Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Καμμένος απαντά στον Ερντογάν: Γνωρίζουμε καλά τους «πειρατές» στο Αιγαίο

Καμμένος από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Πλάνος Καμμένος στον Ταγίπ Ερντογάν που χθες μίλησε για ληστές του Αιγίου σε ακόμη μία εμπρηστική δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι λειτουργούν ως πειρατές στο Αιγαίο. Οι πειρατές κρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν προκαλεί κανέναν και δεν υποχωρεί ούτε χιλιοστό. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ».

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με τις δηλώσεις τους εξέφρασαν τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, όμως το ύφος των δηλώσεών τους ήταν σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο εν όψει των γεωτρήσεων που ξεκινά η ΕΧΧΟΝ-MΟΒΙL στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην τελετή παράδοσης της τρίτης τουρκικής ναυπήγησης φρεγάτας Βurgazada, στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, όπως γράφει ο συντάκτης του Ελεύθερου Τύπου Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν, αφού αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο τις προσπάθειες καταπάτησης των δικαιωμάτων του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο που δικαιούται η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Αμέσως μετά ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε την άποψη της Αγκυρας που κάθε φορά εκφράζουν όλοι οι Τούρκοι αξωματούχοι.

«Οσοι νομίζουν πως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορέσουν να κάνουν βήματα χωρίς την Τουρκία ήδη έχουν καταλάβει το πόσο λάθος κάνουν. Οπως εμείς δώσαμε το μάθημα στους τρομοκράτες στη Συρία, με τον ίδιο τρόπο δεν θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο στους ληστές των θαλασσών», δήλωσε χαρακτηριστικά… «Οσο οι κορβέτες μας εντάσσονται στην υπηρεσία του στόλου μας τόσο ο λόγος μας στις θάλασσες θα ηχεί με πιο ισχυρό τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Στην ίδια τελετή παράδοσης της κορβέτας μίλησε και ο. υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα πως παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. «Κατά την παρενόχληση του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά πρόσφατα από τους Ελληνες φάνηκε για μια φορά ότι αυτό το πρόβλημα (σ.σ.: στην Ανατολική Μεσόγειο) γίνεται όλο και πιο βαθύ. Παρά τη θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι πρακτικές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», δήλωσε. Ο Τούρκος υπουργός για άλλη μια φορά μίλησε για «γαλάζια πατρίδα» και ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το Δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσά μας στη γαλάζια πατρίδα μας». Oλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία τύχη επιτυχίας κάποιο σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Oι δηλώσεις αυτές ήρθαν μια ημέρα μετά τη NAVTEX (σ.σ.: οδηγία προς ναυτιλλομένους) που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) όπου από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019 ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10.

H Αγκυρα θεωρεί παράνομες τις εργασίες αυτές καθώς υποστηρίζει πως κάποια οικόπεδα που έχει δημοπρατήσει η Λευκωσία βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ διεκδικεί μερίδιο από τα έσοδα προβάλλοντας διεκδικήσεις για τους Τουρκοκυπρίους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να κερδίζει τη μάχη και στους...

ΔΙΕΘΝΗ

Τριπλή συντριπτική ήττα για τον Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία. Οι υποψήφιοι που υποστήριξε έχασαν την εκλογική μάχη στην Κωνσταντινούπολη,  στην...

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί εντός κι εκτός Τουρκίας: Θα...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 23 Απριλίου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ερωτηθείς σχετικά...