Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Εν αναμονή των παρεμβάσεων για το ρεύμα – Τα σενάρια και το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το λάκτισμα για την αντίστροφη μέτρηση για να βγει από την εθνική φαρέτρα το «όπλο» με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να… εξουδετερώσει το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων από το ράλι ανόδου στα τιμολόγια της ενέργειας.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Η ώρα των ανακοινώσεων για το εθνικό σχέδιο πλησιάζει και ανάλογα με τον καπνό που θα βγει από το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της εβδομάδας να προσδιοριστεί το ορόσημο στο οποίο ο πρωθυπουργός με νέο μήνυμα του θα παρουσιάσει την αποφασιστική, όπως προοιωνίζεται, παρέμβαση.

Κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, η εφαρμογή του νέου μοντέλου, θα επαναφέρει τις τιμές της κιλοβατώρας, στα επίπεδα του 2021, και συγκεκριμένα από τα 0,35 ευρώ στα 0,16 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι έναντι μιας νέας ευρωπαϊκής καθυστέρησης στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των οξύτατων διαστάσεων που προσλαμβάνει το πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να υλοποιήσει σημαντικά πρόσθετα μέτρα που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων.

Οι εναλλακτικές
Το εθνικό σχέδιο θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και γίνονται οι τελικές επεξεργασίες, καθώς θα έχει μακρύ ορίζοντα εφαρμογής, θα διαμορφώνει τις τιμές στα φυσιολογικά επίπεδα των μηνών της προηγούμενης χρονιάς ενώ θα έχει και αναδρομική ισχύ, η οποία κατά πληροφορίες μελετάται να είναι, κατά το δυνατόν, αντίστοιχης χρονικής έκτασης.

Τούτων δοθέντων, τα νέα μέτρα θα ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο αλλά θα καλύψουν τουλάχιστον και τον Μάιο, με μια επιδότηση η οποία θα ανέλθει στα 72 ευρώ.

«Από την ώρα που θα εφαρμοστούν αυτά δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος που να είναι τέσσερις και πέντε φορές πάνω», είπε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας το «στίγμα» του εθνικού σχεδίου.

Για να σταματήσει την ηλεκτροπληξία των αυξήσεων πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι της μια γκάμα επιλογών.

Στο πεδίο της χονδρικής να θεσπίσει καταρχάς για την παρέμβαση στο πεδίο της χονδρικής τιμής φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές στην εισαγωγή ενός πλαφόν.

Από τη μια υπάρχει η εναλλακτική να είναι η ανώτατη τιμή που θα θεσπιστεί να ισχύσει οριζόντια.

Από την άλλη στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για την καθιέρωση διαφορετικής διατίμησης ανάλογα με το μοντέλο της ηλεκτροπαραγωγής.

Ακόμη, υπάρχει και το σενάριο μιας συνδυαστικής παρέμβασης με πλαφόν και επιδοτήσεις στη λιανική ενώ έχει εξεταστεί και η διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου αλλά με μια γενναία αύξηση της επιδότησης στην λιανική τιμή του ρεύματος.

Επιταχύνει η κυβέρνηση
Πάντως η κυβέρνηση επιταχύνει τον σχεδιασμό για την επαύξηση των εθνικών, αποθηκευτικών δυνατοτήτων σε φυσικό αέριο και θα μικρύνουν την απόσταση από το διακηρυγμένο στόχο να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ευρωπαϊκό σχέδιο για απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Ως σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση λογίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν σε 24 ώρες, παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και των ομολόγων από Βουλγαρία και Βόρειο Μακεδονία, καθώς επίσης του Σέρβου Προέδρου.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής η Ελλάδα υπερδιπλασιάζει τη εθνική δυναμικότητα διακίνησης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα...