Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με Χρήστο Στυλιανίδη και Ευάγγελο Τουρνά το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Αυλαία στο σήριαλ του κυβερνητικού ανασχηματισμού πέφτει στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας με την επίσημη ανακοίνωση του διδύμου που θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργικό χαρτοφυλάκιο που θα φέρει τον τίτλο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έπειτα από κυοφορία ημερών και στη σκιά του ναυαγίου που προκλήθηκε εξαιτίας της υπαναχώρησης του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, η κυβέρνηση κατέληξε στην ανάθεση του νέου υπουργείου σε δύο πολύ έμπειρα πρόσωπα, όπως είναι ο Κύπριος πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αρμοδιότητα τη την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα ορκιστεί υπουργός και ο πτέραρχος εν αποστρατεία Ευάγγελο Τουρνά, ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός της Αεροπορίας και, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, διαθέτει «μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα».

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζοντας την αστοχία που προέκυψε με τον κ. Αποστολάκη. «Μια επιλογή που από την εξέλιξη της αποδείχθηκε λαθεμένη δεν διορθώθηκε απλώς», σημειώνουν. Αλλά «με την ανάθεση από τον πρωθυπουργό του υπουργείου στον Χρήστο Στυλιανίδη, η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».
Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής προστασίας είναι μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία η οποία «αντικατοπτρίζει τη σταθερή βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουμε συνολικά τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας».

Με την σύσταση του, η χώρα μας αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειες που έχει στη ζωή των πολιτών τη σημασία και την προσοχή που απαιτείται. Το νέο υπουργείο, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, θα έχει στη διάθεσή όλα τα απαραίτητα θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά εργαλεία για την αξιολόγηση και την προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν, αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω η πολιτική προστασία ως μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

«Ο καλύτερος Ευρωπαίος πολιτικός»

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η επιλογή του Χρήστος Στυλιανίδη έχει τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. «Δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αλλά ο καλύτερος ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο», αναφέρουν.

Επισημαίνουν ότι ο 63χρονος Κύπριος πολιτικός κατά την περίοδο 2014-2019 ήταν επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων. Το ίδιο διάστημα ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις αυτές, εξηγούν, ήταν ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, ο κ. Στυλαινίδης διαχειρίστηκε υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, σχεδίασε και υλοποίησε επιχειρησιακά προγράμματα πολιτικής προστασίας, ενώ δημιούργησε εργαλεία και κινητοποίησε πόρους για την ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Θεωρείται «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη.

Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κομισιόν, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο ίδιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian andDevelopment Nexus), που αποτελεί «κλειδί» για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Είναι, εξάλλου, από τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν ότι «η εμπειρία, το κύρος και οι διεθνείς επαφές του μπορούν να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση συνολικά της Ευρώπης με αιχμή του δόρατος τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου στην κατεύθυνση μια πιο ουσιαστικής και αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας».

Σε ό,τι αφορά το βιογραφικό του, αναφέρεται ότι ο νέος υπουργός σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και είναι μια πολιτική προσωπικότητα με σημαντική διαδρομή ως κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη, ως εκλεγμένος βουλευτής με το Δημοκρατικό Συναγερμό στο Κυπριακό και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Είναι, επισημαίνουν, ένας γνήσιος πατριώτης, με διεθνή αναγνώριση για το ανθρωπιστικό του έργο, μα πάνω απ’ όλα ένας Ευρωπαίος πολίτης που θεωρεί την πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου άρρηκτα δεμένη με την Ευρώπη και το απέδειξε σε όλη την πολιτική του διαδρομή. Ενώ σε αναγνώριση του έργου του έλαβε σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα.

«Εμπειρία στα εναέρια μέσα»

Ο νέος υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ικανότατος Έλληνας αξιωματικός, καθώς διετέλεσε Αρχηγός του ΓΕΑ από το 2013 έως το 2015. Έχει, σημειώνουν, μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση, στη διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα.

Επιπλέον γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες που αφορούν σε εναέρια μέσα και αυτό τον καθιστά από τους πλέον κατάλληλους για να οργανώσει και να συντονίσει τη συνεργασία πυροσβεστικής υπηρεσίας και ενόπλων δυνάμεων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείδωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα όπως αποκάλυψε ο ίδιος και το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαΐουμε την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρύ προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, οκτώ εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές 2024....

ΔΙΕΘΝΗ

Στη Ράφα στρέφει ξανά το βλέμμα του το Ισραήλ,καθώς Αραβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» στον Νετανιάχου να προχωρήσει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Λέσβο θα επισκεφθεί αύριο, Παρασκευή 19 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, το πρωί, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια...