Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 400 έως 1.800 ευρώ μηνιαίως δρομολογεί η Κυβέρνηση

Πολυεπίπεδες παρεμβάσεις πέραν των μέτρων στήριξης ύψους 2,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, προκειμένου να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το κύμα ακριβείας και ειδικά από τις μεγάλες επιβαρύνσεις από την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα αποτυπωθούν στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 που θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στην Βουλή. Το εύρος αυτών των πρόσθετων παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος Προϋπολογισμού, αλλά κι από το τελικό ύψος της ανάπτυξης του 2021.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται θα είναι συμβατές αφενός με την «ρήτρα διαφυγής» που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (στη βάση της οποίας έχει «παγώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς τους δημοσιονομικούς τους όρους), αφετέρου θα ακολουθούν την λογική της «εργαλειοθήκης» που ανακοίνωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να την αντιμετώπιση του κύματος της ενεργειακής ακρίβειας.

Αυτό σημαίνει πως θα δοθεί βάρος στην εφαρμογή εκτάκτων και προσωρινών μέτρων εισοδηματικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών μόνο υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση.

Στη βάση αυτή εξετάζεται σε πρώτη φάση ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Τι σημαίνει διπλασιασμός του του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης; Πως το μονοπρόσωπο νοικοκυριό από 200 ευρώ ανά μήνα θα λαμβάνει 400 ευρώ ανά μήνα. Πως για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού η προσαύξηση του εγγυημένου ποσού από 100 ευρώ ανά μήνα θα πάει στα 200 ευρώ. Πως για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού η προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ανά μήνα θα αυξηθεί στα 100 ευρώ. Και πως το ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού που ορίζεται σήμερα στα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού θα αυξηθεί στα 1.800 ευρώ μηνιαίως.

Σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023 και τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Ωστόσο η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους – δημοσίους και ιδιωτικούς υπάλληλους- με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ δεν θωρείται μέτρο που εμπίπτει στον κανόνα της «ρήτρας διαφυγής» από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, και ενδεχομένως να μην να γίνει δεκτή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, στα εισοδήματα που θα συνεχίσουν να εξαιρούνται και το 2022 από την εισφοράς αλληλεγγύης περιλαμβάνονται μισθοί, επιδόματα και παροχές σε είδος που θα καταβληθούν το επόμενο έτος σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Περιλαμβάνονται επίσης καθαρά κέρδη από επιχειρηματικές ή αγροτικές δραστηριότητες που αποκτώνται φέτος, οι εισπραττόμενες φέτος αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, καθώς επίσης και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που αποκτώνται φέτος από την εκμετάλλευση ακινήτων κι από επενδύσεις ή αποταμιεύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με όπλο την αυστηροποίηση των όρων της Golden Visa επιχειρεί η κυβέρνηση να ανοίξει στην αγορά χιλιάδες κλειστά σπίτια και να διατεθούν είτε για...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα είναι για τον ελληνικό τουρισμό τα μηνύματα για την τρέχουσα τουριστική χρονιά, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση, την ITB 2024...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label-PL) γεμίζουν το καλάθι τους οι Έλληνες καταναλωτές όσο η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα επιμένει, μειώνοντας το κόστος των...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ....