Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα Θέρμανσης 2021: Αυξάνεται κατά 20% – Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Ο κ. εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του 2021 θα διαμορφωθεί στο 5,9%.

Σε εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε εξειδίκευση των οικονομικών μέτρΧρήστος Σταϊκούρας ων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του 2021 θα διαμορφωθεί στο 5,9%, καλύπτοντας περισσότερο από τα δύο τρίτα της ύφεσης του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%.

Έτσι, το συνολικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται πλέον στα 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι:

επεκτείνονται τα προγράμματα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 και «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες ενώ
επεκτείνεται και το πρόγραμμα στήριξης 100.000 θέσεων εργασίας κατά 50.000 θέσεις.
Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από τη 1η Ιανουαρίου 2022.
Χορηγείται από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στεγαστικό επίδομα και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22% από το φορολογικό έτος 2021 (πληρωτέος το 2022) σε μόνιμη βάση.
Μειώνεται το ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση τζίρου από 25% έως 50%. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%.
Επεκτείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς
Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Παρέχεται το πρώτο ένσημο για το 2022, και προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία των νέων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, για νέους από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους. Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος – επιπλέον του μισθού του – ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.
Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.
Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 20% ενώ
για τους λογαριασμούς του ρεύματος θα επιδοτηθεί τουλάχιστον για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με ποσό 30 ευρώ ανα κιλοβατώρα. Η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.
Τα συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας, ανέρχονται πλέον στα 16,6 δισ. ευρώ για το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά συναντήσεων και αυτοψιών σε έργα αποκατάστασης πραγματοποίησε την Πέμπτη 11, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα στις επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί ακόμα σε καμιά ενέργεια για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, άρχισε να επιβάλλει η...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3 δισεκ. ευρώ κύλησε το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τον προϋπολογισμό, αν και όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, «το...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται από σήμερα η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για διορθώσεις λαθών στο Ε9. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων...