Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Απίστευτο: Η Ανταρκτική μπορεί να γίνει πράσινη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Απίστευτο: Η Ανταρκτική μπορεί να γίνει πράσινη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η Ανταρτική θα μπορούσε να γίνει πράσινη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τα φυτά να κάνουν την εμφάνισή τους στην επιφάνεια όσο λιώνουν οι πάγοι.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στοιχεία σχετικά με το μέλλον του πλανήτη μπορούν να βρεθούν από την Πλειόκαινο εποχή 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, την τελευταία φορά που τα επίπεδα για το διοξείδιο του άνθρακα ήταν τόσο υψηλά όσο σήμερα.

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασαν τα 400ppm κατά μέσον όρο το 2015 για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η καταγραφή τους, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια καθυστέρηση προτού οι πραγματικές συνέπειες του φαινομένου αρχίσουν να γίνονται αισθητές, δήλωσε ο καθηγητής Martin Siegrt του Imperial College.

Ωστόσο, προσέθεσε, ρίχνοντας μια ματιά στην Πλειόκαινο εποχή θα μπορούσαμε να αντλήσουμε στοιχεία αναφορικά με το πως οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 15 μέτρα υψηλότερη και οι θερμοκρασίες υπήρξαν 2 έως 3,5 βαθμούς Κέλσιου πιο πάνω σε σχέση με σήμερα.

«Αν πάρετε τον φούρνο σας στο σπίτι και τον ρυθμίσετε στους 200 βαθμούς Κέλσιου, η θερμοκρασία δεν φτάνει σε αυτούς αμέσως», είπε ο καθηγητής. «Χρειάζεται ένα διάστημα και το ίδιο ισχύει και για το κλίμα».

Η καθηγήτρια Τζέιν Φράνσις, επικεφαλής της Βρετανικής Έρευνας για την Ανταρκτική αποκάλυψε ότι υπολείμματα από τα δασικές εκτάσεις της Ανταρκτικής έχουν βρεθεί και χρονολογούνται στην Πλειόκαινο εποχή.

«Η μεγάλη σημασία αυτού είναι ότι έχουμε ήδη 400ppm τώρα και εάν είχαμε 400ppm στο παρελθόν, ίσως κατευθυνόμαστε πάλι σε αυτό», ισχυρίστηκε. «Το οποίο είναι ότι στρώσεις πάγου θα βουλιάζουν ανά διαστήματα, όχι συνέχεια, αλλά τακτικά… γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στα φυτά να εποικίσουν την γη της Ανταρκτικής ξανά».

Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση το 1850 τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ήταν περίπου στα 280ppm και έκτοτε η θερμοκρασία έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά έναν βαθμό, προσέθεσε ο καθηγητής Siegert.

«Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσε να περιμένουμε [αύξηση σε] άλλον ένα βαθμό», συνέχισε. Εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν κατά τον ίδιο τρόπο, τα επίπεδά του θα μπορούσαν να αγγίξουν και τα 1000ppm με μέχρι το 2100, προσέθεσε.

Αυτά είναι τα ίδια επίπεδα που υπήρχαν και 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ακόμα οι δεινόσαυροι βρίσκοντανν στη γη και η Ανταρκτική ήταν θερμότερη και πολύ πιο πράσινη.

Με πληροφορίες από το Independent

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο σχηματισμός πάγου στην Ανταρκτική έφθασε στο ανώτατο φετινό επίπεδο και η μέγιστη έκταση δεν ήταν τόσο μικρή από τότε που ξεκίνησαν επιστημονικές καταγραφές,...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ροές βαθιών υδάτων που καθοδηγούν τα ωκεάνια ρεύματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 40% έως το 2050, σύμφωνα με ομάδα Αυστραλών επιστημόνων. Τα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το ιταλικό παγοθραυστικό «Laura Bassi» έπλευσε στο νοτιότερο σημείο που έφτασε ποτέ πλοίο, σημειώνοντας έτσι νέο ρεκόρ. Ερευνητές και οι τεχνικοί επί του σκάφους,...

ΕΛΛΑΔΑ

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το παγόβουνο που αποσπάστηκε από την παγοκρηπίδα Brunt Ice Shelf στην Ανταρκτική. Το περιστατικό συνέβη μεταξύ 1900-2000GMT την Κυριακή (22 Ιανουαρίου)...