Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κλήτευσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Tον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κλήτευσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κάλεσε εκτάκτως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το το CNN Turk.

Ο λόγος της κλήτευσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός αλλά είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι φανερά ενοχλημένη από τα όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς περί περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για την ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, επαναφέροντας το casus belli.

«Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού.Ο λαϊκισμός γι αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων.

Οταν όμως η Ελλάδα επιχείρησε να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλα υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν..Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν δηλαδή με διπλωματία, η με άλλον τρόπο».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»:

«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση».

Τι είχε πει ο Κοτζιάς

Για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε το Σάββατο (27/5) ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης. Ο κ. Κασκαρέλης τον ευχαρίστησε...

ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στις προσπάθειες για απόκτηση μαχητικών F-35 βάζει πλέον ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητώντας μάλιστα πίσω τα χρήματα της χώρας του....

ΔΙΕΘΝΗ

Εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα μπορεί να ξεσπάσει ένταση ανά πάσα στιγμή, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δίνοντας συνέντευξη στο δίκτυο Haberturk...

ΔΙΕΘΝΗ

Την οργή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκάλεσε άρθρο του Economist για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο ο τούρκος πρόεδρος...