Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Κασουλίδη: Καθημερινό φαινόμενο ο τουρκικός παραλογισμός, δεν μας πτοεί

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ επιβεβαιώθηκε ο κοινός βηματισμός των δύο πλευρών στο δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Δένδιας, στις δηλώσεις που έκανε, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας «συνεχίζουμε τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μια λύση δικοινωτικης, διζωνικής ομοσπονδίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της κυπριακής προσπάθειας για αποφυγή δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις τούρκικες προσπάθειες για την αναβάθμιση της παρουσίας του ψευδοκράτους διεθνώς. Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις του Συμβιουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων είναι ξεκάθαρες. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που προανέφερα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Για την τουρική προκλητικότητα είπε: «Συζητήσαμε και για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. Ο παραλογισμός έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Αυτό δεν πτοεί την Ελλάδα, η οποία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεων της, να προβάλει το παράνομο και το παράλογο των τούρκικων αξιώσεων. Γι’ αυτό τις τελευταίες ήμερες έχω συναντηθεί με 6 ομόλογους μας και αυτή τη βδομάδα θα συναντηθώ με άλλους τρεις. Εξηγώ στους συνάδελφους ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο θα επιφέρει ευρωπαϊκή αντίδραση».

Για το επεισόδιο στη Σμύρνη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είπε: «Είμαι υποχρεωμένος εδώ να κάνω αναφορά στο απαράδεκτο και καταδικαστέο της απαγόρευσης εισόδου και της κράτησης για δυο ώρες του Απόστολου Τζιτζικωστα στη Σμύρνη. Αυτή η πράξη δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ήταν εκεί ως προεδρεύων ευρωπαϊκού οργάνου. Υπήρξε καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς και από Τούρκους αξιωματούχους».

Για τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, ο κ. Δένδιας ασχολίασε πως «αποτελεί παράδειγμα για το πώς λύνονται οι διάφορες μεταξύ δύο κρατών που το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο».

Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε: «Υπάρχουν και αρνητικές εξελίξεις. Αναφέρομαι στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραφόν

Για τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, ο κ. Δένδιας ασχολίασε πως «αποτελεί παράδειγμα για το πώς λύνονται οι διάφορες μεταξύ δύο κρατών που το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο».

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «τα προβλήματα με τα οποία έχει να κάνει αυτή τη στιγμή το σύνολο του Ελληνισμού έχουν να κάνουν με μια Τουρκία η οποία βρίσεται σε κατάσταση παραλογισμού αναφορικά με την αναθεωρητική πολιτική της. Και εμείς είμαστε μαθημένοι να ζούμε με αυτόν τον απρόβλεπτο γείτονα. Αλλά χρειάζεται πάντα να συντονίζουμε τις προσπάθειες μας και από κοινού να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους» είπε και συνέχισε:

«Ιδιαίτερα, διαπιστώνουμε στη Λευκωσία μία προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την περίοδο της μετάβασης, τους τρεις τελευταίους μηνες της παρούσας κυβέρνησης και τους επόμενους μήνες της νέας κυβέρνησης» είπε και συνέχισε: «Επομένως έχουμε εντοπίσει ποιες είναι οι προσπάθειες της Τουρκίας που ρίχνει όλο το βάρος για να τις προωθήσει πρώτα όσον αφορά την αναβάθμιση της αποσχιστική οντότητας των Κατεχομένων, την οποία έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα μόνο η Τουρκία. Όμως εδώ, κατά χρονική σειρά και όχι κατά σειρά σημασίας, την Παρασκευή πραγματοποιείται η συνάντηση κορυφής των τουρκόφωνων κρατών, στους οποίους, γίνεται προσπάθεια να γίνει αποδεχτό το ψευδοκράτος ως παρατηρητής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιδείνωση του καιρού για ένα 24ωρο, με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους σχεδόν σε όλη τη χώρα προβλέπεται από σήμερα Παρασκευή (19/4) το μεσημέρι...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού» ενός «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου», προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγγέλλοντας...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία ως έθνος παγωτού επιδεικνύει τα διαπιστευτήριά της, με μια ειδική νέα γεύση για τους υπουργούς Εξωτερικών που συγκεντρώνονται για τη συνάντηση της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγορές βρίσκονται  σε φάση εκτίμησης των επιπτώσεων από τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή  και ειδικότερα τον αντίκτυπο  του νέου συναγερμού τα ξημερώματα.  Μόλις...