Μηταράκης προς επίτροπο Γιόχανσον: Πρέπει να ληφθούν δράσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, σήμερα, συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ylva Johansson, στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η παρούσα κατάσταση στο Μεταναστευτικό, η ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής με την πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή της Σάμου να βρίσκεται σε λειτουργία και να αποτελεί οδηγό για την επόμενη μέρα, καθώς και η προετοιμασία που έχει πραγματοποιηθεί για το χειμώνα, κυρίως στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβου.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε εμφατικά την ανάγκη αποτελεσματικής τήρησης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, μέχρι στιγμής «δεν επιταχύνει τις επιστροφές». Ιδιαίτερη μνεία υπήρξε και στις δράσεις που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης.

Επίσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε τη θέση της Ελλάδος αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι όσες καταγγελίες έχουν υποβληθεί, αποτελούν αυτομάτως αντικείμενα έρευνας από τις αρχές και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης συμμετείχε στο επίσημο δείπνο των Υπουργών Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συζητήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση στο μεταναστευτικό με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.