Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και πόσο ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ

Πτώση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και σημαντική άνοδο του Κινήματος Αλλαγής δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής»

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σημαντική πτώση πέφτοντας στο 18,3%, ενώ σημειώνει σημαντική άνοδο το ΚΙΝΑΛ το οποίο συγκεντρώνει 9,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από καιρό η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είναι μικρότερη των 10 μονάδων. Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ είναι στο 5,1%, η Ελληνική Λύση στο 4,3% και το ΜέΡΑ25 στο 4%.

Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο το Κίνημα Αλλαγής θα μπορέσει να αξιοποιήσει την αυξημένη επιρροή που φαίνεται να αποκτά στο χώρο του Κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6 στους 10 ερωτώμενους που τοποθετούνται στο χώρου του Κέντρου δηλώνουν ότι μπορεί να το ψηφίσουν. Συνολικά το 45% των συμμετεχόντων αλλά και όσων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Η «μάχη» για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάχη για την είσοδο στον δεύτερο γύρο και την εκλογή στην ηγεσία του κόμματος είναι υπόθεση των: Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο μεγάλο σώμα το οποίο κινείται στα όρια της εκλογικής επιρροής που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει ένα σαφές προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου (29%) και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 15%. Όταν το εκλογικό σώμα είναι το 10% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής βρισκόμαστε μπροστά σε ντέρμπι. Ισοπαλία Λοβέρδου – Ανδρουλάκη με 26% και πολύ κοντά ο Γιώργος Παπανδρέου με 23%. Στην πιο μικρή δεξαμενή τα πράγματα περιπλέκονται. Πρώτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με 28% ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%.

Την εκλογική εξίσωση δυσκολεύει και μία σειρά άλλων στοιχείων. Σε όλες τις κατηγορίες των ερωτηθέντων ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προβάδισμα στην παράσταση νίκης ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει την υψηλότερη δημοφιλία.

Σενάρια Β’ γύρου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της αναμέτρησης μεταξύ των πιθανών διδύμων στον δεύτερο γύρο. Εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη που εμφανίζεται να υπερισχύει και έναντι του Γιώργου Παπανδρέου και έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου και στις τρεις δεξαμενές των ερωτηθέντων. Ο κ. Λοβέρδος υπερισχύει του κ. Παπανδρέου σε όλες τις κατηγορίες εκτός της «μικρής».

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 2.511 ατόμων από 1 έως 9 Νοεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είναι δυνατόν στα σοβαρά, να υπάρχει συγκάλυψη σε μια υπόθεση που την ερευνά εφέτης ανακριτής, εφέτης εισαγγελέας, ειδική επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων και η Ευρωπαία...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μείωση όλων των δεικτών SARS-CoV2, ενώ η θετικότητα της γρίπης παρά την μείωση παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής...

ΔΙΕΘΝΗ

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη και οι επιπτώσεις της θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυτασφαλίσεων όλων των εποχών,...

ΕΛΛΑΔΑ

Εμφανής ήταν από το πρωί η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στον αττικό ουρανό, η οποία έκανε θαμπή ακόμα και την εικόνα της Ακρόπολης. Όπως...