Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική τριών σημείων της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές

Η ανακούφιση των πολιτών από την οικονομική κρίση, η σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη του κέντρου είναι τα τρία σημεία στα οποία θα στοχεύσει το Μαξίμου στην πορεία προς τις κάλπες όποτε και αν στηθούν. Το αφήγημα της αυτοδυναμίας από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η γαλάζια παράταξη ξορκίζοντας τη “χαλαρή ψήφο”. Για τις δεύτερες κάλπες στη ΝΔ υποστηρίζουν πως τα διλήμματα της σταθερότητας και της ακυβερνησίας θα συσπειρώσουν τον κεντροδεξιό χώρο πείθοντας και τους πλέον αναποφάσιστους.

Ο πρωθυπουργός σε κάθε εμφάνισή του τονίζει πως θα εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο είναι γνωστό ότι δέχεται και διαφορετικές εισηγήσεις. Ο χειμώνας που έρχεται προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Σημάδια για ολοκλήρωση του πολέμου στην Ουκρανία δεν υπάρχουν και η ανησυχία προκαλεί παγκόσμιες αναταράξεις. Στην εξίσωση του Μαξίμου υπάρχει πάντα και η πανδημία. Ο κορωνοϊός ανησυχεί τους επιστήμονες ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Ήδη για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται ο μαζικός εμβολιασμός με την τέταρτη δόση του γενικού πληθυσμού. Όπως και να έχουν τα πράγματα κανείς δεν αμφισβητεί πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την προκήρυξη των εκλογών ακόμα και αν πραγματοποιηθούν του χρόνου την άνοιξη. Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν πρέπει η χώρα “να εγκλωβιστεί σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα”, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Και το πολιτικό αφήγημα των πρόωρων εκλογών μπορεί να στηθεί με βάση την οικονομία και τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη.

Αστάθμητος παράγοντας είναι τα ελληνοτουρκικά και η κλιμάκωση που συνεχίζει να προκαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Όσον αφορά το πολιτικό momentum για τις εκλογές υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό και από τις δημοσκοπήσεις, καθώς το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ δίνει την ευχέρεια στον πρωθυπουργό να διαλέξει, αναλόγως με τις εξελίξεις, τις επόμενες κινήσεις του. Οι πυρκαγιές, που ξεκίνησαν αρκετά νωρίς φέτος, είναι πάντα μια εστία διαρκούς ανησυχίας.

Το καλοκαίρι με μια σειρά από περιοδείες τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των κορυφαίων στελεχών θα αναδειχθεί το έργο της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενώ ετοιμάζονται ήδη νέα μέτρα στήριξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε προχωρά η ανακοίνωση γαλάζιων υποψηφιοτήτων ώστε όλοι από νωρίς να πιάσουν δουλειά στις περιφέρειές τους. Χτυπώντας παράλληλα “καμπανάκι” στους υπουργούς να μη σταματήσουν το έργο τους. Η ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της ΝΔ αποτελεί προτεραιότητα, καθώς στην αποδόμησή του επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα. Στα “όπλα” της κυβέρνησης βρίσκεται και η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία που θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο ως επιστέγασμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί.

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει μολύβι και χαρτί προκειμένου να ετοιμάζουν σιγά – σιγά το “καλάθι” που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Όποτε και αν προκηρυχθούν οι εκλογές η φετινή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα για όλα τα κόμματα. Αναμένεται να περιλαμβάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία τρία χρόνια κάνοντας μια σύγκριση με τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, την ανεργία, την εξωτερική πολιτική και την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Η μετριοπαθής ψήφος του κέντρου ενδιαφέρει πολύ τη ΝΔ. Ο μεσαίος χώρος έδωσε τη νίκη το 2019 και στη γαλάζια παράταξη πιστεύουν πως η πόλωση που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει τελικά υπέρ της. Ασφαλώς σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με πολύ υψηλούς τόνους, προσωπικές επιθέσεις και σφοδρή αντιπαράθεση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί μέρος του εκλογικού σώματος που δίνει μεν βάση στα πολιτικά επιχειρήματα και στον διάλογο, όμως είναι δύσκολο να μην επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η αποχή είναι πάντα ο μεγάλος εχθρός των πολιτικών δυνάμεων που κυνηγούν την πρωτιά.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα όσα συνέβησαν στην Βουλή σήμερα είναι απαράδεκτα και αχαρακτήριστα και δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό πολίτευμα. Βουλευτές μετέτρεψαν σε ρινγκ χώρους του Κοινοβουλίου...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για θέματα όπως το πού στέκεται αυτή τη στιγμή η χώρα όσον αφορά το δημόσιο χρέος, τη φορολογία και την ψηφιοποίηση της και βεβαίως...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την άρση ασυλίας του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους 258 «ΥΠΕΡ», 8 «ΟΧΙ» και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για αντικοινοβουλευτική και αντιχριστιανική τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μετά τη «νουθεσία» όπως την αποκάλεσε, του...