Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης για Χίο: Σειρά έργων για την περαιτέρω αναβάθμιση του νησιού

«Η κυβέρνηση κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε για το ανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερα για τη Χίο μια σειρά έργων που λίμναζαν χρόνια και ήταν συνώνυμο υποσχέσεων που δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα έχουν ξεκινήσει με ορίζοντα πλήρους υλοποίησης τους σε λίγους μήνες» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης.

Το πολύ παλιό αίτημα της ύπαρξης στο αεροδρόμιο της Χίου ενός διαδρόμου και ενός κτιρίου που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες ενός μεγάλου νησιού που ελπίζει στην τουριστική του ανάπτυξη υλοποιείται. Το Δεκέμβριο του 2021 υπογράφτηκε με τον ανάδοχο η εκτέλεση του έργου το οποίο κινείται εντός χρονοδιαγράμματος. Για το δε έργο της αναβάθμισης και της επέκτασης του κτιρίου του αεροδρομίου υπογράφηκε τον Αύγουστο φέτος σύμβαση με τον ανάδοχο, σύμφωνα με την οποία η διάρκεια εκτέλεσης του ορίζεται στους 24 μήνες, και έχει ήδη ξεκινήσει και το στάδιο εκπόνησης των μελετών.

«Ένα άλλο έργο σημαντικό που συνδέεται άμεσα με το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου και το οποίο αρχικά δημοπρατήθηκε το 2018, η οδός Ιωάννου Χρήστου ολοκληρώθηκε. Και μάλιστα ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με αυτό διευκολύνεται η πρόοδος των εργασιών για την επέκταση του διαδρόμου, καθώς θα μπορεί πλέον να περιφραχθεί ολόκληρο το εργοτάξιο και τα συνεργεία θα μπορούν πλέον να δουλεύουν ανεμπόδιστα» λέει ο κ. Μηταράκης.

Έργα στην πόλη

Το Νέο Δικαστικό Μέγαρο ξεκίνησε. Η σύμβαση με τον ανάδοχο έχει υπογραφεί από τον Μάιο 2021 με προθεσμία εκτέλεσης τις 720 ημερολογιακές ημέρες. «Ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου του νησιού γίνεται πράξη και το 2023 το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα είναι πραγματικότητα. Κοντά σε αυτό και η επισκευή του σημερινού κτηρίου του Πρωτοδικείου στο οποίο οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2021» αναφέρει ο Χιώτης βουλευτής και υπουργός. Ο οποίος αναφέρεται και στο έργο “Επισκευή – Αναβάθμιση – Διαμόρφωση υπαρχόντων κτιριακών εγκαταστάσεων Συνοριακού Σημείου Διέλευσης λιμένα Χίου” που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τον Δεκέμβριο του 2021, με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ο φάκελος έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Μετά την έγκριση δε από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Χίου, ακολουθεί η έκδοση της οικοδομικής άδειας και αρχές του 2023 υπολογίζεται να γίνουν οι ενέργειες για την έναρξη της δημοπράτησης του έργου. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος καλοκαιριού του 2023, οπότε και θα ακολουθήσει η συμβασιοποίηση του έργου, με αυτό να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024».

Έργα για τον πρωτογενή τομέα

Ας σημειωθεί ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αποφασίστηκε η έκπτωση φόρου και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παραγωγούς μαστίχας, του προϊόντος που είναι σήμα κατατεθέν για τη Χίο. Σύμφωνα με την ΚΥΑ αυτή, αποφασίστηκε οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες Μαστιχοπαραγωγοί έχουν δικαίωμα έκπτωσης φόρου 30% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2022. Ενώ για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ισχύει η έκπτωση φόρου 50% για τα ίδια εισοδήματα, δημιουργώντας έτσι κίνητρα και στους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία και τη μαστίχα στο νησί.

«Αυτή», λέει ο κ. Μηταράκης, «αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη φορολογική παρέμβαση που κάνει η Νέα Δημοκρατία στη Χίο μετά τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μεταξύ των οποίων και η Χίος». Όπως είναι γνωστό μονιμοποιήθηκε η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, δίχως αυτό να συσχετίζεται με την υπερσυμφόρησή τους.

Με τον πρωτογενή τομέα της Χίου συνδέεται και άλλο ένα έργο ζωής τουλάχιστον 30 χρόνων. Το φράγμα «Κόρης Γεφύρι».

Ήδη αξιολογήθηκαν και ελέγχθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας ελέγχου του φράγματος που εκκρεμούσε, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Νότη Μηταράκη και σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον αρμόδιο υπουργό, Γεώργιο Γεωργαντά. Αναφορικά μάλιστα με τις πρόσθετες εργασίες μελέτες που απαιτείται να γίνουν, συντάχθηκε (τον Ιανουάριο 2022) και εγκρίθηκε (τον Φεβρουάριο 2022) το πρωτόκολλο διαπίστωσης εργασιών και πρόληψης κινδύνου. Στο πρωτόκολλο αυτό αποτυπώνονται οι εργασίες και μελέτες που πρόκειται να εκτελεστούν, το κόστος των οποίων κυμαίνεται στο ποσό του 1,82 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντισταθμιστικά για την επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης

Για έργα από τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που δόθηκαν στη Χίο (από το Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανταποδοτικά Τέλη) είναι πολύ υψηλά. Τέτοια που απορροφούν σημαντικά τις επιπτώσεις τις κρίσεις: Το σύνολο των ανταποδοτικών τελών που δόθηκαν για το νησί της Χίου αγγίζουν τα 13,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, το σύνολο της επιχορήγησης με κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, των ενιαίων δημοτικών τελών στις τοπικές κοινωνίες που επλήγησαν από το μεταναστευτικό, και ειδικότερα το ποσό που διατέθηκε από το 2019-2022 για τη Χίο, ανέρχεται στο 1,73 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των έκτακτων επιχορηγήσεων και αποζημιώσεων που δόθηκε στο νησί αγγίζει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

Από την σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους Δήμους, όπου λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, και πιο συγκεκριμένα από το 2020 έως σήμερα διατέθηκαν συνολικά 8.4 εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση έργων που αφορούν τη Χίο.

Είναι ζήτημα υγείας

Το 2019 οι απλές κλίνες ήταν 104, ενώ φέτος το Νοσοκομείο της Χίου διαθέτει πλέον 150 ανεπτυγμένες κλίνες, συμπεριλαμβανομένων και των 10 κλινών, μετά και την πρόσφατη σύσταση του Ψυχιατρικού Ξενώνα.

«Αυξήσαμε συνολικά τις κλίνες ΜΕΘ από 3 σε 7, εκ των οποίων 2 Covid ΜΕΘ, 3 απλές και 2 Καρδιολογικού. Παράλληλα, καταφέραμε και αυξήσαμε κατά 29 τις απλές κλίνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πανδημίας και δημιουργήσαμε ειδική πτέρυγα για Covid. Αυξήσαμε το νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό από 153 άτομα που ήταν το 2019 στα 185. Προκηρύχθηκαν πριν από λίγους μήνες ακόμα 20 νέες θέσεις νοσηλευτών. Αντίστοιχα το σύνολο του ιατρικού προσωπικού από 68 άτομα αυξήθηκε στα 85. Και προκηρύχθηκαν ήδη 5 νέες θέσεις μόνιμων Ιατρών» λέει ο κ. Μηταράκης. Και συνεχίζει: «Το νοσοκομείο της Χίου ενισχύθηκε και με παραϊατρικό προσωπικό, καθώς οι 38 που υπηρετούσαν το 2019, έφτασαν τους 44 το 2022. Διατέθηκε γιατρός να εξυπηρετεί τους ναυτικούς μας, στον Οίκο Ναύτου.

Αναφορικά με το ΕΚΑΒ, σήμερα υπηρετεί ο ίδιος αριθμός που υπηρετεί για χρόνια, σήμερα έχουμε τον ίδιο αριθμό ασθενοφόρων στο δρόμο που έχουμε εδώ και χρόνια. Ενώ, προκηρύσσονται 3 νέες θέσεις διασωστών εντός του Οκτωβρίου. Από φέτος μάλιστα, θα επαναλειτουργήσει η Ειδικότητα Πληρώματος Ασθενοφόρου στο Δημόσιο ΙΕΚ Γενικού Νοσοκομείου Χίου. Επίσης, ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα της Αμανής καθώς φέτος οδηγός ανέλαβε υπηρεσία στη Βολισσό. Τέλος, την ίδια ώρα και μετά από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Μετανάστευσης, ακόμα ένα ασθενοφόρο όχημα θα διατεθεί στη Χίο, μέσω προγράμματος με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού μετανάστευσης (ΔΟΜ)».

Ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο στο Νομό Χίου σημείωσε πως για την «Πύλη Εισόδου Schengen» στις Οινούσσες, πραγματοποιήθηκε η αυτοψία στο νέο σημείο που προτείνεται για την κατασκευή του έργου. Ενώ για την «Πύλη Εισόδου Schengen» στα Μεστά δρομολογείται η διαδικασία και για αυτό το σημαντικό έργο. Χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία οριοθέτησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα καθώς υπήρχαν τυπικές ελλείψεις».

Ο κ. Μηταράκης έκανε τέλος αναφορά στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Όπως είπε «στο πλαίσιο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας προκηρύχθηκαν τον Απρίλιο τα τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τους Δήμους Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Οι μελέτες των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων θα καθορίσουν με Προεδρικά Διατάγματα – χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στη 1.30μμ στα πλαίσια απόφασης του σωματείου εργαζομένων που στηρίζει και η ΕΙΝΑΠ, με...

ΔΙΕΘΝΗ

Κέιτ Μίντλετον: Βίντεο από την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον φέρνει στη δημοσιότητα η The Sun. Το στιγμιότυπο τράβηξε πολίτης που βρισκόταν κοντά...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Βουλή εισάγεται σήμερα για συζήτηση το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Με τις νέες διατάξεις οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα αντλούν τα απαραίτητα...

ΕΛΛΑΔΑ

Απανθρακωμένα ανασύρθηκαν δύο άτομα τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε οίκημα και οικία στη Λακωνία και τη Ροδόπη αντίστοιχα. Χθες τα μεσάνυχτα...