Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Νέο «κύμα» πληρωμών τέλος Οκτωβρίου – Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

Αναδρομικά: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται στο τέλος Οκτωβρίου – Πότε θα πληρωθούν οι αυξήσεις στους παλιούς συνταξιούχους.

Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν περίπου 29.000 «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά. Συγκεκριμένα οι 29.000 νέοι συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν ακόμη αφορούν πολύπλοκες περιπτώσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και περίπου 5.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα λάβουν μόνο τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί (από το Μάρτιο του 2020) από τη μείωση του πέναλτι κατά 30% καθώς δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία το λογισμικό για τη μείωση του πέναλτι σε μηνιαία βάση.

Για να πληρωθεί ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις, θα πρέπει να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά τον Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).
Τρίτον, να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016-νόμος Κατρούγκαλου).
Από ένα πλήθος 1,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων προκύπτει πως και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά καλύπτουν οι 133.692. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους ενώ οι μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους θα ξεκινήσουν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%.

Πληρώνονται οι αυξήσεις στους «παλιούς» συνταξιούχους
Στο τέλος Οκτωβρίου, παράλληλα με την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου, θα καταβληθούν σε πέντε δόσεις και οι αυξήσεις στους «παλιούς» συνταξιούχους (με πάνω από 30 συντάξιμα έτη). Οι αυξήσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι «παλαιοί» συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά.

Αναδρομικά κληρονόμων: Συνεχίζονται οι αιτήσεις
Σε λειτουργία τέθηκε την 1η Οκτωβρίου ειδική πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, για τους κληρονόμους 14.600 συνταξιούχων που απεβίωσαν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η διαδικασία αφορά στα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κατ’ εφαρμογή του ν. 4670/2020, των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν, μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) οι κληρονόμοι ακολουθούν τη διαδρομή: Επιστροφή ποσών σε κληρονόμους-> Επιστροφή αναδρομικών σε κληρονόμους που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό, κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Εναλλακτικά, πρόσβαση στην ανωτέρω υπηρεσία παρέχεται και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου (gov.gr) στη θεματική ενότητα: Οικογένεια-> Απώλεια (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους κληρονόμους δεν διαφοροποιείται από αυτήν που τηρήθηκε για την προηγούμενη καταβολή των αναδρομικών ποσών 11μήνου, κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κάθε δικαιούχος κληρονόμος επιλέγει το είδος της αίτησης που θα υποβάλει ανάλογα με το εάν έχει δημοσιευθεί διαθήκη ή όχι.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά, που ζητούνται, με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr, μέσω της διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων που καταργεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
Τέλος, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μαΐου 2016, όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει, μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάμεσα στα 9 νησιά της Μεσογείου που διατηρούν την αυθεντικότητα τους και προσφέρονται για ποιοτικές διακοπές το 2024 συμπεριλαμβάνεται η Σκόπελος, σύμφωνα με τη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σάββατο 30 Μαρτίου εκπρόσωποι από 100 επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας θα βρίσκονται στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση, κατά 58,5% κατέγραψαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη χρήση του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ....