Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κόντρα από την απόφαση του Α. Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή

Νέα πολιτική κόντρα πυροδότησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, εκτός από αυτή για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή εκλογών εντός τριών εβδομάδων. Για εκτροπή μίλησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ. Την αντίθεσή του στην αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ.

Τα σενάρια, που θέλουν τις πρώτες εκλογές να διενεργούνται στις 2 ή 9 Απριλίου, αναζωπύρωσε από το Τόκιο ο πρωθυπουργός, όταν , σε συνομιλία με δημοσιογράφους απάντησε με ένα χρησμό. Όπως είπε « κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα».

Δημοκρατία ή εκτροπή: την απάντηση θα δώσει ο λαός τόνισε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής εκτός από τη συζήτηση για το κόμμα Κασιδιάρη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο.

«Ο κύριος Μητσοτάκης, αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης αρχής, είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός.[…] Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το συντεταγμένο πολίτευμά λειτουργεί με κοινοβουλευτικούς κανόνες. Οι δυνατότητες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυτή τη στιγμή εξαντληθεί με την πρόταση δυσπιστίας, η οποία ανέδειξε τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων, τους οποίους ανέδειξε. Αυτή τη στιγμή η κίνηση την οποία κάνει είναι υπονομευτική του κοινοβουλευτισμού και πρέπει νομίζω στο τέλος της ημέρας να καταλάβουμε όλοι ότι οι θεσμοί δεν είναι ένα θεατρικό παιχνίδι, αλλά είναι μία συνθήκη επιβίωσης της Δημοκρατίας μας» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η κυβέρνηση μιλά για μια απόπειρα συνταγματικής εκτροπής, αυτό που δεν λαμβάνει υπόψιν της είναι ότι έχουμε συντελεσμένη συνταγματική εκτροπή και συντελεσμένη, αν θέλετε, υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος[…] είπαμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό και πολιτικό μέσο για να αναδείξουμε αυτή τη συνταγματική εκτροπή» τόνισε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αυτά που λέτε είναι εξωθεσμικά, είναι εκτροπή, τόνισε στην ίδια εκπομπή, απευθυνόμενος στον κ. Τζανακόπουλο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των συνεργασιών στη σκιά των παρακολουθήσεων. Ο Α. Τσίπρας ρωτήθηκε στο Ζάππειο αν θεωρεί εκβιαζόμενο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κι απάντησε ότι «εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο. Αλλά είναι σαφές ότι και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, δεν τα είπα εγώ, δεν τα είπε η κ. Τσαπανίδου χθες, τα είπε ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι επαρακολουθείτο για να είναι το κόμμα του σε ομηρία[…] Βλέπω τις τελευταίες μέρες ότι στο ζήτημα αυτό ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ έχουν κάποιες επαμφοτερίζουσες θέσεις»

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των παρακολουθήσεων σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «οι γκεμπελικές πρακτικές “λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει” είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης[….]Η μόνη προσφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι να παρέχει μονίμως άλλοθι στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται σε δύο λάθος, αυθαίρετες και αναπόδεικτες παραδοχές: η πρώτη ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση του πρωθυπουργού με όλη αυτή την υπόθεση των επισυνδέσεων και η δεύτερη παραδοχή που κάνει η κ. Τσαπανίδου είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήματα που μπορεί να εκβιαστεί. Θεωρώ ανυπόστατες και ανούσιες και τις δύο παραδοχές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Τέσσερα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέπρατταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε βάρος του λαού και τώρα προεκλογικά φόρεσαν τη μάσκα του “μονομάχου”, ίσως ενόψει και των Αποκριών» τονίζει το ΚΚΕ.

«Η οργανωμένη αποχή εκλεγμένων βουλευτών από το κοινοβούλιο, ισοδυναμεί με καταστρατήγηση του Συντάγματος» επισημαίνει η Ελληνική Λύση.

«Ξάφνου, πριν διαλυθεί η Βουλή, …απέχει από το Κοινοβουλευτικό Έργο. Το Ζάππειο τελικά εμπνέει τις Αξιωματικές Αντιπολιτεύσεις» υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για τις “γενναίες μεταρρυθμίσεις” της στο ΕΣΥ και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με τον τιμοκατάλογο της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εκστρατεία προβολής του νησιού έχει επιδοθεί ο Δήμος Πάρου, μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με...

ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρό προβληματισμό, προκαλούν οι αποκαλύψεις μηχανικού της Boeing, για την ασφάλεια των αεροσκαφών. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «NBC», υποστηρίζει πως  το «Βoeing 787», πρέπει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη στις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά και δεν συζητά θέματα κυριαρχίας, γκρίζων ζωνών και την θρησκευτική μειονότητα επεσήμανε για άλλη μια...