Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη: Μισός μισθός bonus σε υγειονομικούς και ΕΚΑΒ – Ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία

Τρεις πρωτοβουλίες στήριξης πολιτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή για την ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

Όπως συνέβη το 2020, 100 χιλιάδες περίπου ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού.
Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειάς τους
Το ίδιο επίδομα σε 173 χιλιάδες πολίτες με αναπηρία.
Εξωγενές και πρόσκαιρο χαρακτήρισε το φαινόμενο των πληθωριστικών πιέσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πράγματι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών.

Κατά την πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή για την ακρίβεια, η οποία διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο, με φόντο την αύξηση της ζήτησης έπειτα από την άρση των lockdowns. Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη που συνδέει το φαινόμενο με τη χαλαρή νομισματική πολιτική, εκτιμώντας ότι μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή θα είναι παροδική και τη θέση αυτή ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως το καλάθι παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με άλλα κράτη. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, πρόσκαιρο φαινόμενο, στο οποίο -όπως πρόσθεσε- η χώρα απαντά με αποτελεσματικότητα, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως πρώτη η Ελλάδα ανακοίνωσε επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το συνολικό ποσό που διατίθεται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως προς τις αυξήσεις στις τιμές ενέργεια αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ. «Εάν κάνετε αναλογικό υπολογισμό, η στήριξη αυτή ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έχει δρομολογηθεί μια σειρά παρεμβάσεων και για τους νέους, όπως μεταξύ άλλων το πρώτο ένσημο, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει εντός του έτους μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού για τους χαμηλόμισθους.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για αντιστροφή της «φοροεπέλασης του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη εν μέσω κορωνοϊού στη μείωση της ανεργίας, τη στιγμή που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια να έχει την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω της πανδημίας.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε: «Και στην οικονομία, όπως και στα εξοπλιστικά, δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας, οι Ισπανοί σοσιαλιστές με τους φίλους σας τους Podemos». Έκανε επίσης λόγο για «ανεφάρμοστο πρόγραμμα τύπου Θεσσαλονίκης» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα...