Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών

Για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται από ενηλίκους οι οποίο βρίσκονται στο ευρύτερο στενό οικογενειακό περιβάλλον, κάτι που κάνει το στερεότυπο του αγνώστου που προσφέρει καραμέλες στα μικρά παιδιά για να τα εκμεταλλευτεί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σήμερα 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, είπε. Ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών φτάνει στις αρχές. Συνέχισε λέγοντας: «Βουβό έγκλημα ειδικά όταν η σεξουαλική κακοποίηση πιστοποιείται από ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η κακοποίηση δεν συνεπάγεται αποκλειστικά βιασμό. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμα αδράνειες και στερεότυπα. Σε αυτές τις αγκυλώσεις που μεγενθύνουν οι σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία απατά το Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Όπως είπε, αυτό έχει τρεις άξονες:

  • Το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό
  • Προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και κοινωνική αποδοχή
  • Αποτελεί μία ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. «Η προστασία των ανηλίκων αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Μία εθνική προτεραιότητα που πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου», είπε.