Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδας – Επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη με Εμ. Μακρόν

Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει τα εθνικά της δικαιώματα διαμηνύει η Αθήνα στη συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική της Άγκυρας, που εκτιμάται ότι θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της τουρκικής προεκλογικής περιόδου.

Συγχρόνως η Αθήνα συνεχίζει την πολιτική της ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ελλάδα και Γαλλία διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο twitter αναφέρει: «μίλησα με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron. Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία και είχαμε την ευκαιρία να συντονιστούμε για την επερχόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο».

Μετά την εκτόξευση των πρόσφατων απειλών από Ερντογάν και Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, διαστρεβλώνει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα. Ο Τούρκος αξιωματούχος ενώ υποστήριξε ότι στην τουρκική ατζέντα δεν είναι η αντιπαράθεση με την Ελλάδα σημειώνοντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας, επιρρίπτει και πάλι στην Αθήνα τις ευθύνες της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας, δήλωσε: «Όταν υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, παραβιάσεις των συνόρων και παρενόχληση κατά της Τουρκίας, η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει σε αυτές».

Σαφές και αυστηρό ήταν και το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα πολύ ισχυρή. Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, δεν δέχεται υποδείξεις και απειλές για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει την εξωτερική της πολιτική, την πολιτική για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που απειλεί, ούτε απειλείται ούτε εκφοβίζεται. Ταυτόχρονα, είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, απόλυτη αποτελεσματικότητα να αντιδράσει απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή».

Η Ελλάδα όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της μέσω της αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα οδοντιατρικής κάλυψης για τα παιδιά 6-12 ετών τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή κάνοντας...

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο μήνες αφότου το ChatGPT της OpenAI έγινε viral στο διαδίκτυο, ο κολοσσός των μηχανών αναζήτησης της Κίνας, η Baidu, σκοπεύει να λανσάρει το...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνουν σήμερα το αντικείμενο και τη σύνθεση των τριών Ομάδων Εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...