Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη φάση της ανάκαμψης με έμφαση στις θέσεις εργασίας

Σαφή μηνύματα στήριξης της επιχειρηματικής κοινότητας με έμφαση και στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Αφού επεσήμανε, αναφερόμενος στην περιπέτεια του κορονοϊού, ότι «το κράτος στάθηκε κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα με πραγματική στήριξη σε πολλά επίπεδα», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τώρα πρέπει να δρομολογήσουμε την επόμενη φάση της ανάκαμψης, πάντα με έμφαση στη δημιουργία πολλών, όσο το δυνατόν, πιο καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας».

«Εχουμε στη διάθεσή μας πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε και τόνισε πως έχουμε συζητήσει με το υπουργείο Ανάπτυξης σχήματα με τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε κεφάλαια για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Μήνυμα

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι και οι ίδιες οι τράπεζες, «καθώς μειώνουν πια το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιστρέφουν σε μια τραπεζική κανονικότητα, θα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας». «Χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι τόσο τυπικά προσηλωμένες, ενδεχομένως, στο παρελθόν των επιχειρήσεων, καθώς, σήμερα, πιστεύω ότι ανοίγεται, πια, ένας καινούργιος κύκλος για την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση «στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις και όλες οι επιχειρήσεις έχουν τη θέση τους σε μια δυναμική οικονομία», έκανε πάντως ειδική αναφορά στα κίνητρα που η κυβέρνηση θέλει να δώσει για τις επιχειρήσεις οι οποίες το επιθυμούν να συγχωνευθούν, να συνενώσουν δυνάμεις και να έχουν οικονομίες κλίμακος, ενώ διεμήνυσε ότι «δεν θέλουμε να είναι ένα λογιστικό τερτίπι. Θέλουμε να είναι πραγματικές συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν πιο μεγάλες, πιο ισχυρές επιχειρήσεις».

Ενέργεια, ανατιμήσεις

Στο μεταξύ, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες που εγκαίρως έχουν αναδείξει -μέσα και από τη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που διεξήχθη στην Αθήνα- την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος της αύξησης τιμών στην ενέργεια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσέλθει σήμερα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφασισμένος να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στις επιπτώσεις που έχει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Η Ελλάδα, που ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβε σε εθνικό επίπεδο δέσμη μέτρων στήριξης 500 εκατομμυρίων -τα οποία αφορούν σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και επίδομα θέρμανσης, ενώ επεξεργάζεται και ρυθμίσεις για δυνατότητα δόσεων στην αποπληρωμή λογαριασμών στην ενέργεια-, θα στηρίξει, μαζί με την Ιταλία, την ιδέα αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη της Ε.Ε. έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου.

Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί θετικά την «εργαλειοθήκη» που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να επιμείνει κατά τη συζήτηση για την περαιτέρω εξειδίκευση ότι ο Ευρωπαίος καταναλωτής πρέπει να βρει στήριξη και περαιτέρω δυνατότητες για να περάσει αυτή την κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα και κατά τη χθεσινή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Athens ESG & Climate Crisis Summit», προειδοποιώντας πως για να κερδίσουμε τη μάχη της επίτευξης των φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει η Ευρώπη θα πρέπει να απευθυνθούμε στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων και «για να γίνει αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δραματική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που παρατηρούμε αυτή την περίοδο δεν θα μεταφραστεί σε σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης».

«Διαφορετικά, ενδέχεται να δούμε ένα υπερενισχυμένο κίνημα “Κίτρινων Γιλέκων” σε όλη την Ευρώπη. Κάτι που θα έκανε το πολιτικό μας έργο για την προώθηση της ιδέας και των προτάσεων του “Fit for 55” πολύ πιο περίπλοκο», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της διαφοροποίησης των πηγών για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, το οποίο σχετίζεται έντονα με τη γεωπολιτική διάσταση στην περιοχή.

Ανατολική Μεσόγειος

«Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη. Oχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών-μελών των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία. Η κατάσταση στην περιοχή αφορά την Ευρώπη διότι η Ανατολική Μεσόγειος -αναφέρομαι στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο- θα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Eνωση. Και ένα μεγάλο τμήμα του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) προσανατολίζεται ακριβώς στη διασφάλιση ότι έχουμε εναλλακτική πηγή, σχετικά φθηνού, φυσικού αερίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε εξάλλου τα σχέδια της Ελλάδας για κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα το αργότερο έως το 2028, σημειώνοντας μάλιστα ότι «σκοπεύουμε να παραμείνουμε σε αυτό το μονοπάτι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επί του παρόντος βιώνουμε σημαντική αναστάτωση στην αγορά φυσικού αερίου».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο μεταναστευτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι: – Εισήγηση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας εξαπέλυσε μέσα από ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάνοντας λόγο για...

ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτει σήμερα η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αναμένεται σήμερα, μετά από διαδικασία 14 μηνών, περίπου 100 συνεδριάσεις, την εξέταση περίπου 60 μαρτύρων, την αξιολόγηση των θέσεων της...