Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Tι θα κρίνει την επέκταση του μέτρου

Από το ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού, το βαθμό επίτευξης του στόχου για δημιουργία του αναγκαίου τείχους ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο και την κατάσταση που θα επικρατεί τότε σε σχέση με την πανδημία θα εξαρτηθεί το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε ένα επόμενο βήμα όσον αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέραν των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ και στις δομές Yγείας.

Το θέμα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι της κυβέρνησης και των ειδικών, με τη συζήτηση να αφορά σε αυτή τη φάση τομείς του Δημοσίου, χωρίς πάντως να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για εκείνους που θα προηγηθούν σε περίπτωση που οι εξελίξεις καταστήσουν αναγκαία μία τέτοια απόφαση, η λήψη της οποίας θα γίνει, σε κάθε περίπτωση, με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού που θα καταγράφονται τότε σε κάθε τομέα.

Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει πάντως με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα πως «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψει κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα», ενώ το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας -εάν αυτό κριθεί αναγκαίο- ενισχύεται πλέον και από την απόφαση του αμερικανικού FDA για πλήρη έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Πρόκειται για εξέλιξη που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανοίγει το δρόμο για επέκταση στις υποχρεωτικότητες, εκτιμάται ωστόσο ότι ενισχύει την ίδια ώρα ακόμη περισσότερο και την εικόνα ασφάλειας των εμβολίων και το γεγονός αυτό μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στο ρυθμό εμβολιασμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε προχθές «παράθυρο» για επέκταση σε επόμενη φάση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους τομείς του Δημοσίου λέγοντας πως είναι «είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα απασχολήσουν και τις επιτροπές των ειδικών», επιβεβαίωσε χθες ότι πρόκειται για μία επιλογή που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, χωρίς πάντως να έχει προσδιοριστεί ποια θα είναι η επόμενη κατηγορία εργαζομένων που ενδεχομένως να αφορά μία τέτοια απόφαση.

  «Υπάρχει το νομικό υπόβαθρο, υπάρχει ο νόμος, δεν χρειάζεται δηλαδή να θεσμοθετήσει κανείς κάτι τέτοιο, μπορεί πλέον να γίνει με υπουργική απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Μega, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν έχουμε μπει σε συγκεκριμένους άλλους χώρους, ούτε είναι κανείς έτοιμος να πει ότι ο επόμενος κλάδος θα είναι αυτός ή εκείνος».

«Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», έχει επισημάνει από την πλευρά του και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή σχολιαζει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, παραθέτοντας σχετικό απόσπασμα. «”Δεν ντρέπεστε”...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος κατώτατος μισθός τίθεται άμεσα σε ισχύ, και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου. Όσοι αμείβονται με αυτόν θα λαμβάνουν 830 ευρώ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν κρύβομαι και το είπα στη Βουλή με τον πιο καθαρό τρόπο, δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Είτε ήμουν είτε δεν ήμουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Ισόβια κάθειρξη είναι η ποινή που επιβλήθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας. Η απόφαση είναι...