Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ζινέτ Μπεντάρ, η γιαγιά που τερματίζει στον Μαραθώνιο στα 85 της χρόνια!

Ζινέτ Μπεντάρ, η γιαγιά που τερματίζει στον Μαραθώνιο στα 85 της χρόνια!

Ενας από τους σημαντικότερους αγώνες Μαραθωνίου δρόμου, είναι αυτός που διεξάγεται κάθε χρόνο την Νέα Υόρκη. Η αμερικανική μεγαλούπολη «φοράει τα καλά της» και υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που συμμετέχουν με κάθε τρόπο στην διοργάνωση.

Ο εφετινός αγώνας διεξήχθη με την συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων δρομέων εκ των οποίων τερμάτισαν οι 52.704 εξ΄ αυτών. Και ανάμεσα τους, η Ζινέτ Μπεντάρ, η οποία είναι μία κατηγορία μόνη της. Ο λόγος είναι πως η Γαλλίδα δρομέας κατάφερε να τερματίσει στον επίπονο αγώνα, καλύπτοντας τα 42.195 μέτρα της διαδρομής σε έξι ώρες, 19 λεπτά κι ένα δευτερόλεπτο. Κι εάν η επίδοση της, σας φαίνεται …λιγάκι μη ανταγωνιστική, αναλογισθείτε πως η Μπεντάρ διανύει το 85ο (!) έτος της ηλικίας της και πως έλαβε μέρος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης για 16η φορά!

Μάλιστα, στον αγώνα του 2005, η 72χρονη τότε Μπεντάρ, τερμάτισε σε τρεις ώρες και 46 λεπτά, επίδοση που αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή, στην συγκεκριμένη ηλιακή κατηγορία. Στον αγώνα της Κυριακής, η Γαλλίδα δρομέας ήταν η πρώτη από τις τρεις (!) …υπερφυσικές γιαγιάδες που έλαβαν μέρος και τερμάτισαν, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την 83χρονη Γιοσίκο Τακαχάσι από την Ιαπωνία (7:40.56) και στην τρίτη θέση την 82χρονη Αμερικανίδα, Ούρλικε Κλόπφερ (8:54.05).

«Δεν προετοιμάσθηκα ειδικά για τον αγώνα», δήλωνε λίγα 24ωρα πριν την μεγάλη πρόκληση η Μπεντάρ, εξηγώντας: «Προετοιμάζομαι διαρκώς. Σε καθημερινή βάση, τρέχω περίπου τρεις ώρες. Είναι ένας εθισμός, μία συνήθεια. Και αυτό είναι όλο. Εχω ελεύθερο χρόνο, έχω συνταξιοδοτηθεί και ο άνδρας μου δεν είναι πλέον εδώ. Τι να κάνω λοιπόν; Τρέχω. Κι έτσι περνά ο καιρός. Αυτό που προτιμώ απ΄ όλη την διαδικασία είναι όταν βλέπω την γραμμή του τερματισμού. Ευχαριστώ τον Θεό και σκέπτομαι: θα σου δώσουν μετάλλιο. Τι ευφορία»!

Με καταγωγή από το Μετς, η Ζινέτ Μπεντάρ, σηκώνεται κάθε πρωί και τρέχει δίπλα στην θάλασσα, όπου κατοικεί, στην περιοχή του Χάουαρντ Μπιτς, εκεί όπου διαρκώς απογειώνονται τα αεροσκάφη από το αεροδρόμιο «John F. Kennedy». Μετακόμισε στις ΗΠΑ πριν από 40 χρόνια κι έγινε Αμερικανίδα πριν από δύο δεκαετίες.

«Το σώμα μου, λέει τι να κάνω. Το μόνο που κάνω εγώ, είναι να ακούω το σώμα μου. Τρέφομαι όπως όλος ο κόσμος. Το μυστικό είναι το μέτρο. Λίγο κρασί, λίγο τυρί. Τα πάντα με μέτρο», συμβουλεύει όσους θέλουν να μάθουν πως τα καταφέρνει η συμπαθέστατη γιαγιά που δηλώνει απέχθεια για τα συμπληρώματα και τις βιταμίνες: «Κοστίζουν ακριβά και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε».

Οσον αφορά στη σχέση της με το τροχάδην, η Μπεντάρ είναι αφοπλιστική: «Πνευματικά και σωματικά, αισθάνομαι νέα, όπως όταν ήμουν 20 ετών. Μπορώ να φορέσω το μπικίνι που φορούσα στα 16 μου. Μου αρέσει να είμαι μόνη μου. δεν υπάρχει κανείς που να τρέχει εδώ κοντά. Και ποιός να αντέξει; Ενα, δύο χιλιόμετρα και μετά πέφτουν κάτω».

Ούσα εργαζόμενη στην Alitalia, η …υπερφυσική γιαγιά, ξυπνούσε στις 3.30 τα ξημερώματα προκειμένου να ασχοληθεί με την αγαπημένη της ενασχόληση. Και αφού έτρεχε για περίπου τρεις ώρες -όπως κάνει και σήμερα- επέστρεφε στο σπίτι για να ξυπνήσει τα δύο παιδιά της και να φύγει για την εργασία της.

Παρά τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, που της προσέφερε ένα είδος ανεξαρτησίας, η 85χρονη Γαλλίδα, δηλώνει πως της λείπει ο σύζυγος της, που έφυγε από την ζωή πρινξ από τέσσερα χρόνια: «Αισθάνομαι πολύ μόνη. Μου χρειάζεται ένας σύντροφος. Ομως οι άνδρες στην ηλικία μου είναι γέροι. Και οι νέοι είναι παντρεμένοι. Αρα δεν μένει τίποτε για εμένα»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ