Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη διοργάνωση Μουντιάλ ή Euro

Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη διοργάνωση Μουντιάλ ή Euro

Ϡб��򠁫ݮ粠Գ߰񡠳�屣᳟岠�ӵ�ﵠӵ�㡳ߡ򠅫뜤Რ- ӥ񢟡򠭠¯�񟡲 - ѯ�ߡ򠴯 Өᢢᴯ 22 ĥꥬⱟﵠ2018, 󴯠¥멣񜤩. (EUROKINISSI/Ñ. ԕЏՠБوՐϕуϕ/ANDREA BONETTI)

Το πρώτο επίσημο βήμα για τη συνδιοργάνωση του Euro ή και του Μουντιάλ από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έγινε στο πλαίσιο της τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρόντων των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα, ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις χώρες θα δημιουργήσουν οργανωτική επιτροπή, με σκοπό να διεκδικήσουν τη συνδιοργάνωση του Euro του 2028 ή του Mundial του 2030.

«Τουλάχιστον μια από τις δυο διοργανώσεις, πιστεύω, μπορούμε να την αναλάβουμε», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2028 αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα συγκροτηθεί 16μελής επιτροπή. Θα την απαρτίζουν τέσσερις εκπρόσωποι από κάθε χώρα. Θα έχουν την ευθύνη να φτιάξουν τον φάκελο για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας από Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και η τελική επιλογή για τη χώρα ή τις χώρας που θα φιλοξενήσουν το Euro 2028 και το Μουντιάλ του 2030 θα γίνει τον Ιούνιο του 2022.

«Πιστεύουμε πως προτεραιότητα της ρουμανικής προεδρίας, πρέπει να είναι και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που δυστυχώς η αυστριακή προεδρία δεν προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε αλλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας.