Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«niologio.gov.gr»: Ψηφιακά πλέον η αίτηση νηολόγησης και χορήγησης εγγράφου εθνικότητας των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων

Την Δευτέρα 3/6/2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφιακή αίτηση νηολόγησης και χορήγησης εγγράφου εθνικότητας ελληνικών ποντοπόρων πλοίων μέσω του www.niologio.gov.gr στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με σχετικό κοινό δελτίο Τύπου, η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, η οποία και παρέλαβε το πρώτο ψηφιακό Έγγραφο Εθνικότητας ελληνικού πλοίου που εγγράφηκε στο νηολόγιο της χώρας.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη των υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την καθοριστική συμβολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και την ουσιαστική συνεργασία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα του ναυτιλιακού κόσμου.
Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών νηολόγησης και η μείωση της γραφειοκρατίας, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής  σημαίας και την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο.

«Η εφαρμογή που παρουσιάζουμε σήμερα είναι προϊόν της δημιουργικής σύμπραξης του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την καθοριστική συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και την ουσιαστική συνεργασία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Δουλέψαμε όλοι μαζί, δουλέψαμε συλλογικά και πετύχαμε ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την ψηφιακή εγγραφή ποντοπόρων πλοίων στην ελληνική σημαία. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα για να ολοκληρώσουμε τη ψηφιοποίηση και απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Για να κάνουμε την ελληνική σημαία ακόμα πιο ελκυστική. Για να κρατήσουμε την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία και την ελληνική σημαία ψηλά» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Μπορούμε να είμαστε ως Έλληνες περήφανοι για πολλές επιτυχίες μας. Μια από αυτές είναι και η διαχρονική κυριαρχία του ελληνικού εμπορικού στόλου στις θάλασσες του κόσμου. Η κυβέρνηση συνολικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά,  μοιράζονται την εξωστρέφεια των ανθρώπων της Ναυτιλίας, ενώ παράλληλα στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ναυτιλίας με στόχο των ψηφιακό μετασχηματισμό ενός τομέα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, με μεγάλη ικανοποίηση κάναμε πράξη την ψηφιοποίηση της αίτησης Νηολόγησης Πλοίων Ποντοπόρου Ναυτιλίας.
Η ψηφιακή νηολόγηση, επιταχύνει τις διαδικασίες, μειώνει τη γραφειοκρατία και συμβάλλει ώστε το νηολόγιό μας να γίνει πιο ελκυστικό. Αξιοποιούμε την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών, προς όφελος της επιχειρηματικότητας, προς όφελος της ελληνικής ναυτιλίας» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Με την εφαρμογή της ψηφιακής νηολόγησης, κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας. Πλέον, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από οπουδήποτε στον κόσμο, όλο το 24ωρο εύκολα και ψηφιακά. Η νέα πλατφόρμα απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες νηολόγησης, καταργεί περιττή γραφειοκρατία, ενώ η αυτόματη ψηφιακή έκδοση του Εγγράφου Εθνικότητας των ποντοπόρων πλοίων θα εκσυγχρονίσει μία καίρια διαδικασία της ελληνικής σημαίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς. Στόχος μας να καταστήσουμε την ελληνική σημαία, πιο ελκυστική για τα ποντοπόρα πλοία των ναυτιλιακών όλου του κόσμου» δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω τη νέα εποχή του νηολογίου, αυτή της ψηφιοποίησης. Χαίρομαι που το ελληνικό νηολόγιο άρχισε να λειτουργεί σύμφωνα με τη δυναμική ανταπόκριση της Ναυτιλίας των Ελλήνων στις σύγχρονες προκλήσεις. Να ευχηθώ σύντομα η γαλανόλευκη να κυματίζει όλο και περισσότερο στα πλοία μας».

Ο Διοικητής του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Έχοντας γυρίσει σελίδα και κάνοντας πράξη την ψηφιακή μετάβαση όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως σταθερή βάση για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, στο ΝΑΤ είμαστε υπερήφανοι που, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προχωρήσαμε στην υλοποίηση εφαρμογής της ψηφιακής νηολόγησης πλοίων στην ελληνική σημαία, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας. Ο αρχαιότερος ασφαλιστικός φορέας της Ευρώπης είναι δυναμικά παρών στην νέα εποχή, σταθερά δεσμευμένος στον στόχο της πολύπλευρης στήριξης του Έλληνα ναυτικού και της Ελληνικής Ναυτιλίας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μετά την έναρξη ισχύος μιας σειράς περιορισμών στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, μειώθηκε ο αριθμός των μεταναστών που μπορούν να ζητήσουν άσυλο ή...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (13 Ιουνίου) από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποφασίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρουν στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την 20η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, αποφασίστηκε η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών «ΦΑΕΘΩΝ». Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας,...