Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Κεντρική επιλογή οι δομές στα νησιά – Μητσοτάκης: Πρώτα οι πολιτικές και μετά τα πρόσωπα

Την στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και την υλοποίηση του σχεδιασμού, ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, απάντησε σε ερωτήσεις οι οποίες αφορούσαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό λέγοντας πως από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης έδειξε ότι δεν τον απασχολούν τα πρόσωπα και οι ιδεολογικές τους καταβολές αλλά το εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν τις πολιτικές που έχει υποσχεθεί προεκλογικά η παράταξη. «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα από τα Δεξιά μέχρι το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Αλλά κυρίως, επειδή για πολλούς αυτές οι ιδεολογικές ταμπέλες χάνουν το νόημα τους, θα επιμείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «όταν κάνω επιλογές για υπουργεία, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι αν το πρόσωπο έχει την δυνατότητα να υπηρετήσει την πολιτική. Γιατί η πολιτική δεν αλλάζει με βάση την πρόσωπα. Μπορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική; Αυτή είναι η δική μου αξιολογική κρίση. Σε όλα τα υπόλοιπα, ενδεχομένως το πώς κάποιος αυτοπροσδιορίζεται, στις ισορροπίες, δεν δίνω πολύ μεγάλη σημασία».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ήταν σαφής όσον αφορά στην μεταναστευτική πολιτική τονίζοντας πως η κατάσταση δεν έχει καμμία σχέση με το τι επικρατούσε στα νησιά το 2019. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως ακόμα και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης πιστοποιούν την παραπάνω διαπίστωση.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έρχεται σε μία περίοδο που γνωστοί-άγνωστοι στα νησιά επιχειρούν να προκαλέσουν κλίμα έντασης όσον αφορά στο μεταναστευτικό αγνοώντας ότι το μεταναστευτικό αποτελεί παρελθόν ως πρόβλημα μεγάλης κλίμακας και εναντιώνονται στις μόνιμες δομές οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα στα νησιά να αντιμετωπίσουν τις όποιες ροές με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις τοπικές ανάγκες και την εθνική κυριαρχία.

Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε λέγοντας πως «ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας, ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά». Στην συνέχεια έδωσε το παράδειγμα της Σάμου σημειώνοντας πως η καινούργια δομή, ολοκληρώνεται ήδη. «Αυτό θα μας επιτρέψει -και πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ το νησί- στους επόμενους δύο μήνες να κλείσουμε επιτέλους την δομή στο Βαθύ, να την αποδώσουμε πίσω, στον Δήμο», είπε.

Τόνισε δε πως αυτό θα δώσει την δυνατότητα «να απελευθερώσουμε τον χώρο και να εγκαινιάσουμε την καινούργια δομή που λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια στο κέντρο του νησιού, μακριά από κατοικημένες περιοχές». Στην συνέχεια ανέφερε και τα άλλα νησιά λέγοντας πως «το ίδιο που πετύχαμε μετά από πολλές διαβουλεύσεις και στην Μυτιλήνη, ενώ στην Κω και στην Λέρο τα έργα ήδη προχωρούν. Και στην Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές».

Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν σταμάτησε εκεί. Είπε χαρακτηριστικά: «Και φυσικά θέλω να θυμίσω ότι το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο Φ.Π.Α., τον οποίο έχουμε πια διασφαλίσει για όσο θα υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά. Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι αυτό θα γίνει για τους λόγους που σας ανέλυσα πριν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα...