Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Ποιοι πυρόπληκτοι δικαιούνται άμεση ενίσχυση 718 εκατ. και 2.000 τον επόμενο μήνα

Ξεκινούν οι πληρωμές των έκτακτων ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους εργαζομένους με το εφάπαξ έκτακτο επίδομα των 718 ευρώ, που θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών από τον ΟΑΕΔ, ενώ σε ένα μήνα θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης με την πληρωμή επιδομάτων 5 μηνών ύψους 1.996,25 ευρώ.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι όλοι οι εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ελληνική επικράτεια στο διάστημα μεταξύ 27 Ιουλίου και 13 Αυγούστου 2021 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπ. αριθμ. 143 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων).

Ο ΟΑΕΔ άνοιξε χθες την πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα των 1.996,25 ευρώ, το οποίο αποτελεί έκτακτο επίδομα ανεργίας και θα πληρωθεί μέσα σε έναν μήνα μετά την υποβολή της αίτησης κάθε δικαιούχου.

Αμεσα όμως -όπως ανέφερε με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης- θα πληρωθεί η εφάπαξ ενίσχυση των 718 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους που έχασαν τις δουλειές τους στις πυρόπληκτες περιοχές. Η ενίσχυση θα πληρωθεί μέσα σε λίγα 24ωρα από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Η πλατφόρμα για τα 718 ευρώ θα ανοίξει αμέσως μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση εντός της εβδομάδας.

Αιτήσεις τόσο για τα 1.996,25 ευρώ όσο και για τα 718 ευρώ μπορούν να υποβάλουν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι πυρόπληκτων περιοχών που έμειναν χωρίς δουλειά επειδή οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν κάηκαν μερικών ή ολοσχερώς από πυρκαγιά. Το επίδομα ανεργίας των 1.996,25 ευρώ θα έχει τις προσαυξήσεις που ισχύουν για τα επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος και αναλογία Δώρου Χριστουγέννων.

Οι πυρόπληκτοι εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας θα ενισχυθούν με την έξτρα επιδότηση για 5 ως 12 μήνες, ενώ όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις -π.χ. ως προς τον αριθμό ημερών ασφάλισης- για να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα λάβουν την ενίσχυση των 5 μηνών.

Πολύ σημαντικό -όπως αναφέρει η ΠΝΠ- είναι ότι το 5μηνο της επιδότησης δεν θα προσμετρηθεί στο ανώτατο όριο των 400 ημερών επιδότησης που λαμβάνονται υπόψη κατά την τελευταία 4ετία για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στο μέλλον.

Πριν την αίτηση για τα 1.996,25 ευρώ απαιτείται η εγγραφή των πληγέντων εργαζομένων στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ. Οσοι κάνουν εγγραφή από 16 Αυγούστου θα επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας». Η εγγραφή στο μητρώο ανέργων γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias, με επιλογή των πεδίων «Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Εκδοση δελτίου ανεργίας».

Μετά την εγγραφή τους, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση της ανεργίας με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση). Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias, με επιλογή των πεδίων «Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Αίτηση επιδόματος ανεργίας».

«Τρέχουν» οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι χθες είχαν γίνει συνολικά 1.794 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Αττικής (Αχαρνές, Ωρωπό, Διόνυσο), στην Πελοπόννησο (Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία), στην Εύβοια (Μαντούδι, Λίμνη, Αγ. Αννα, Ιστιαία – Αιδηψό), καθώς και στον Δήμο Λοκρών Φθιώτιδας και στον Δήμο Δωρίδος Φωκίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

  • 1.153 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 423 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 384 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 346 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
  • 82 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 19 είναι κατάλληλοι για χρήση, 37 προσωρινά ακατάλληλοι και 26 επικίνδυνοι για χρήση, οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Ελέγχθηκαν 542 αποθήκες/στάβλοι κ.λπ., εκ των οποίων οι 37 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 206 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 299 επικίνδυνοι για χρήση, οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 17 δημόσια κτίρια ή/και ιεροί ναοί, εκ των οποίων 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Μέχρι χθες είχαν γίνει επανέλεγχοι σε 175 κτίρια, εκ των οποίων 127 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 48 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 33 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 134.

Από σήμερα, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021, ξεκινούν οι αυτοψίες στον Δήμο Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας, ενώ στη Βόρεια Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην Αττική συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί, εντός της εβδομάδας ο επανέλεγχος όσων κτιρίων έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουμε προσπαθήσει να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανατιμήσεις της σοκολάτας, είναι πολύ δύσκολο, λόγω του ότι έχουν αυξηθεί το κακάο, η κακάομάζα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντεκα είναι τα σημαντικότερα σημεία που αλλάζουν φέτος στις διαδικασίες συμπλήρωσης και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πρόκειται κυρίως για αλλαγές στα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...