Πως θα μπει black out στις αυξήσεις ρεύματος – Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Στην επιδότηση ύψους 30 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ανεξάρτητα μάλιστα από τον πάροχο όπου ανήκουν, προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου οι πολίτες να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Με πακέτα που αναμένονται να φέρουν οι εταιρίες ενέργειας, μαζί και με την έκπτωση 30% που «τρέχει» ήδη από τις 5 Αυγούστου η Δημόσια Επιχείρηση, τελικός στόχος είναι ακόμα και ο εκμηδενισμός των αυξήσεων. Παρότι οι επιμέρους λεπτομέρειες πρόκειται να γίνουν γνωστές σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το ΥΠΕΝ έδωσε μια πρώτη γεύση για το τι θα περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους οι καταναλωτές.

Στο… τραπέζι

Ειδικότερα, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι.

Οσον αφορά τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες, η ΔΕΗ εξετάζει τα δεδομένα προκειμένου να καλυφθούν και εκείνες από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33-34% (τώρα είναι 30%) για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Ωστόσο, δεν θεωρείται «κλειδωμένο» καθώς η ενεργοποίηση της επιπλέον έκπτωσης θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο των 300 ΚWh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Τα μέτρα τίθενται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

Σύσκεψη

Για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για σήμερα με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, αναμένεται να ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Επίδομα θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.

«Η κυβέρνηση, μπροστά στο παγκόσμιο φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση για να απομειώσουμε δραστικά ή και να μηδενίσουμε τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ταμείου και άλλες δράσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για την ενεργειακή μετάβαση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την κοινωνία προκειμένου να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω», τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου