Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Η χώρα «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακής στήριξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και τον δημοσιογράφο, Νότη Ανανιάδη τόνισε ότι «χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς να εξωραΐζουμε την κατάσταση, αλλά και χωρίς να παραδίδουμε λευκή πετσέτα σε επάλληλες εισαγόμενες κρίσεις, με συγκεκριμένα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική μας, δημιουργούμε λύσεις για τους πολίτες. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε» ενώ πρόσθεσε ότι «η χώρα τρέχει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακής στήριξης, που έχει ως αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ηλεκτρικό ρεύμα».

Αναφερόμενος στις εκλογές τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε κρύψει ποτέ την πίστη μας στις ισχυρές Κυβερνήσεις. Μια ισχυρή Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που είναι συμπαγής, αρραγής, που της δίνει τη δυνατότητα γρήγορα να παίρνει αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, δεν σημαίνει ότι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία θα είναι μία Κυβέρνηση με πρόσωπα που θα προέρχονται μόνο από ένα κόμμα».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του κ. Οικονόμου:

Η Κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες

«Η χώρα τρέχει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακής στήριξης, που έχει ως αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πολιτική μας έχει δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, έχουμε καταφέρει η ανεργία να πέσει 5,5-6 μονάδες και συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς σε μια σειρά από θέματα καθημερινής ζωής. Παρά τις δυσκολίες που μας καθιστούν επιφυλακτικούς, συνολικά η πολιτική μας, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, αναλύουμε και προσαρμοζόμαστε στα διεθνή δεδομένα, έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας και βοηθούν τους πολίτες. Βοηθούν τον ελληνικό λαό, να περάσουμε με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα από τις περιπέτειες των εισαγόμενων κρίσεων που δημιουργούν ακρίβεια, που δημιουργούν δυσκολίες στον οικονομικό βίο. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς να εξωραΐζουμε την κατάσταση, αλλά και χωρίς να παραδίδουμε λευκή πετσέτα σε επάλληλες εισαγόμενες κρίσεις, με συγκεκριμένα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική μας, δημιουργούμε λύσεις για τους πολίτες. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Για τις εκλογές, τα διλήμματα και τα διακυβεύματα

«Δεν έχουμε κρύψει ποτέ την πίστη μας στις ισχυρές Κυβερνήσεις. Μια ισχυρή Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που είναι συμπαγής, αρραγής, που της δίνει τη δυνατότητα γρήγορα να παίρνει αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, δεν σημαίνει ότι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία θα είναι μία Κυβέρνηση με πρόσωπα που θα προέρχονται μόνο από ένα κόμμα. Σε αυτήν την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν προσωπικότητες σε Υπουργεία, Οργανισμούς και σε άλλες θέσεις, που δεν ανήκαν στο παρελθόν στη Νέα Δημοκρατία. Έχουν μοιραστεί, όμως, μαζί μας το όραμα του αστικού δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της χώρας, των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η χώρα να βαδίζει σε μία τροχιά ανάπτυξης, παρά τις δυσκολίες που ζούμε. Αυτό είναι το υπόδειγμα διακυβέρνησης που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια και αυτή την ανανέωση της εμπιστοσύνης θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό την ώρα των εκλογών, μαζί με όλα τα υπόλοιπα διλήμματα και διακυβεύματα που υπάρχουν.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει -και αυτό δεν είναι τωρινό χαρακτηριστικό, είναι χαρακτηριστικό από τη Μεταπολίτευση και μετά- ότι πάντοτε μπορεί να στοιχίζει και να ενσωματώνει δυνάμεις ευρύτερες από την παραδοσιακή απήχησή της. Η Νέα Δημοκρατία με τις πολιτικές της έχει δείξει ότι μπορεί να μεγαλώνει, όχι γιατί μικραίνουν οι άλλοι, αλλά επειδή η ίδια διευρύνει την απήχησή της και μπορεί να ενσωματώνει μυαλά, ιδέες, πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα, προς όφελος τελικά των πολιτών, του κόσμου, του λαού μας και της Πατρίδας μας.

Αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν να αναδείξει την πολύ μεγάλη σημασία που έχουν και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η χώρα συνέχισης στη διάσταση της σταθερότητας, της συνέπειας, της συνέχειας, της οικονομικής ανάπτυξης, και όχι της κοινωνικής και οικονομικής καθήλωσης. Και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εξαιτίας του ότι η «νάρκη» της απλής αναλογικής οδηγεί προς την ακυβερνησία, δυσκολεύει την ισχυρή Κυβέρνηση στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, να έρθει να εδραιώσει την κατεύθυνση αυτή με την ισχυρή εντολή που ζητάμε και που ελπίζουμε ο κόσμος να μας δώσει. Γιατί, λοιπόν, οτιδήποτε άλλο μπορεί να προσεγγιστεί με τον όρο «τερατογένεση»; Πρώτον, γιατί αφήνει εκτός διακυβέρνησης το πρώτο κόμμα. Αυτό θα βρίσκεται σε διάσταση με τη λαϊκή εντολή. Η απλή αναλογική είναι ένας νόμος ο οποίος σχεδιάστηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να δυσκολέψει την πλειοψηφία, αυτούς που θα είναι πρώτοι και θα έχουν πάρει την εντολή ή το μεγαλύτερο ποσοστό από τον ελληνικό λαό, να σχηματίσουν Κυβέρνηση. Η προοπτική συγκρότησης μιας Κυβέρνησης, χωρίς το πρώτο κόμμα, ιδιαίτερα αν αυτό έχει αξιοπρόσεχτη διαφορά από τα υπόλοιπα, συνιστά μία στρέβλωση.

Ένα αποτέλεσμα, λοιπόν, που ενδεχομένως, τεχνικά θα διαμόρφωνε προϋποθέσεις Κυβέρνησης με άλλους -εκτός από το πρώτο κόμμα με τη διαφορά που έχει τώρα- θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει και ως τερατογένεση. Δεύτερον, αν σκεφτούμε ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές ενός δυνητικού κυβερνητικού σχήματος λόγω της απλής αναλογικής, θα είναι ο κ. Βαρουφάκης με τις γνωστές απόψεις και επιτεύγματα για την οικονομία, για τη χώρα, για τους πολίτες, αντιλαμβάνεστε ότι η αναβίωση της συμμαχίας Τσίπρα- Βαρουφάκη συμπληρωμένη από τον κ. Ανδρουλάκη, με βάση το παρελθόν, δεν εγγυάται πολύ ελπιδοφόρο μέλλον για τους πολίτες, με βάση αυτά και που γνωρίζουμε και που βλέπουμε να κατατίθενται στον πολιτικό διάλογο.

Όμως, οι πολίτες είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για το πώς θα διαμορφωθεί η Ελλάδα της επόμενης μέρας. Η Δημοκρατία αυτή τη δύναμη έχει. Να δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τις συνθήκες για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ο καθένας θα αναλογιστεί σε ποια χώρα θέλει να ζει, θα συγκρίνει, θα κρίνει και θα διαλέξει τους καλύτερους για να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θεωρεί ότι έχει δεδομένο κανέναν ψηφοφόρο. Η δουλειά μας ήταν και εξακολουθεί να είναι εστιασμένη στο να πείσουμε τους πολίτες ότι η δική μας πρόταση, το δικό μας υπόδειγμα διακυβέρνησης, είναι αυτό που μπορεί να απαντήσει με μεγαλύτερη επάρκεια στις προκλήσεις και τα προβλήματα που βάζει η κρίση και να δημιουργήσει μια Ελλάδα, στην οποία ο κόσμος θα μπορεί, με ασφάλεια, να ζει παρά τους ανέμους που φυσούν γύρω μας και τις απειλές που αυτοί συνεπάγονται.

Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις και δεν θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις τετελεσμένο και εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα, όπως και να τις διαβάσει κανείς, είναι ότι δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με μια διαφορά η οποία εξακολουθεί, παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσεων και έχουμε ξεπεράσει τα τρία χρόνια διακυβέρνησης, να είναι της τάξης που είχαμε και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα...

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη γενική εφημερία της 9ης Απριλίου στο νοσοκομείο, η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε κινητοποίηση με στόχο την επίλυσή τους. Όπως αναφέρει...

ΕΛΛΑΔΑ

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από τα δυτικά, με κυρίαρχο στοιχείο τις βροχές, τις ισχυρές καταιγίδες και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ακόμη «δώρο» επεφύλασσε για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, κατά τη νέα αξιολόγηση του. Αν και διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία...