Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά της Ελλάδας για τη FRONTEX παρότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου δεν βρήκε καμία απόδειξη επαναπροωθήσεων

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά της Ελλάδας για τη FRONTEX, ζητώντας να έρθει το θέμα στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι η έκθεση του Εκθεση Ευρωκοινοβουλίου δεν βρήκε καμία απόδειξη εμπλοκής της Frontex σε περιστατικά επαναπροωθήσεων.

Τι αναφέρει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου:

Η τελική έκθεση δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου και το συμπέρασμα της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συστήθηκε από την Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και στην οποία ανατέθηκε η διερεύνηση της λειτουργίας της FRONTEX, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ότι δεν αποδεικνύεται εμπλοκή της FRONTEX σε φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχειρούν σε ένα περίπλοκο περιβάλλον στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αντιμετωπίζοντας σύνθετες προκλήσεις από την επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η FRONTEX δρα και θα συνεχίσει να δρα σε περιοχές όπου οι γεωπολιτικές περιπλοκότητες είναι απρόβλεπτες».

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι ο ευρωπαϊκός Οργανισμός είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τη σύνταξη της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις με τον εκτελεστικό διευθυντή και τον υπεύθυνο για θέματα Θεμελιωδών Ελευθεριών της FRONTEX, με ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και με τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, εκπροσώπους ΜΚΟ και ειδικούς σε θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η Έκθεση συμπεραίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας της FRONTEX και απευθύνει συστάσεις στον Οργανισμό, την Επιτροπή και το Συμβούλιο για πιο αποτελεσματική δράση και αντιμετώπιση τυχόν παρατηρούμενων δυσλειτουργιών. Ωστόσο, όσον αφορά τις καταγγελίες για πρακτικές επαναπροωθήσεων, δεν επιβεβαιώνει τους, βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ισχυρισμούς.

Με την Έκθεσή της, η Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της FRONTEX (FRONTEX Scrutiny Working Group) επιδιώκει να συμβάλει στη βελτίωση του Οργανισμού και σίγουρα όχι να τον αποδυναμώσει, καθώς και να διασφαλίσει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων παραμένει ισχυρή και αποτελεσματική, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Έκπληξη προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να έρθει στη Βουλή το πόρισμα της LIBE για την Frontex και τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

«Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τις πράξεις της Frontex είναι ξεκάθαρο και δεν χωρούν πλέον μισόλογα και “ήξεις αφήξεις”», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως σημειώνει, «σύμφωνα με αυτό, γίνονταν και γίνονται σταθερά pushbacks στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι αρνήθηκε την σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών και την αποτροπή τέτοιων παράνομων πράξεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

«Η Frontex, όπως αποκαλύπτεται, είχε αποδείξεις, γνώριζε και συγκάλυψε παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο. Όπως καταγράφεται στις σελίδες του πορίσματος, οι ελληνικές αρχές είχαν και έχουν την εντολή να κάνουν pushbacks, πράξεις παράνομες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, στις οποίες η Frontex ήταν παρούσα», τονίζει.

Πηγή: omadaalithias.gr

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Τουρκία, με τις κάλπες των δημοτικών εκλογών να στήνονται σε όλη τη χώρα την Κυριακή. «Άγιο δισκοπότηρο» για κυβέρνηση...