Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 20% και επιδοτείται κατά 30 ευρώ η μεγαβατώρα

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το μεσημέρι της Δευτέρας.

  • «Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, η ανεργία συρρικνώνεται, επιχειρήσεις εκκινούν οικονομική δραστηριότητα, το οικονομικό κλίμα κινείται σε προ πανδημίας κλίμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.  Στα 42,7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο 2020 – 2022, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.«Το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία περισσότερου πλούτου και τη δίκαιη κατανομή αυτού. Την τελευταία διετία, πετύχαμε συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους», τόνισε, για να προσθέσει: Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021 να διαμορφώνεται στο 5,9%, καλύπτοντας περισσότερο από τα 2/3 της ύφεσης του 2020. Συμπλήρωσε δε ότι η εν λόγω εκτίμηση ενδεχομένως να αποδειχθεί και συντηρητική.

    Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων:

    Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021

  • Επέκταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες
  • Επέκταση του προγράμματος στήριξης 100.000 θέσεων εργασίας κατά 50.000 θέσεις εργασίας
  • Μείωση του ποσοστού επιστροφής των Επιστροφών Προκαταβολής.
  • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.
  • Χορηγείται από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στεγαστικό επίδομα και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
  • Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 24% στο 22% από το φορολογικό έτος 2021 (πληρωτέος το 2022) σε μόνιμη βάση.
  • Μείωση ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση τζίρου από 25% έως 50%.
  • Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 20% και επιδοτείται κατά 30 ευρώ η μεγαβατώρα.Το οικονομικό επιτελείο θέτει 6 συγκεκριμένους στόχους σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:
  • Επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας
  • Βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ
  • Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022
  • Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών
  • Ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
  • Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξειδίκευσε το «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος. Επίσης ανακοίνωσε ότι τα ορόσημα του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» ολοκληρώνονται εντός του μηνός και η χώρας μας θα είναι σε θέσει να ζητήσει την πληρωμή των πρώτων πόρων (περί τα 4 δισ. Ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με την Επιστρεπτέα μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί ως τώρα, ανάλογα με την πτώση τζίρου, από 25% έως 50%. Αυτή ενίσχυση «μεταφράζεται» σε δώρο 660 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν.

Και συγκεκριμένα:

-με ζημιές και πτώση τζίρου 70%: επιστρέφουν το 25%
-με ζημιές και πτώση 30%-70%: επιστρέφουν το 33,3%

-λοιπές επιχειρήσεις: επιστρέφουν το 50%

Για όσες όμως έχουν κάνει έναρξη μετά την 1.1.2019 (ή είχαν μηδενικά έσοδα το 2019) επιστρέφεται μόλις το 25% αν είχαν πτώση άνω του 30% , ενώ οι λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφουν το 33%.

Έτσι έως και 75% της επιχορήγησης μένει στο ταμείο της επιχείρησης. Αλλά εάν η επιχείρηση επιδιώξει την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού έως 31/12/21, τότε κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και έτσι η κρατική επιδότηση αγγίζει και το 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για το «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πρόοδο της νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 400 kV που κατασκευάζεται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας συζήτησαν στα Τίρανα, οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και του...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η μείωση των καταθέσεων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη...

ΕΛΛΑΔΑ

Εμφανής ήταν από το πρωί η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στον αττικό ουρανό, η οποία έκανε θαμπή ακόμα και την εικόνα της Ακρόπολης. Όπως...