Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή – Περιπλοκές αν δοθεί παράταση

Η πανδημία, οι θερινές διακοπές, αλλά και ο τεράστιος όγκος εργασίας των λογιστών και των φοροτεχνικών έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί έως σήμερα μόλις το 50% των δηλώσεων.

Πρέπει να αναφερθεί πως τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 3%. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και πληρώσουν σε δόσεις το φόρο τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε οκτώ δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Καθώς, πολλοί όμως δεν θα προλάβουν την πρώτη προθεσμία που λήγει στα τέλη Ιουλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τις δηλώσεις έως τις 27 Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει για τις επόμενες 34 ημέρες να υποβάλλονται περίπου 77.000 δηλώσεις. Μπορεί ο στόχος να ακούγεται είναι εφικτός, αλλά η εμπειρία δείχνει πως ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων τον Αύγουστο δεν ξεπερνά ημερησίως τις 35.000 δηλώσεις.

Τα αυτά τα στοιχεία αίτημα των λογιστών και φοροτεχνικών είναι η παράταση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν χωρίς περιπλοκές, καθώς θα συνεπαγόταν πως μερίδια φορολογουμένων θα κατέβαλε στις 30 Σεπτεμβρίου τρεις δόσεις τους φόρου εισοδήματος (Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου).

Μια ακόμη περιπλοκή έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα έπρεπε αναγκαστικά να μετατεθεί. Και αυτό το σενάριο θα συνεπαγόταν πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε λιγότερες δόσεις.

Τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου, ζήτησε με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως επισημαίνει, ο αριθμός των μέχρι τώρα δηλώσεων που έχουν υποβληθεί καταδεικνύει ότι είναι ανέφικτη η υποβολή των υπόλοιπων δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Κι αυτό, διότι:

Η έναρξη «ορθής» λειτουργίας της πλατφόρμας με πλήρωση στοιχείων στην πλειοψηφία των κωδικών των εντύπων των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος κυρίως Ε1, Ε3 πραγματοποιήθηκε την 7η Ιουλίου 2021 όταν αναρτήθηκαν και προσυμπληρώθηκαν τα ποσά των αναστολών, αποζημιώσεων, βεβαιώσεων από το Δημόσιο κλπ.
Οι καλοκαιρινές άδειες, ένα συνταγματικό δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους, ισχύει και για τους λογιστές – φοροτεχνικούς οι οποίοι έχουν αναλάβει και έφεραν σε πέρας την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, τα λογιστικά γραφεία απασχολούν εργαζόμενους, οι οποίοι βάσει της εργατικής νομοθεσίας πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν την καλοκαιρινή τους άδεια.
Όπως δηλώνει ο κ. Κόλλιας, «Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, εάν ληφθεί υπόψη, ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, μέσω του επίσημου Φορέα του, αναμένει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας στο δίκαιο αίτημα της μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.Παρακαλούμε για την άμεση λήψη και ανακοίνωση της απόφασής σας, ώστε να μπορεί να γίνει και από πλευράς επαγγελματιών ο έγκαιρος προγραμματισμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα είναι για τον ελληνικό τουρισμό τα μηνύματα για την τρέχουσα τουριστική χρονιά, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση, την ITB 2024...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label-PL) γεμίζουν το καλάθι τους οι Έλληνες καταναλωτές όσο η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα επιμένει, μειώνοντας το κόστος των...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...