Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» οι τιμές το πετρέλαιο θέρμανσης – Ντεμπούτο από σήμερα

«Φωτιά» οι τιμές το πετρέλαιο θέρμανσης – Ντεμπούτο από σήμερα

Με 1,13-1,14 ευρώ στα φθηνότερα πρατήρια του λεκανοπεδίου της Αττικής αλλά την τιμή να ξεπερνά το 1,2 ευρώ σε δεκάδες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας κάνει σήμερα «ντεμπούτο» στην ελληνική αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το αν και πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην καταβολή επιδόματος θέρμανσης και με δεδομένο επίσης ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ακόμη δύσκολες οι έμποροι πετρελαιοειδών προετοιμάζονται για «καθίζηση» στις πωλήσεις του «μαύρου χρυσού».

Είναι ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο, οι πωλήσεις να πέσουν κάτω και από το ένα δισ. λίτρα ετησίως όταν το 2005 πωλούνταν περισσότερα από 4,7 δισεκατομμύρια λίτρα. Αυτή η επίδοση, δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρη καθώς είχε αποτυπωθεί και το 2013-2014 στην κορύφωση της κρίσης όταν φτάσανε τα νοικοκυριά να καίνε στα τζάκια ότι υπάρχει.

Η τιμή λιανικής φέτος, επηρεάζεται από την εξαιρετικά υψηλή διεθνή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο ειδικός φόρος στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα αλλά και στο ότι ο ΦΠΑ είναι στο 24%.

Τα 1,13-1,14 εκτιμάται ότι θα είναι τα χαμηλότερα επίπεδα που θα καταγραφούν στην αγορά ενώ τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη θα «κονταροχτυπηθούν» για την ακριβότερη τιμή η οποία θα είναι πολύ κοντινή στο ιστορικό υψηλό που έχει καταγραφεί στην ελληνική επικράτεια.

Δυστυχώς για να νοικοκυριά δεν θα υπάρξουν άμεσα νεώτερα σχετικά με το επίδομα θέρμανσης. Πρώτα θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά να αποφασίσει πόσα χρήματα θα ρίξει για το επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Νοέμβριος δεν θα φέρει ούτε ευρώ στις τσέπες των καταναλωτών και όλα τα «παιχτούν» τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες προκάλεσε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης που μέχρι πρόσφατα κινούνταν υποτονικά. «Η τιμή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τις ελαφρά μειωμένες τιμές των καυσίμων που καταγράφονται στις αντλίες μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, λέγοντας ότι οι...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγορά “ζεσταίνεται” εν όψει του χειμώνα σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα. Αυξημένο είναι, μάλιστα, το ενδιαφέρον για το...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις τελευταίες μέρες αρχίζει και πέφτει η τιμή στα καύσιμα. Πιο πολύ πέφτει στο πετρέλαιο κίνησης, έχει περισσότερη πτωτική κίνηση και λιγότερο στην αμόλυβδη,...