Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Αυξημένη επιδότηση στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να έχουν «εκτοξευθεί», τα νοικοκυριά αγωνιούν για το κόστος ηλεκτροδότησης και θέρμανσης τους επόμενους μήνες. Οι λογαριασμοί έχουν πάρει «φωτιά» και η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Οι πολίτες έχουν βγάλει μολύβι και χαρτί και υπολογίζουν το κόστος της ακρίβειας στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στη βόρεια Ελλάδα που θερμαίνεται με φυσικό αέριο κι έχει μέση μηνιαία κατανάλωση 600 κυβικά μέτρα ήτοι 6.000 περίπου κιλοβατώρες, σε έναν μέσο χειμώνα, ο καταναλωτής πλήρωνε τον Ιανουάριο του 2021 για θέρμανση 118 ευρώ, ενώ με τις σημερινές τιμές θα πρέπει να δώσει 322 ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 172%.

Αντίστοιχα, για ρεύμα στις αρχές του χρόνου η μεγαβατώρα κόστιζε 64 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 αυξήθηκε κατά 72 ευρώ, στα 136 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα, για το πετρέλαιο, τον Ιανουάριο του 2021 μια δεξαμενή 1.000 λίτρων γέμιζε με 900 ευρώ. Από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινάει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αυτό το ποσό θα φτάσει στα 1.100 ευρώ.

Για να αντιμετωπίσει τη δυσμενή αυτή κατάσταση που απειλεί το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και την ανάκαμψη των επιχειρήσεων η κυβέρνηση εξετάζει μια «τριπλή» επιδότηση που αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Επίδομα θέρμανσης για 8 στα 10 νοικοκυριά
Ο στόχος είναι η σημερινή ενίσχυση να επεκταθεί πέραν από τα ευάλωτα νοικοκυριά σε όσους κατατάσσονται στη μεσαία τάξη και αυτό θα επιτευχθεί με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το φετινό επίδομα θέρμανσης.

Είναι ενδεικτικό πως ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022 η δαπάνη για την επιδότηση του ρεύματος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ. Για το φυσικό αέριο δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό, χωρίς να αποκλείεται το κονδύλι να φτάσει εκείνο του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθούν μεταξύ 20% και 30% με παράλληλη γενναία αύξηση της προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο τέκνο από τις 2.000 ευρώ στις 3.000 ή ακόμη και στις 4.000 ευρώ. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Οκτωβρίου,οπότε κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο.

Το επίδομα θέρμανσης θα έχει πλέον νέα εισοδηματικά κριτήρια, με την επιδότηση να αγγίζει πλέον και εισοδήματα που υπερβαίνουν ακόμη και τα 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους εξετάζεται να διαμορφωθούν:

Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο, από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.
Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια, από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ, από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.
Έως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, από 22.000 ευρώ πέρυσι, με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Αύξηση 20% στο ποσό του επιδόματος θέρμανσης
Πέραν της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η οποία θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθεί στα ύψη ο αριθμός των δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να αυξήσει κατά 20% σε σύγκριση με φέτος τα ποσά του επιδόματος, που θα χορηγηθούν στις αρχές του 2022.

Όπως επισημαίνει ο «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, το βασικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 220 ευρώ που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 264 ευρώ για το 2022. Το νέο αυξημένο ποσό των 264 ευρώ θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 264 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί (με βάση περυσινή απόφαση για τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος) για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Για παράδειγμα, για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 264 ευρώ x 0,43 = 113,52 ευρώ και με τη στρογγυλοποίηση στα 114 ευρώ. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 114 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 10%. Συνεπώς, εάν έχει 1 τέκνο το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 125 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 137 ευρώ κ.ο.κ.

Το ποσό του επιδόματος που θα προκύπτει κατά τα ανωτέρω δεν θα μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 96 ευρώ ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 780 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος δεν εξετάζεται να αλλάξουν.

Επίδομα για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ
Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet.

Η επιδότηση ρεύματος
Δεδομένου ότι ήδη οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν πάρει την ανιούσα, κάτι που έγινε αισθητό στις καταναλώσεις Αυγούστου, η κυβέρνηση δρομολογεί την επιδότηση του ρεύματος, η οποία θα εμφανίζεται με τη μορφή έκπτωσης στα έντυπα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές και θα πιστώνεται σε όλους ανεξάρτητα από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με τον οποίο έχουν συνάψει συμβόλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η αύξηση της επιδότησης για το ρεύμα θα αφορά όλους τους καταναλωτές και ενδέχεται να αγγίξει το 40% ακόμα και το 50%.

Αν ακολουθηθεί το προηγούμενο σχήμα επιδότησης με 9 ευρώ στις 300 κιλοβατόρες ανά μήνα, τότε το πόσό θα φτάσει 13-14 ευρώ κάθε μήνα.

Σκέρτσος: Επιδότηση ρεύματος από την κατανάλωση Αυγούστου
Ερωτηθείς σχετικά με το «δίχτυ προστασίας» για τους καταναλωτές ρεύματος, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι η στήριξη θα δοθεί στην κατανάλωση που αρχίζει από τον Αύγουστο, δηλαδή από τότε που άρχισαν οι διεθνείς αυξήσεις και έως το τέλος του έτους.

«Είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε όλους. Έχουν γίνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στα τιμολόγια της ενέργειας, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μια γενναία στήριξη με το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, που θα καλύψει το κόστος της διακύμανσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που έρχονται αυτήν την περίοδο αφορούν την κατανάλωση των μηνών από την άνοιξη ως και τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή πριν από τις παρεμβάσεις που ανακοινώσαμε στις αρχές Σεπτέμβρη. Η στήριξη θα δοθεί για την κατανάλωση που ξεκινά από τον Αύγουστο, τότε δηλαδή που ξεκίνησαν οι διεθνείς αυξήσεις και όσο κρατήσουν, ως το τέλος του χρόνου».

Στο ερώτημα δε, αν θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Ό,τι χρειαστεί θα γίνει επιπλέον, παρακολουθούμε πολύ στενά την πορεία των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, προσαρμόζουμε την πολιτική μας». Επιπροσθέτως και στο τέλος του έτους «όσοι δικαιούνται το επίδομα αλληλεγγύης θα λάβουν το διπλάσιο. «Έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους ευάλωτους για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτό το κύμα ακρίβειας που έρχεται από έξω, αλλά εμείς μπορούμε να το αναχαιτίσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Youth Pass θα δοθεί και φέτος στους δικαιούχους που θα κάνουν την αίτηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Την 1η Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 4,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα σηµαντική αύξηση του κατώτατου µισθού από την 1η Απριλίου 2024 θα είναι στα 830 ευρώ (για πλήρη απασχόληση)​. Στα 37,07 ευρώ διαμορφώνεται...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ξεκίνησε καλά το 2024 για το λιανικό εμπόριο, καθώς ο τζίρος του μειώθηκε κατά 8,9%, με τις πωλήσεις να κινούνται πτωτικά σε όλες...