Απίστευτο: Νησί… εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα

Απίστευτο: Νησί… εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα

Ένα ολόκληρο νησί στο αρχιπέλαγος της Χαβάης έχει εξαφανιστεί από τον Ειρηνικό Ωκεανό, φαινομενικά από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι το απομακρυσμένο νησί, που αποτελεί σπίτι για τις απειλούμενες φώκιες της Χαβάης και τις θαλάσσιες χελώνες, διαβρώθηκε απίστευτα γρήγορα κατά τη διάρκεια του ισχυρού τυφώνα Walaka, που χτύπησε την περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι συγκλονιστικές εικόνες δείχνουν την άμμο και τα χαλίκια του νησιού να έχουν αφήσει πίσω τους μόνο ένα αχνό περίγραμμα γης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ερευνητές που παρακολούθησαν την περιοχή κατάφεραν να εντοπίσουν τις διαφορές χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο ούτε αυτοί περίμεναν ότι θα αντίκριζαν τέτοιες εικόνες μετά την έλευση του τυφώνα.

Το νησί αναμένεται να εξαφανιστεί σταδιακά ως αποτέλεσμα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας αλλά ο τυφώνας πρόλαβε να το εξαφανίσει. Καθώς μάλιστα η αλλαγή του κλίματος ενισχύει τους τυφώνες και τους κάνει πιο συχνούς, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι για τα νησιά αυτά αυξάνονται συνεχώς.