Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Διυπουργική για τα τελετουργικά της κηδείας του – Στο Τατόι πιθανόν η ταφή του

Σε διϋπουργική σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης (11/1) στο Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα τελετουργικά της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε από σοβαρή πολυοργανική ανεπάρκεια σε ηλικία 83 ετών το βράδυ της Τρίτης (10/1).

Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Τον Απρίλιο του 1941, με την αρχή της Γερμανικής Κατοχής, ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έφυγαν από την Ελλάδα και επανήλθαν 5 χρόνια αργότερα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Δείτε το πρώτο βίντεο – αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, με τα ορόσημα που σημάδεψαν την βασιλική θητεία του:

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις Ρώσοι έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ πέφτοντας την περασμένη εβδομάδα με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα της Γης στο Βόρειο Πόλο, σε μια αποστολή η οποία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την Πέμπτη 25 Απριλίου ξεκινά επισήμως το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο στην Αθήνα από...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε πως συζήτησε τη «σοβαρή κατάσταση» στη Γάζα και το πώς μπορεί να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους πόρους που έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια ως προς την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε...