Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φόροι έβαλαν «φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης – Από 1,15 ευρώ η τιμή του!

Οι φόροι έβαλαν «φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης – Από 1,15 ευρώ η τιμή του!

Με μηδενικές παραγγελίες ξεκίνησε σήμερα ο εφοδιασμός των πρατηρίων με πετρέλαιο θέρμανσης και από αύριο θα μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να εξυπηρετούν τους πελάτες.

Μόνο που θα αργήσουν πολύ να δεχθούν τις πρώτες παραγγελίες, αφού η τιμή θα φθάσει ακόμα και το 1,3 ευρώ το λίτρο.

Σε πολλές γειτονιές στα μεγάλα αστικά κέντρα (όπου κατοικεί το 80% του πληθυσμού) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,17 ευρώ, ενώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28 ή 1,30 ευρώ. Έτσι η τιμή είναι 20% ακριβότερη από πέρυσι, αφού τον Οκτώβριο του 2017 είχε ξεκινήσει από 0,95 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Χριστόφορος», Θέμης Κιουρτζής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι καταναλωτές το αγοράζουν κατά περίπου 21% πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι.

«Ο κόσμος τις προηγούμενες χρονιές ζητούσε περίπου 1.000 λίτρα τις πρώτες ημέρες διάθεσης, ενώ φέτος οι περισσότερες παραγγελίες είναι της τάξης των 300 έως 400 ευρώ» επισήμανε ο κ. Κιουρτζής και πρόσθεσε ότι «πέρυσι με 300 ευρώ ο καταναλωτής έπαιρνε 315 λίτρα και φέτος παίρνει 255 λίτρα με τα ίδια χρήματα».

Υπογράμμισε, δε, ότι «ταυτόχρονα δεν υπάρχει αύξηση των εισοδημάτων για να μπορεί κάποιος να καλύψει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που είναι 200 ευρώ στα 1000 λίτρα, σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων Θεσσαλονίκης ανέφερε επίσης ότι «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την πρώτη ημέρα διάθεσης πετρελαίου περίπου 30 παραγγελίες, αλλά φέτος με δυσκολία είναι πέντε οι παραγγελίες που έχουμε».

Κωνσταντινόπουλος: 20% πιο ακριβό λόγω φόρων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Ο απλός πολίτης θα πληρώσει ακριβά το τίμημα για την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος βουλευτής και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημειώνει συγκεκριμένα: «Είκοσι τοις εκατό ακριβότερο λόγω φόρων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα το λάβουν σε τρεις μήνες, “κουρεμένο” κατά 50%». Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισημαίνει ότι «το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη φέρει το θέμα στη Βουλή με ερώτησή μας. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου όμως δεν απαντά – είναι απασχολημένη με τα τερτίπια του ακροδεξιού συγκυβερνήτη και με τα σχέδια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

ΚΚΕ: Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν “χρυσάφι” το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της τεράστιας κερδοφορίας των μονοπωλιακών πετρελαϊκών ομίλων, των χαρατσιών που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τον περιορισμό των δικαιούχων για το επίδομα, από τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχει επιβάλει» επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καταλήγει τονίζοντας: «Ένας τρόπος υπάρχει για να μην ξεπαγιάσουν το χειμώνα οι λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα: Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, αλλά και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και να στηριχτούν οικονομικά όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους».

Εν αναμονή της απόφασης για το επίδομα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά

Στην αναμονή της απόφασης για το επίδομα θέρμανσης βρίσκονται άλλη μια χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αφού η τιμή του πετρελαίου (η διάθεση του οποίου, ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου) αναμένεται αυξημένη ως και 20 λεπτά το λίτρο.

Ο χρόνος που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, -η οποία θα καθορίζει τους όρους της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης- η τιμή του καυσίμου, ο καιρός αλλά και η οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού θα καθορίσουν και φέτος πότε θα πάρουν οι δικαιούχοι το συμπλήρωμα που θα τους βοηθήσει να γεμίσουν το ντεπόζιτο.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ