Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι αιτήσεις για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο – Τι να κάνετε

Αυτές είναι οι αιτήσεις για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο - Τι να κάνετε

Κίνημα «δώστε πίσω τα Δώρα που κόπηκαν από τους μισθούς» οργανώνεται από 800.000 δημοσίους υπαλλήλους. Αφορμή οι αποφάσεις Ειρηνοδικείων όπως η 892/2018 που βγήκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, που κάνει δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή του 13ου και 14ου μισθού.

Η ΑΔΕΔΥ με εσωτερικό της έγγραφο προς της Ομοσπονδίες της και τα νομαρχιακά της τμήματα τους ενημερώνει για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τους καλεί να κάνουν αρχικά αίτηση στην υπηρεσία τους για επιστροφή των ετήσιων Δώρων ύψους 1.000 ευρώ για τα έτη 2013-2018!

Στη συνέχεια και ανάλογα με την έκβαση των υποθέσεων που έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, έπονται και μαζικές αγωγές.

Η πενταετία αυτή σημαίνει 5.000 ευρώ αναδρομικά και όπως αναφέρεται στην αίτηση – υπόδειγμα που παραθέτει η ΑΔΕΔΥ για να διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, το αίτημα επιβάλλεται να κατατεθεί και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά.

Κατά την πάγια νομολογία όμως οι διεκδικήσεις όταν έχουν να κάνουν με εν ενεργεία υπαλλήλους στο Δημόσιο ανατρέχουν σε αναδρομικότητα διετίας, ενώ για τους συνταξιούχους σε 5ετία.

Οδηγίες

Η αίτηση, την οποία και δημοσιεύουμε, στάλθηκε από την ΑΔΕΔΥ στις Ομοσπονδίες και τα νομαρχιακά της τμήματα μόλις την περασμένη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και αναφέρει ότι «σας αποστέλλουμε σχετικό νομικό γνωμοδοτικό σημείωμα, καθώς και υπόδειγμα αίτησης καταβολής των επιδομάτων, την οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους για να διακόψουν την παραγραφή».

Στην αίτηση που πρέπει να συμπληρώσουν οι υπάλληλοι και να τη δώσουν στο τμήμα μισθοδοσίας, ή στην οικονομική υπηρεσία του τομέα που υπηρετούν, θα αναγράψουν ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους και θα υπογράψουν το κείμενο-υπόδειγμα της αιτήσεως που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των ν. 4093/2012 και ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Το βέβαιο είναι ότι πέρα από τις μαζικές αιτήσεις από δημοσίους υπαλλήλους για επιστροφή Δώρων 1.000 ευρώ ετησίως στους μισθούς τους ετοιμάζονται και μαζικές αγωγές.

Γνωμοδότηση

Η «εσωτερική» οδηγία της ΑΔΕΔΥ συνοδεύεται και από νομική γνωμοδότηση για το πώς και το πότε θα πρέπει να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, δηλαδή σε αγωγές κατά των υπηρεσιών τους, ή κατά του τμήματος μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου.

Στη νομική γνωμοδότηση που παραθέτει στην εσωτερική της ενημέρωση προς τις Ομοσπονδίες-μέλη τη η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι η αίτηση περί επαναχορήγησης των Δώρων στους μισθούς είναι μεν το πρώτο και απαραίτητο βήμα, αλλά επισημαίνεται ότι η τελεσιδικία για το αν τελικώς επιστρέφονται ή όχι ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο θα έρθει αφού πρώτα τελεσφορήσουν οι αποφάσεις που δικαίωσαν υπαλλήλους οι οποίοι προσέφυγαν και δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό.

Επισημαίνεται ακόμη πως επειδή οι πρώτες αποφάσεις «προέρχονται από μεμονωμένο αριθμό πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και μάλιστα μονομελών σχηματισμών (Ειρηνοδικών, ή μονομελών συνθέσεων Πρωτοδικείων), υπόκεινται σε έφεση και μπορεί να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), ενώ δεν αποτελούν δεδικασμένο γιατί προέρχονται από μεμονωμένο δικαστή».

Για το λόγο αυτόν η αίτηση είναι απαραίτητο να υποβληθεί για να μην παραγραφεί το δικαίωμα αναδρομικών, ενόσω θα αναμένονται οι τελεσίδικες αποφάσεις (εφετειακές) όσων έχουν δικαιωθεί σε Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία.
Αποφάσεις για επιστροφές 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο έχουν εκδοθεί αρκετές ήδη από το 2016 και αφορούσαν υπαλλήλους δήμων με σύμβαση ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και όχι με σύμβαση μονιμότητας όπως ισχύει με τους κρατικούς υπαλλήλους, δήμων και Δημοσίου.

Πρόσφατα όμως βγήκε και νέα απόφαση, η 892/2018, από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, που έκανε δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Το σκεπτικό (και) αυτής της απόφασης είναι ίδιο με τις προηγούμενες, ότι δηλαδή η κατάργηση των Δώρων προσκρούει σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε τις επίμαχες διατάξεις του ν. 4093 ως αντισυνταγματικές, διότι μεταξύ άλλων, οι διατάξεις αυτές επήλθαν αφού ήδη είχαν μειωθεί τα Δώρα για τους εν ενεργεία υπαλλήλους στα 1.000 ευρώ ετησίως και επιπρόσθετα δεν προσκομίστηκαν μελέτες που να τεκμηριώνουν την περικοπή ως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Πιο ισχυρές αποφάσεις

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με αποφάσεις Ειρηνοδικείων, ή Μονομελών Πρωτοδικείων που δικαιώνουν δημοσίους υπαλλήλους για επιστροφή Δώρων, στην περίπτωση των συντάξεων τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί οι πρώτες αποφάσεις προέρχονται όχι από «μεμονωμένο» δικαστή αλλά από ευρεία σύνθεση δικαστηρίων, όπως το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει βγει και δεύτερη παρόμοια απόφαση για αναδρομικά σε συνταξιούχο από το Πρωτοδικείο Αθήνας, που επίσης είναι ευρείας και όχι μονομελούς σύνθεσης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα (publicenergysavings.gov.gr), η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας...

ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς αναδρομική ισχύ ψηφίζεται σήμερα η σχετική τροπολογία που αφορά την αύξηση του μισθού για όσους νέους χωρίς προϋπηρεσία συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο....

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο αποκτά το Δημόσιο έπειτα από 20 χρόνια, με κύρια χαρακτηριστικά τη δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων, την κατάργηση παρωχημένων κλάδων και τη δημιουργία νέων που ανταποκρίνονται στις...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο προσοντολόγιο αποκτά ο Δημόσιος Τομέας, μετά από 20 χρόνια. Οι προωθούμενες αλλαγές βάζουν τέλος σε ειδικότητες, που θεωρούνται παρωχημένες -και πρακτικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης-...