Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Future of Retail 2024»: Διεθνές συνέδριο στις 5-6 Απριλίου στην Αθήνα με κορυφαίους θεσμικούς εκπροσώπους του λιανικού εμπορίου

Οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις που συνθέτουν το νέο τοπίο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο θα αναδειχθούν στο διεθνές συνέδριο Future of Retail 2024 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 5 – 6 Απριλίου.

Το συνέδριο της συνομοσπονδίας εμπλουτίζεται φέτος με περισσότερες θεματικές ενότητες στα ζητήματα αιχμής του εμπορίου, καθώς και με εξειδικευμένα σεμινάρια σε πεδία ευρύτερου εμπορικού/ επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, με την ταυτόχρονη λειτουργία της έκθεσης Innovation Lab που θα λειτουργεί συνολικά και συνδυαστικά σε τρεις αίθουσες της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η επιχειρηματική κοινότητα «εκπροσωπείται» στο Future of Retail από προέδρους, CEOs και εξειδικευμένα στελέχη όχι μόνο του λιανεμπορίου, αλλά και της τεχνολογίας, του τραπεζικού κλάδου, της βιομηχανίας της μόδας και του τουρισμού που συζητούν πάνω στην πολύ επίκαιρη «προβληματική» του συνεδρίου, η οποία αναδεικνύει τα πολλά σημεία στα οποία οι ευκαιρίες της νέας εποχής του Retail έρχονται αντιμέτωπες με εξίσου σημαντικά προβλήματα και διλήμματα.

Όπως όταν «συναντώνται» ο δρόμος προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό με τις προκλήσεις της χρηματοδότησης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, το «υβριδικό» εμπορικό κατάστημα με τους προβληματισμούς από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και οι απαιτήσεις για αλλαγή «πλεύσης» στη βιομηχανία μόδας με τις νέες καταναλωτικές τάσεις.

Στην πρόσκληση της ΕΣΕΕ, που είναι ο αποκλειστικός εκπρόσωπος του ελληνικού Εμπορίου στη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Λιανικού Εμπορίου (FIRA), ανταποκρίθηκαν και φέτος, θεσμικοί εκπρόσωποι του λιανεμπορίου από όλο τον κόσμο και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι θα απευθύνουν ομιλίες σε περισσότερους από 1000 συνέδρους, εκπροσώπους εμπορικών συλλόγων όλης της χώρας, καθώς και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων. Μεταξύ των ομιλητών είναι:

 • Η Christel Delberghe, γενική διευθύντρια της EuroCommerce, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου.
 • Ο Paul Greenberg, πρόεδρος της NORA Εθνικής Ένωσης Λιανεμπόρων Αυστραλίας και αντιπρόεδρος της FIRA.
 • Ο Kevin Peng, πρόεδρος της CCFA της Ένωσης Εμπορικών Αλυσίδων και Επιχειρήσεων Franchise President| President, China Chain Store & Franchise Association.
 • Ο Selvane Mohandas du Ménil, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Πολυκαταστημάτων.
 • Ο Marco Zanardi, πρόεδρος του Ινστιτούτου Λιανικού Εμπορίου Ιταλίας.
 • Ο Jonathan Reynolds, καθηγητής στο Retail Marketing και αναπληρωτής κοσμήτορας, Oxford University.

Επιπλέον, σε συζήτηση με θέμα την εικόνα του λιανεμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη συμμετέχουν η Lucia Cusmano επικεφαλής οικονομολόγος και αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Τουρισμού του ΟΟΣΑ και η Joanna Zawistowska, υπεύθυνη Πολιτικής Λιανικού Εμπορίου στη γενική διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι βασικές θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Future of Retail 2024 είναι:

 • Ο κόσμος του λιανικού εμπορίου μέσα από τα στοιχεία και τις τάσεις
 • Η Διασύνδεση του εμπορίου και του τουρισμού ως πυλώνας της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός του λιανικού εμπορίου
 • Διασύνδεση έρευνας και αγοράς στο λιανικό εμπόριο
 • Δεξιότητες για το λιανικό εμπόριο και το χονδρικό εμπόριο
 • Empowering Tomorrow’s Leaders: A Focus on Skills and Entrepreneurship
 • Κέντρα πόλεων, εμπόριο και Last – Mile
 • Ευκαιρίες και προκλήσεις στο ελληνικό λιανικό εμπόριο
 • From Policy to Practice: A multi-facelet Appoach to tackle illicit Tobacco Trade and Preserve Market Sustainability
 • Greek Brands as Ambassadors
 • The power of Retail Analytics
 • Η τεχνητή νοημοσύνη στο εμπόριο.

Το Future of Retail 2024, την επίσημη έναρξη των εργασιών του οποίου θα κηρύξει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Elevate Greece.

Την Παρασκευή θα μιλήσει στο Συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Την ίδια ημέρα θα απευθύνει ομιλία ο τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς.

Την διασύνδεση εμπορίου – τουρισμού θα συζητήσουν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ιωάννης Παράσχης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα αναλύσει στον επικεφαλής του Γραφείου του Bloomberg στην Αθήνα Σωτήρη Νίκα, τις θέσεις του και τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για τα μείζονα θέματα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου.

Σε θεματικές ενότητες και fireside chats του συνεδρίου συμμετέχουν, ακόμη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη.

Προβολή του ντοκιμαντέρ: «The Greek Bar Jacket»

Στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του εμπορικού κόσμου για τις προοπτικές της βιομηχανίας μόδας και του κλάδου ένδυσης/υπόδησης προβάλλεται στο Future of Retail 2024, την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 20:00, το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «The Greek Bar Jacket».

H ΕΣΕΕ με τη συγκεκριμένη δράση στηρίζει το έργο  της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας επέκρινε την Ευρώπη ότι έμεινε πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ αφού έκανε «δύο μνημειώδη ιστορικά λάθη»...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πρωτόγνωρη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στο Ισραήλ περιείχαν ένα διπλό μήνυμα:...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με το Ωδείο Αθηνών η εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου,...