Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης : Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη φαρμάκων – Η κατάσταση θα ομαλοποιείται (video)

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιμετωπίζει ακόμα πιο έντονα, δεδομένου ότι έχει υπάρξει απομάκρυνση της παραγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε χώρες της Ασίας, Ινδία και Κίνα. Εδώ η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει ελληνικά εργοστάσια, αλλά συνολικά υπάρχει απουσία πρώτων υλών», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ, αναφερόμενος στο παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ανά την Ευρώπη, ερωτηθείς για το τι προσδοκά από την παρέμβασή του στέλνοντας επιστολή στην επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα:

«Οφείλω να σας πω ότι ήδη η τσεχική προεδρία, η απερχόμενη, έχει θέσει ίδιο θέμα προς την νέα προεδρία, τη σουηδική προεδρία. Μας έχει ζητήσει κιόλας να στηρίξουμε όλους στο πλαίσιο και της επιστολής που έκανε και η Ελλάδα, προκειμένου άμεσα να τεθεί σε συζήτηση το θέμα και ενδεχομένως και στις 19 του Ιανουαρίου που υπάρχει συζήτηση για τα εμβόλια. Μπορεί να υπάρξει και η πρώτη συζήτηση για την επάρκεια φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο είναι να αντιμετωπιστεί τώρα η κρίση, η οποία υπάρχει και σε ένα δεύτερο επίπεδο να υπάρξουν συνολικές πολιτικές ώστε να έχει επάρκεια σε πρώτες ύλες η Ευρώπη.

(…) Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο που είναι άσχετο με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε πιο ευρύτερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έχει να κάνει με κάποια φάρμακα που βρίσκονταν σε ελλείψεις και γίνονταν παράλληλες εξαγωγές.

Εκεί έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που λαμβάνονταν διαχρονικά με τις απαγορεύσεις και τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών.

Εσκεμμένα η αντιπολίτευση μπερδεύει αυτό το χρόνιο πρόβλημα με το πρόβλημα που υπάρχει τώρα, που δεν είναι θέμα παράλληλων εξαγωγών. Είναι πρόβλημα αδυναμίας εισαγωγών συνολικά από τις χώρες παραγωγούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χώρες με πολύ ακριβό φάρμακο, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Είναι συνολικά αυτή τη συζήτηση στην Ευρώπη.

Αντιθέτως η χώρα μας από το καλοκαίρι πήρε μέτρα προκειμένου τα φθηνά φάρμακα που σήμερα είναι σε έλλειψη να προστατευτούν από το μηχανισμό του clawback και αντιστοίχως να υπάρχει δυνατότητα με τους κλειστούς προϋπολογισμούς να έχουμε μια καλύτερη, εύνοια για να παραμείνουν στην αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα που εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία αφορά κυρίως φάρμακα που δεν έχουν υποκατάσταση σε ελληνικό γενόσημο.

Το αντιμετωπίζουμε με τις εισαγωγές, η κατάσταση θα ομαλοποιείται.

Η κριτική είναι μια κριτική που προσπαθεί, ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται πολύ πιο έντονα στις άλλες χώρες, να παρουσιαστεί ως ένα εθνικό, οπότε υπό αυτή την έννοια είναι κριτική με πολιτική σκοπιμότητα».

«Θέλουμε συνεργασία στην ΕΕ και στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας»

Στην ανάγκη συνεργασίας στην ΕΕ αλλά και στην στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε ο κ. Πλεύρης.

«Το ευρωπαϊκό φάρμακο θα είναι ακριβότερο αλλά θα έχουμε επάρκεια»

Για ευρωπαϊκό, ακριβότερο φάρμακο αλλά με επάρκεια στην ποσότητα μίλησε ακόμα ο υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, π. F-4 Phantom II πιστοποιεί επίσημη ανακοίνωση. Συνεχίζονται οι έρευνες για...

ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμοί έπεσαν τα μεσάνυχτα στο Μενίδι, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. συνελήφθησαν δύο άνδρες, ηλικίας...

ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι τα τρακτέρ βγαίνουν στην Εθνική Οδό Λάρισας – Καρδίτσας, όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιόνιο, μετά την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-4 με δύο χειριστές της 338 Μοίρας «Άρης», ανοιχτά του αεροδρομίου...