Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας για εμπέδωση θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις

Στοχεύοντας στο να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στους τομείς συνεργασίας, που έχουν συμφωνηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται αύριο Δευτέρα (13/5) την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας του και ανταποδίδοντας στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ‘Αγκυρα – τον Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας – αλλά και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει την Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 Μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, ενώ αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ).

Ακόμξ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τους δύο ηγέτες να συμπίπτουν επίσης και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν άλλωστε, ότι ήδη πραγματοποιήθηκε ο νέος κύκλος συναντήσεων στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους (πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα) και τις οποίες είχαν συμφωνήσει Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντησή τους.

Σημειώνεται, δε, ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας μετά την επανεκλογή αμφοτέρων (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η τρίτη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο).

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και παραπέμπουν στην εφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα ελέω της εμπέδωσης θετικού κλίματος, αλλά και στη καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο Μεταναστευτικό και στη συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις.

Ωστόσο, τονίζουν ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν. Το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα».

Τέλος, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».

Μητσοτάκης: «Το ελάχιστο η ειρηνική συμβίωση, όχι με το δάχτυλο στη σκανδάλη» – Ερντογάν: «Δεν είναι λίγα τα θέματα που συμφωνούμε με την Ελλάδα»

Μεγάλη σημασία αποδίδει η Αθήνα στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, έστω κι αν στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τεθεί το μείζον θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Είναι καλύτερα να συζητάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ζητήσει της αντιστροφή της μετατροπής της μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ανέφερε, μεταξύ αλλων:

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις, κοινούς τόπους, και να εξασφαλίζουμε το ελάχιστο, που είναι μία ειρηνική συμβίωση. Πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων. Οι βασικές μας διαφορές δεν έχουν επιλυθεί. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει δομικά την πολιτική της ως προς τις δικές της διεκδικήσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα Υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα, η μεγάλη μας διαφορά: η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και να εξακολουθούμε να διαφωνούμε γι’ αυτό -και δεν προβλέπω ότι θα λυθεί το ζήτημα αυτό εύκολα-, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει, όπως σας είπα πριν, να είμαστε “με το δάχτυλο στη σκανδάλη”.

Το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση κορυφής της Δευτέρας, με την Αθήνα να καταθέτει διάβημα στην UNESCO, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται ο χαρακτήρας ενός μνημείου που αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργει. Το γεγονός ότι η υλοποίησή της συμπίπτει με την επίσκεψή μου, θα μου επιτρέψει να θίξω το ζήτημα αυτό και να διερευνήσω αν υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής αυτής της απόφασης».

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Ταγίπ Ερντογάν παρατήρησε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν, τάχθηκε όμως υπέρ της λύσης πακέτο στις διαφωνίες.

«Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Οταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές» επισήμανε.

Με αφορμή την αντιπαράθεση για τα θαλάσσια πάρκα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι τα θέματα κυριαρχίας πρέπει να συζητούνται, επαναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς και με ήπια διατύπωση το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

«Όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι είμαστε, ως Τουρκία, για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λειβαδιά μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απ οπου κατέκρινε τον Πρωθυπουργό για τα όσα είπε στην...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Αμερικανίδα ράπερ Nicki Minaj συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης. Η Minaj βιντεοσκόπησε μέρος της...

ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν σήμερα το βράδυ στο Τελ Αβίβ ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας 33χρονος μελισσοκόμος συνελήφθη σήμερα (25/5) από τις αρμόδιες αρχές για τη φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στα Μέγαρα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της...