Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Αποζημιώσεις από το κράτος για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές από την 1η Μαΐου

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η σχετική τροποποίηση έγινε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνεται σήμερα στη Βουλή, προσθέτοντας πως προφανώς θα διευρυνθούν και οι πληγείσες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η 4η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Ενώ, την άλλη εβδομάδα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιουλίου.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «θα εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο το 2022 σε πρόσθετες μειώσεις φόρων και εισφορών και σε άσκηση κοινωνικής πολιτικής». Σχολίασε δε, πως «το κρίσιμο θέμα δεν είναι εάν το “καλάθι” (σ.σ. των εξαγγελιών) είναι άδειο ή γεμάτο, αλλά εάν έχει πολιτικές που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Για το εάν το υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει επιπρόσθετα τον κλάδο της εστίασης όταν από τις 13 Σεπτεμβρίου θα απαγορευτεί η είσοδος μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως σήμερα η εστίαση λειτουργεί κανονικά αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται από το κράτος (προγράμματα υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ»). Πρόσθεσε ότι «η στήριξη είναι επαρκής και στον κλάδο της εστίασης και να δούμε εάν η σημερινή στήριξη καλύπτει και τις μελλοντικές υποχρεώσεις».

Τέλος, επανέλαβε ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες (βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, οικονομικό κλίμα, κατασκευές, τουριστικές πτήσεις και μέση δαπάνη ανά τουρίστα) «η εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6% εφέτος είναι απολύτως εφικτή, ρεαλιστική και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητική».

Εστίαση

Αναφορικά στην στήριξη της εστίασης δεδομένων των νέων κανόνων λειτουργίας της σε κλειστούς χώρους ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δέχονται ήδη την στήριξη της πολιτείας κάτι που ισχύσει και μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων.

«Η οικονομία έχει μια δυναμική που ακολουθεί τη δυναμική της πανδημίας. Σήμερα που η εστίαση είναι ανοιχτή ταυτόχρονα ενισχύεται από την ελληνική πολιτεία. Ενισχύεται από το στοχευμένο πρόγραμμα της εστίασης του υπουργείου Ανάπτυξης. Δικαιούχοι είναι 30.000 επιχειρήσεις στην εστίαση, ήδη έχουν πιστωθεί ποσά σε 10.000. Ήδη έχουν αρχίσει οι συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και υπάρχουν και άλλη μια σειρά από εργαλεία όπως η «Γέφυρα 1» και η «Γέφυρα 2». Η ελληνική πολιτεία στηρίζει όλη την οικονομία με μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θεωρούμε ότι η στήριξη είναι επαρκής και στην εστίαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου ανέφερε ότι «Εάν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός νομίζουν ότι θα διασωθούν με παραιτήσεις, ακόμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαίρεσε τη ζωή 57...