Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Αποκαλυπτήρια των «μνηστήρων» για το λιμάνι του Ηρακλείου

Το πρώτο επίσημο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου(ΟΛΗ) θα αποτυπώσει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι το απόγευμα (17.00) οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται σε υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σημειώνεται πως στον ΟΛΗ έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και

β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Οι ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν ως προεπιλεγέντες επενδυτές θα ενημερωθούν εγγράφως για την προεπιλογή τους και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη Β’ Φάση.

Θα χρειαστεί ένας μήνας για την αξιολόγηση των φακέλων οπότε η α’ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η ολοκλήρωση της 2ης φάσης θα απαιτήσει διάστημα 6μήνου.

Όπως έχει αναφέρει το Newmoney, ο διαγωνισμός για τον ΟΛΗ αναμένεται να εξελιχθεί σε επιχειρηματική «μάχη». Για το λιμάνι του Ηρακλείου που διαθέτει ισχυρή παρουσία στην ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα φέρονται να ενδιαφέρονται ο Όμιλος Γκριμάλντι που δραστηριοποιείται στην Κρήτη με τη θυγατρική του Minoan Lines, η Attica Group σε σύμπραξη με την Άκτωρ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τον επιχειρηματία Γιάννη Γρύλλο (Αviareps – Sky Express, Swissport Hellas) που έχει βάση στο Ηράκλειο και ενδεχομένως σχήμα με παρουσία της ΑΝΕΚ.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και έτεροι ενδιαφερόμενοι, καθώς υπήρξαν πληροφορίες περί κρούσης από τον Όμιλο Global Ports, εκπρόσωποι του οποίου πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ. Ο τουρκικός όμιλος επενδύει σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου ως port operator και μένει να φάνει εάν τελικά θα προχωρήσει το ενδιαφέρον του.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου το 2019 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 6.571.242 ευρώ και ΕΒΙΤDA 1.473.781 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήδη τα σημερινά τιμολόγια με τα οποία αγοράσαμε καύσιμα είναι λίγο τσιμπημένα, τώρα θα μου πείτε πότε πρόλαβαν. Η αύξηση δεν έχει μπει από...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «AA-» στη βαθμίδα «A+»,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για πρώτη φορά, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει μια ανοιχτή εκδήλωση για την επαγγελματική εκπαίδευση και τα τεχνικά επαγγέλματα στο Σύνταγμα, στο πιο...