Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός μεταβιβάσεων ακινήτων με 1.000 δηλώσεις την ημέρα

Πυρετός μεταβιβάσεων ακινήτων επικρατεί στα γραφεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να συντάσσουν το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο. Με τον χρόνο να μετρά… αντίστροφα, οι φορολογούμενοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν την αγορά κάποιου ακινήτου πριν από το τέλος του έτους για να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες και να αποφύγουν την πληρωμή αυξημένων φόρων.

Από την Πρωτοχρονιά θα εφαρμοστούν οι νέες τιμές ζώνης, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν κάνει άλμα και θα προκαλέσουν ντόμινο επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 1.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τις 600 δηλώσεις που υποβάλλονταν την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τον Μάρτιο που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν υποβληθεί πάνω από 30.000 δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι φόροι από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 142,07 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 104,38 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται πως το κύμα αγοραπωλησιών θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όσο περνούν οι ημέρες. Ο χάρτης της αγοράς δείχνει ότι οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους.

Στον Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια 2.530 ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη 1.083 ακίνητα, στον Δήμο Πειραιά 412, ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα υπάρχει και στα νησιά (Ρόδος, Πάρος, Κέρκυρα).

Ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων με λιγότερο φόρο στις 7.634 περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες λήγει στο τέλος του χρόνου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, στις περιοχές αυτές οι φόροι μεταβίβασης κατά την απόκτηση ενός ακινήτου ανεβαίνουν και μαζί φουσκώνουν και τα έξοδα που συνοδεύουν τις αγοραπωλησίες, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν άμεσα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η αύξηση αναμένεται...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάμεσα στα 9 νησιά της Μεσογείου που διατηρούν την αυθεντικότητα τους και προσφέρονται για ποιοτικές διακοπές το 2024 συμπεριλαμβάνεται η Σκόπελος, σύμφωνα με τη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σάββατο 30 Μαρτίου εκπρόσωποι από 100 επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας θα βρίσκονται στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)...