Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: «Όλα τα έργα στη Χίο προχωρούν κανονικά – Το Μεταναστευτικό δεν είναι πλέον πρόβλημα στο νησί»

Στο «ΡΑΔΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ» φιλοξενήθηκε το πρωί της Παρασκευής (20/10) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα του νησιού.

Ο κύριος Μηεταράκης τόνισε πως τα θέματα των μαστιχοπαραγωγών είναι ήδη προς επίλυση ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χίο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα, ο κύριος Μηταράκης αποκάλυψε πως στη Χίο σχεδιάζονται 3 πύλες Σένγκεν, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το νησί.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη:

Για την μαστίχα: «Υπάρχει μια συζήτηση ήδη με το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να λύσουμε. Τα τελευταία πολλά χρόνια υπάρχει μια δυσαρμονία στα κονδύλια για την μαστίχα. Επίσης αναζητούμε νέους πόρους για τους νέους αγρότες. Αυτό που συζητάμε είναι να υπάρχει πρόγραμμα ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μειώθηκε η φορολογία εισοδήματος για τους μαστιχοπαραγωγούς».

Για τα θέματα Υγείας στη Χίο και τα προβλήματα στο νοσοκομείο: «Η γενική εικόνα είναι πως είναι το νοσοκομείο της Χίου από τα καλύτερα περιφερειακά της Ελλάδας. Κατά καιρούς υπάρχουν δυστυχώς θέματα και η ευθύνη μας είναι να βρούμε λύσεις. Όπως κάναμε προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, όπως ανοίγουν θέσεις στο νοσοκομείο, ανοίγει νέα παθολογική. Το νοσοκομείο της Χίου αντιμετώπισε και την πανδημία με αποτελεσματικότητα. Νέα ζητήματα θα υπάρχουν».

Ο κύριος Μηταράκης, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση στήριζε την μαστίχα ανέκαθεν. Ως υφυπουργός ανάπτυξης είχαμε καταφέρει να αναγνωριστεί ως ΠοΠ. η μαστίχα Δεν έχω παρέμβει σε ραντεβού Μητσοτάκη – Μουτζούρη. Οι εκλογές είναι αυτό που προέχουν για την κυβέρνηση. Γενικότερα η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει ανθρώπους που είναι αποδεκτοί από τις τοπικές κοινωνίες».

Για τα έργα στη Χίο: «Ο κύριος Μιχαηλίδης και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί ημερών τους, δεν κατάφεραν ούτε να πάρουν πίσω την εργολαβία στο Δικαστικό Μέγαρο, φωνάζουν! Εμείς βρήκαμε κονδύλια, νέα εργολαβία και το χρονοδιάγραμμα δεν άλλαξε, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Δόθηκαν παράταση σε όλα τα έργα για έξι μήνες λόγω του πληθωρισμού. Επίσης, το αεροδρόμιο προχωράει, το Κόρης Γεφύρι, υπάρχει σημαντική πρόοδος στο έργο. Την άλλη εβδομάδα, αναμένεται να τοποθετηθεί ο νέος οικίσκος στο αεροδρόμιο, ώστε να συνεχιστεί η κατασκευή και η ανακαίνιση. Και τα δυο έργα του αεροδρομίου, προχωράνε κανονικά, το τελωνείο πάει για έκδοση οικοδομικής άδειας. Υπάρχει ένας ενεργός φάκελος για τις Οινούσσες, ώστε να γίνει πύλη Σένγκεν. Στο θέμα Σένγκεν των Μεστών, ασχολούμαστε με τον φάκελο. Υπάρχει ζήτημα ως διοικητική πλευρά του έργου, αλλά το κοιτάμε. Θα υπάρξουν τρεις πύλες Σένγκεν στο μέλλον: Χίος, Μεστά και Οινούσσες».

Αναφορικά με τις εκλογές: «Απρίλιος ή Μάιος είναι συγκεκριμένο. Θα ακουστούν πολλά. Τον Μάρτιο είναι το δικαστήριο για τη νέα δομή. Όπου έχουν γίνει δομές, δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα. Η Χίος έχει τη ΒΙΑΛ, που χωράει 6.000 άτομα. Η κλειστή δομή στη Σάμο χωράει 3.000. Η Χίος έχει δομή. Αυτοί που λένε πως στη Χίο δεν πρέπει να υπάρχει δομή, ξεχνάνε πως υπάρχει ήδη δομή. Το ΠΡΟΚΕΚΑ είναι μια κλειστή εγκατάσταση, δεν επηρεάζει. Σε όλα τα νησιά χρησιμοποιούμε το ¼ της χωρητικότητας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει όμως πως στο μέλλον μπορεί να υπάρξει μια νέα πίεση. Ευχή όλων είναι να μη ζήσουμε όσα ζήσαμε. Αυτοί που φωνάζουν τώρα κατά της δομής, είναι οι ίδιοι που ζητούσαν γραπτώς εγγυήσεις πως θα γίνουν αυτά που πάμε να κάνουμε τώρα. Επειδή εγώ εκλέγομαι εδώ, έγινε μείζον πολιτικό ζήτημα, κάτι που δεν υπήρχε. Έχουμε μια καθυστέρηση στη Λέσβο, από το ΣτΕ. Έχει μπλοκάρει προσωρινά τη διαπλάτυνση του δρόμου πρόσβασης, αυτό δημιουργεί μια καθυστέρηση.

Σχετικά με τον μεταναστευτικό και την ατάκα πως «δεν θα αντέξει ο Μηταράκης ούτε μήνα στο Υπουργείο: «Το είπε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του, πως πολλοί νόμιζαν πως δεν θα βγάλεις τον μήνα και το είπε στην Τρίτη επέτειο για την επανίδρυση του Υπουργείου. Ανέλαβα καθώς εκκινούσε η πανδημία, με τις μεταναστευτικές ροές στο κόκκινο, είχαμε 121 δομές και 72.000 αφίξεις, σήμερα έχουμε 33. Είχαμε ήδη μια εκτίμηση για τον Έβρο και τα νησιά. Ο πρωθυπουργός, είπε πως το 2015, το 75% αυτών που μπήκαν παράνομα στην Ευρώπη, ήρθαν μέσω Ελλάδος ενώ μέσα στο 2022, μόλις το 5% . Δεν είμαστε πλέον ξέφραγο αμπέλι. Αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο ξέρουν πως ο δρόμος τους είναι κλειστός. Στα νησιά μπορούμε σε ένα μήνα να βγάλουμε αποφάσεις. Αυτό είναι το σημαντικό. Μέσα σε ένα μήνα να μπορείς να βγάλεις απόφαση, να στείλεις μήνυμα πως δεν μπορείς να παραμένεις όσο θες. Θα υπογράψουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες νέα συμφωνία με την FRONTEX, ώστε να ενισχύσουμε τις εθελοντικές επιστροφές, είτε αναγκαστικές απελάσεις. Στη Χίο, το μεταναστευτικό, δεν αποτελεί θέμα συζήτησης. Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα το σηκώσουν ως ζήτημα, γιατί είναι πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση της Νέας Δημοκρατίας στην αποτελεσματικότητά του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

ΔΙΕΘΝΗ

Μια προφανής ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια σημαντική αεροπορική βάση κοντά στην κεντρική πόλη Ισφαχάν ενεργοποίησε την ιρανική αεράμυνα νωρίς το...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λεκατσά Μέλπω, η Σίνου Δέσποινα, η Κόρδατζη Βιολέτα, ο Παπαλαζάρου Βασίλειος και η Βενέρη Λύδια, είναι τα 5 πρόσωπα που επέλεξε ο Στέφανος...

ΕΛΛΑΔΑ

H ΕΛ. ΑΣ εντατικοποιεί τις προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό φαινόμενο της βίας σε όλες τις εκφάνσεις. Ομάδες νέων αστυνομικών προχωρούν σε ήπια...