Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπρόσωπος υπ. Οικονομικών: Εκατοντάδες οι καταγγελίες πολιτών για αυθαιρεσίες σε παραλίες

Στο κλείσιμο της επιχείρησης στην Ρόδο που είχε τοποθετήσει παράνομα ξαπλώστρες και μέσα στη θάλασσα αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤNEWS ο εκπρόσωπους Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

«Μιλάμε για μια επιχείρηση η οποία δεν πήρε το μάθημά της πέρσι, δεν πήρε το μάθημά της ούτε φέτος, καθότι εμείς είχαμε προειδοποιήσει με ένα σωρό τρόπους και με κάθε τόνο ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ πιο αυστηρά. Φέραμε και το νόμο που ψηφίσαμε ακριβώς για να μπει μια τάξη στο μεγάλο χάος που υπήρχε στις παραλίες.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, προφανώς κοιτώντας περισσότερο το κέρδος παρά τη νομιμότητα, προτίμησε να κάνει όλα αυτά τα οποία έκανε, όμως τρέξαμε, και σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα, είχαμε πάει, είχαμε ελέγξει, είχαμε σφραγίσει και είχαμε απομακρύνει τα ομπρελοκαθίσματα και όλες τις παράνομες κατασκευές.

Και πρέπει να σας πω ότι και η αρμόδια Γενική Γραμματέας είναι στο νησί, και μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν και άλλες επιχειρήσεις και κάποιες από αυτές έγιναν εθελοντικά από τους ίδιους τους επιχειρηματίες γιατί φοβήθηκαν, φοβήθηκαν ότι έρχεται η σειρά τους.

Και είδαμε στον Άγιο Παύλο, στην Αγία Αγάθη, σε παραλίες πολύ μεγάλες της Ρόδου, από μόνοι τους οι επιχειρηματίες έτρεξαν βράδυ και ξήλωσαν τις παράνομες κατασκευές και όποιος πάει σήμερα στην Αγία Αγάθη θα δει μια τεράστια παραλία άδεια, ελεύθερη από παράνομες κατασκευές, διαθέσιμη για τους πολίτες.

  • Αυτή η επιχείρηση δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου τώρα, στην αρχή του καλοκαιριού, προκειμένου να δείξουμε ότι εφαρμόζουμε το νόμο και μετά θα το ξεχάσουμε.

Αυτό θα γίνει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας όπου υπάρχουν παραβάσεις, θα γίνει με την απόλυτη αυστηρότητα που προβλέπει ο νόμος και θα γίνει προς όφελος του συνόλου των πολιτών, αλλά και εκείνων των επιχειρηματιών οι οποίοι πληρώνουν κανονικά το αντίτιμο και θέλουν να δουν ένα κράτος να λειτουργεί με όρους νομιμότητας και να σέβεται και τους κόπους τους και το ρίσκο τους και τα πάντα.

Νοικοκυροσύνη της καθημερινότητας
είναι το μήνυμα των εκλογέων

Ξέρετε, ένα σχόλιο σε σχέση με χθες: Ένα κομμάτι του εκλογικού κοινού της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίοι απείχαν χθες ή ενδεχομένως πήγαν σε άλλα κόμματα, είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν περισσότερη νοικοκυροσύνη στην καθημερινότητά μας, θέλουν περισσότερη νομιμότητα, θέλουν περισσότερη ασφάλεια, θέλουν περισσότερη, αν θέλετε, συνέπεια του κράτους απέναντι στην δική τους παρουσία και στη δική τους ύπαρξη. Αυτό το μήνυμα το παίρνουμε καθημερινά και φυσικά και από τις εκλογές.

Αυτό το μήνυμα είναι κυρίαρχο κατά τη γνώμη μου και θα δείτε στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να τρέχει ακόμα περισσότερο και ακόμα γρηγορότερα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η νοικοκυροσύνη στην καθημερινότητα μας είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει και πρέπει να μας απασχολεί καθημερινά, γιατί έτσι ουσιαστικά ικανοποιούμε και τις ανάγκες των πολιτών.

Νομιμότητα στις παραλίες

Στη φωτογραφία βλέπουμε μια κατασκευή στον Άγιο Παύλο στη Ρόδο, η οποία σήμερα δεν υπάρχει γιατί αυτό το ξύλινο κατασκεύασμα ήταν παράνομο και προχθές το βράδυ οι ίδιοι επιχειρηματίες έτρεξαν και νύχτα ξήλωσαν με κομπρεσέρ τη συγκεκριμένη κατασκευή. Δεν είχαν πληρώσει για αυτό το πράγμα και είχαν καταλάβει παράνομα δημόσιο χώρο, οπότε έπρεπε άμεσα να αφαιρεθούν.

Όλη αυτή η παραλία που βλέπετε τη τεράστια παραλία ήταν γεμάτη ομπρέλες. Ίσως φαίνονται ακόμα και οι διαγραμμίσεις από χθες το πρωί, ωστόσο η εικόνα είναι αυτή που βλέπετε, είναι ελεύθερη για χρήση.

Πιο πίσω βλέπετε, υπάρχουν ομπρέλοκαθίσματα. Ξαναλέω, δεν θέλουμε να σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα στις παραλίες σε καμία περίπτωση. Αυτό το οποίο λέμε όμως είναι ότι εκεί που προβλέπεται να υπάρξει η επιχειρηματικότητα.

Επέκταση των ελέγχων

Στην Ρόδο θα ξαναεπιστρέψουμε, παράλληλα κινούμαστε και σε άλλα νησιά. Δεν είναι μόνο τα κλιμάκια της Κτηματικής Υπηρεσίας που κινούνται. Φέτος έχουμε ακόμα τρία όπλα στη φαρέτρα μας για να κάνουμε αποτελεσματικά τους ελέγχους:

  • Είναι η χρήση drones, η οποία ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα από τη Χαλκιδική και θα συνεχίσει και στις άλλες περιοχές της χώρας.
  • Είναι η εφαρμογή mycoastμια πάρα πολύ σημαντική εφαρμογή, που πάει εξαιρετικά. Η καταγγελία για τη συγκεκριμένη επιχείρηση στη Ρόδο μας ήρθε μέσω του mycoast από ανώνυμη καταγγελία πολίτη που μας είπε σπεύσατε να δείτε ότι ο άνθρωπος αυτός κάνει τα ίδια με πέρσι και πήγαμε άμεσα και το αντιμετωπίσαμε.
  • Έχουν κατεβάσει την εφαρμογή mycoast κοντά στις 50.000 συμπολίτες μας, κι έχουμε πάνω από 2.500 καταγγελίες.
  • Επίσης υπάρχει δυνατότητα για λήψη δορυφορικών εικόνων, συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου κάθε 10 με 15 μέρες να «σκανάρουμε» περίπου 7.000 παραλίες σε όλη την Ελλάδα και να βλέπουμε τι πολεοδομικές διαφορές υπάρχουν.

Θεωρώ ότι με συμμάχους μας τους πολίτες, η εικόνα φέτος θα είναι πολύ πιο βελτιωμένη. Σίγουρα θα έχουμε προβλήματα, σίγουρα θα έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα όπως αυτό της Ρόδου, όμως το ζητούμενο είναι να έχουμε και ένα κράτος που να τρέχει άμεσα και να λύνει το πρόβλημα προς όφελος όλων των πολιτών.

Ελεύθερο το 50% της παραλίας

Εφέτος, επειδή ακριβώς θεσπίσαμε έναν πολύ αυστηρό νόμο, το ήμισυ κάθε παραλίας πρέπει υποχρεωτικά να είναι ελεύθερη για τους πολίτες.

Το 50% της παραλίας θα πρέπει να είναι ελεύθερο από ομπρελοκαθίσματα και από κατασκευές, για να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης με τα δικά του μέσα να πάει ελεύθερα με την οικογένειά του.

Το ζητούμενο είναι να συνεργαστούμε όλοι και ως πολίτες πρώτα από όλα προκειμένου να σεβαστούμε και τα δικαιώματα μας αλλά και το τουριστικό μας προϊόν.

Έρχονται δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ακριβώς λόγω των παραλιών, λόγω του τουρισμού μας, λόγω της Ρόδου, της Νάξου, της Τήνου και ούτω καθεξής.

Δεν γίνεται να αφήσουμε αυτό το δημόσιο αγαθό έρμαιο στον οποιονδήποτε θέλει καταχρηστικά να παράγει πλούτο για τον εαυτό του και να παρανομεί εις βάρος των πολιτών.

Ξαναλέω, η νομιμότητα στην καθημερινότητα από εδώ και στο εξής θα δείτε ότι θα παίζει κυρίαρχο ρόλο και όχι μόνο στο πλαίσιο της κυβερνήσεως και συνολικά στο δημόσιο διάλογο.

Κάναμε πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όλο αυτό το διάστημα, αλλά νομίζω το μήνυμα εχθές από τις ευρωεκλογές είναι τρέξτε περισσότερο σε θέματα καθημερινότητας, νομιμότητας, νοικοκυροσύνης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 794.752 άτομα ανήλθε τον Μάϊο το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων σημειώνοντας μείωση κατά 59.429 άτομα (7%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τη διασύνδεση των τερματικών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (Electronic Funds Transfer at the point of sale, EFT/POS) των...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε συνέχεια της επιβολής έκτακτης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρίες διύλισης για το έτος 2022, θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) στις εταιρίες διύλισης με βάση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε οικονομικά ζητήματα που έχουν άμεση επίπτωση σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και...