Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τρεις φάσεις θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Μέχρι την Τετάρτη 18 Αυγούστου η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την ειδική πλατφόρμα μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr , όπου οι πληττόμενοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Τaxisnet για να υποβάλουν μόνο μία υπεύθυνη δήλωση για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί.

Κατά το στάδιο υποβολής της αρχικής δήλωσης δεν θα υπάρχει έλεγχος για το αν ο αιτών έχει πληγεί ή όχι. Η διαδικασία υπολογισμού της προκαταβολής θα γίνεται με λίγα κλικ.

Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ ώστε το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και θα δηλώσει τη ζημιά που έχει υποστεί.

Μετά την υποβολή της δήλωσης και εντός 2-3 ημερών θα γίνεται η πληρωμή της προκαταβολής στους πυρόπληκτους. Τα χρήματα μπορεί να φτάσουν έως και τα 20.000 ευρώ για όσους έχουν υποστεί ζημιά σε κατοικίες ή στα 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις και αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές σε κτίσμα και σε εξοπλισμό. Ειδικότερα:

Για κατοικίες, ηπροκαταβολή θα είναι 14.000 ευρώ αν η καταστροφή είναι ολική, 12.000 ευρώ αν η κατοικία είναι μη κατοικήσιμη και 5.000 ευρώ αν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμη.

Για την οικοσκευή, θα δοθούν 6.000 ευρώ σε περίπτωση ολικής καταστροφής, 4.000 ευρώ αν η κατοικία κρίνεται μη κατοικήσιμη, και 2.000 ευρώ αν το ακίνητο είναι κατοικήσιμο. Την αποζημίωση της οικοσκευής θα την πάρει ο ιδιοκτήτης αν το ακίνητο ιδιοχρησιμοποιείται ή αν διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση και ο ενοικιαστής σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης. Συνολικά για τις κατοικίες η πρώτη αρωγή ανέρχεται σε 5.000-20.000 ευρώ (στεγαστική αρωγή και αποζημίωση για οικοσκευή).

Για τα κτίσματα που δεν είναι κατοικίες (επιχειρηματικά ακίνητα), η προκαταβολή θα ανέρχεται στα 14.000 ευρώ για ολικές καταστροφές, 8.000 ευρώ αν το ακίνητο κρίνεται μη κατοικήσιμο και 3.000 ευρώ αν κρίνεται κατοικήσιμο.

Για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές και στον εξοπλισμό,προβλέπεται πρόσθετη προκαταβολή 8.000 ευρώ για ολική καταστροφή, 4.000 ευρώ για σοβαρές ζημιές που δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και 2.000 ευρώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Αυτά τα ποσά θα τα πάρουν και οι αγρότες σε περίπτωση που μέσα στις καμένες εκτάσεις υπάρχουν χοιροτροφικές, κτηνοτροφικές ή πτηνοτροφικές μονάδες. Η επιχείρηση που έχει ζημιές σε κτίσμα και εξοπλισμό θα λάβει προκαταβολή έως και 22.000 ευρώ.

Σε δεύτερο επιπεδο, το υπουργείο Υποδομών θα αξιολογεί τη ζημιά σε κάθε σπίτι και κτίριο, και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής θα καταλήξει σε μια εκτίμηση για το πώς θα δοθεί η στεγαστική συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται σε έως 150.000 ευρώ και υπολογίζεται 1.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο έως 150 τ.μ. Αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).

Η καταβολή του υπόλοιπου ποσού της στεγαστικής συνδρομής για τις κατοικίες θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και εξεταστεί ο φάκελος, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική Αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Τέλος, θα ακολουθεί ο έλεγχος στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τις Περιφέρειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ. Οι επιτροπές που θα συσταθούν θα εκδώσουν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την οποία επιχειρήσεις και αγρότες θα λάβουν το 20% της αποζημίωσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό της κρατικής αρωγής θα καταβληθεί με τον τελικό έλεγχο του φακέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τελευταία προθεσμία, και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, είναι στις 30 Απριλίου. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135 χιλιάδες διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελέγχους σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πληροφορικής, τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δυναμική του τομέα των Κατασκευών στην Ελλάδα και οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, αποτυπώνονται στην μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεθαίνει ο κλάδος των βενζινοπωλών στη βόρεια Ελλάδα γιατί εκεί οι Έλληνες φεύγουν και περνάνε απέναντι σε Βουλγαρία και Τουρκία για να αγοράσουν φθηνή...