έχουν επηρεάσει το χρόνο των εκρήξεων του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις ξένων επιστημόνων

Σύνταξη: ecozen.gr

Mειωμένος κίνδυνος έκρηξης λόγω κλιματικής αλλαγής

Μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη συσχέτισε την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί με τις αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας κατά τα προηγούμενα 360.000 χρόνια. Κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι όταν η στάθμη των νερών πέφτει πάνω από 40 μέτρα, αυξάνει πλέον η πιθανότητα έκρηξης.

Συνεπώς στην εποχή μας που, λόγω κλιματικής αλλαγής, συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή η στάθμη τείνει να ανέβει. Άρα, η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει σαφή τάση ύφεσης. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε ηφαιστειακά νησιά σε όλο τον κόσμο.

Δεδομένα τεσσάρων περιόδων παγετώνων

Οι ερευνητές από τη Βρετανία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον λέκτορα φυσικής γεωγραφίας Κρις Σάτοου του Πανεπιστημίου Oxford Brookes., έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience». Μελέτησαν τις εξελίξεις κατά τις τέσσερις τελευταίες περιόδους παγετώνων. Συγκρίνοντας τα γεωλογικό αρχείο των εκρήξεων της Σαντορίνης με το αρχείο των μεταβολών της παγκόσμιας στάθμης των υδάτων.

Προηγούμενες μελέτες πάνω στα διαδοχικά στρώματα τέφρας στο νησί έχουν φέρει στο φως 211 εκρήξεις στο παρελθόν. Από πολύ βίαιες μέχρι λιγότερο εκρηκτικές. Η μινωική έκρηξη που δημιούργησε την καλδέρα, ήταν αυτή που έφερε στο φως μια εντυπωσιακά λεπτομερή γεωλογική ιστορία των προηγούμενων εκρήξεων.

Επιβεβαίωση βάσει αριθμών

Η νέα μελέτη βρήκε ότι οι 208 από τις 211 εκρήξεις, δηλαδή σχεδόν όλες, συνέβησαν μετά από την πτώση της στάθμης των υδάτων κατά τουλάχιστον 40 μέτρα κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Το φαινόμενο συνέβαινε συχνά στο παρελθόν εξαιτίας της περιοδικής επέκτασης των πάγων.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν μέσω ειδικού μοντέλου ότι όταν η στάθμη της θάλασσας πέφτει κάτω από ένα όριο, τότε αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του πάνω μέρους του θαλάμου μάγματος του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Με αυτόν τον τρόπο, το μάγμα να είναι ικανό πια να δημιουργήσει ρωγμές στο φλοιό της γης. Να βρει διεξόδους για να φθάσει στην επιφάνεια, προκαλώντας εκρήξεις.

Απλός μηχανισμός

«Ο μηχανισμός είναι αρκετά απλός. Η πτωτική στάθμη της θάλασσας αφαιρεί μάζα από το φλοιό της Γης. Εξαιτίας αυτού, ο φλοιός ρηγματώνεται. Αυτά τα ρήγματα επιτρέπουν στο μάγμα να ανυψωθεί και να τροφοδοτήσει εκρήξεις στην επιφάνεια», δήλωσε ο δρ Σάτοου. Όπως ανέφερε, είναι γνωστό ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να αλλάξουν το κλίμα.

Για παράδειγμα, η έκρηξη του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1992 οδήγησε σε πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό Κελσίου. Ισχύει, ωστόσο, και το αντίστροφο. Δηλαδή το κλίμα μπορεί να επηρεάσει την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Συνδυασμός πολλαπλών παραγόντων

Η συμπεριφορά των μαγματικών θαλάμων που τροφοδοτούν τις ηφαιστειακές εκρήξεις, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Μεταξύ άλλων από το βάρος και την πίεση που ασκούν τα άνωθεν κείμενα υλικά. Οι διαβρωτικές και τεκτονικές διαδικασίες μπορούν να αφαιρέσουν ή να προσθέσουν τέτοια υλικά σε βάθος χρόνου. Το ίδιο μπορούν να κάνουν, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, και τα αυξομειούμενα επίπεδα των θαλασσών. Κάτι που εξαρτάται άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες.

Πιθανότητα για μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη

Στην περίπτωση της Σαντορίνης, σύμφωνα με τους ξένους επιστήμονες, τα γεωφυσικά, πετρολογικά και γεωχημικά δεδομένα που έχουν αναλυθεί έως τώρα, παρέχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός ρηχού θαλάμου μάγματος. Σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων κάτω από την καλδέρα του νησιού. Η ισχυρή μινωική έκρηξη είχε αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη.

Σήμερα το ηφαίστειο θεωρείται ότι βρίσκεται σήμερα στην αρχή του τρίτου κύκλου δραστηριότητάς του. Οι πιθανότεροι κίνδυνοι από αυτό είναι απλώς μικρές εκρήξεις. Ακόμη και οι σχετικά μικρές εκρήξεις πιθανώς να σταματήσουν σύντομα. Με βάση τη νέα μελέτη, αυτό οφείλεται στη στάθμη των υδάτων που έχει ανέβει μετά την τελευταία εποχή των πάγων και στην τρέχουσα ανόδο της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα

Το ηφαίστειο ουσιαστικά παραμένει εν «υπνώσει» μετά την έκρηξη της Νέας Καμένης το 1950. Η μικρή δραστηριότητα που εκδηλώθηκε σε αυτό το 2011-12, δεν οδήγησε σε έκρηξη. Αυτό, κατά τους ερευνητές, αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει αρχίσει η περίοδος ηρεμίας του ηφαιστείου. Λόγω και της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας. Παρόλα αυτά εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου παραμένει ο κίνδυνος μεγάλων εκρήξεων.

Η Σαντορίνη μοντέλο για αξιολόγηση ηφαιστειακών κινδύνων

Τέλος, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο τη Σαντορίνη, τονίζουν επίσης ότι είναι ανάγκη πλέον να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές στη στάθμη των θαλασσών, όταν αξιολογούνται οι ηφαιστειακοί κίνδυνοι σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Σάτοου, «το 57% των ηφαιστείων στον κόσμο είναι σε νησιά ή σε παράκτιες περιοχές και συχνά γειτνιάζουν με μεγάλους πληθυσμούς.

Είναι ζωτική η περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τις συνέπειες των μεταβολών της στάθμης των θαλασσών πάνω σε αυτά τα ηφαίστεια, καθώς και τους κινδύνους για τους γύρω κατοίκους».

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δωρόθεος, Μητροπολίτης Σύρου: “Εγώ θα στείλω μια επιστολή και θα ζητήσω από τον ιδιοκτήτη, από τον αγοραστή, να αποκαταστήσει άμεσα αυτό το οποίο έγινε”...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA)...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Akkadian 5* Hotel – Το Νέο Gay Only Hotel στη Μύκονο Το Ξενοδοχείο Akkadian, το πολυτελές κατάλυμα 5 αστέρων στην καρδιά της Μυκόνου, ανακοινώνει...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αγιασμός στον πρώτο παιδικό σταθμό της Αμοργού Ξεχωριστή ημέρα για την εκπαίδευση στην Αμοργό η 26η Μαρτίου 2024, με τον αγιασμό για την πρώτη...