Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πύλη ενέργειας» η Αλεξανδρούπολη – Κ. Μητσοτάκης: ‘Εργο γεωπολιτικής σημασίας – Σ. Μισέλ: «Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας»

Απόλυτη πολιτική δέσμευση είναι να υλοποιηθεί το έργο εντός 20 μηνών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

«Η παρουσία του Σαρλ Μισέλ και όλων των Βαλκάνιων φίλων αναδεικνύει τη σηαμσία του έργου και το σημαντικό του γεωπολιτικό αποτύπωμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και μίλησε για έργο που με βάση τις διεθνείς συγκυρίες και «τη βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποκτά ακόμη σημαντικότερη διάσταση στον ενεργειακό χάρτη».

«Η Αλεξανδρούπολη είναι φάρος που εκπέμπει διπλό σήμα, πρώτον ότι θα μπορέσουμε σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από φυσικές πηγές ενέργειας και ότι όλες μαζί οι χώρες θα αναλάβουμε κομβικό ρόλο μετά τους πρόσφατους εκβιασμούς της Μόχας που καθιστούν τη συνεργασία αναγκαία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί και έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια ενώ είναι πρόθυμη να συνδράμει κράτη, όπως η Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε παράλληλα για νέες θέσεις εργασίας και θωράκιση του περιβάλλοντος στον Έβρο και τόνισε ότι η πανελλαδική διάσταση είναι ότι οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG μπορούν μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023.

«Η Αλεξανδρούπολη δικαιώνει τη ξεχωριστή γεωπολιτική της σημασία ως πύλη ενέργειας, με έργο συνολικού κόστους 360 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση κατά το ήμιση από το ΕΣΠΑ. Έρχεται να πρσοτεθεί σε σειρά από επενδύσεις που θα επιτρέψουν τους επόμενους δύο μήνες η Ελλάδα να μπορεί να υποδεχτεί δυναμικότητα 58,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG που μπορούν να καλύψουν όι μόνο την ελληνική αγορά αλλά να υποκαταστήσουν μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαρλ Μισέλ: Σαφές μήνυμα – Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας από κοινού

«Είναι η ώρα της αλήθειας είναι να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Αγαπητέ Κυριάκο, πιστεύω ότι το έργο ειναι ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης και θα μας καταστήσει πιο ισχυρούς και ανεξάρτητους μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Πρόκειται για γεωπολιτικής σημασίας πρωτοβουλία που παρέχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμβάλλει στους κοινούς στόχους», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Στα εγκαίνια της κατασκευής τoυ Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργος της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα που μετά από 6 χρόνια επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, όπου θα αναλάβει τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Eνέργεια.

Χαιρετισμό απήυθυναν επίσης ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Αλεξαδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνοτουρκικά: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ερντογάν με νέα προκλητική κίνηση που αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά όπως η Κως. Η Τουρκία...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης επισκέφτηκε τον νομό Ιωαννίνων συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, την Ευρωβουλευτή Άννα...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε συναγερμό είναι οι Ελληνικές Αρχές καθώς τάνκερ με ελληνική σημαία που είναι στον Περσικό κόλπο δέχθηκε επίθεση από ένοπλους και όπως αναφέρουν οι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών, Αθλητισμού και Ένταξης της Βαυαρίας κ. Joachim Herrmann και μέλη του κοινοβουλίου του γερμανικού Κρατιδίου της Βαυαρίας από το κόμμα της...